Startsida / Inlägg

Barças sista chans att haka på titelracet

av Adam Pinthorp

Minnet inom fotbollen är som bekant kort. Barcelona är inte högst upp på fotbollstronen igen efter en 7-0-seger mot Osasuna i bagaget. Och Real Madrid har inte dippat formmässigt trots att man hade rejäla problem och ”bara” vann med uddamålet borta mot Málaga förra helgen.

Vi måste komma ihåg att Barcelona fortfarande är starka hemma på Camp Nou, mötte ett för dagen väldigt blekt Osasuna, som dessutom lät det rinna iväg utan att slita håret av sig efter ett par-tre baklängesmål. Real Madrid? De åkte till La Rosaleda, möttes av en himmelsblå mur som inte tänkte ge en tum i onödan. Málaga såg varenda möjlighet att sno åt sig en poäng, och även om man inte lyckades gav man Madrid en tuff match inför hemmasupportrarna.

Det är skillnad på match och match. Och trots at det är två lag i vinstform som trippar ut på Santiago Bernabéus gräsmatta i kväll måste vi se det i ett större perspektiv.

Barcelona har tappat idel poäng efter nyårsskiftet där förlusterna mot Valencia, Real Sociedad och Valladolid de senaste två månaderna varit tyngst. Real Madrid har bara spelat två oavgjorda under 2014 – alla turneringar inräknade – och vunnit resten.

Förra omgången var Barça det lag som imponerade mest, då man spelade ut hela sitt register. Men sedan vinteruppehållet har den katalanska klubben tragglat på många plan och i vissa matcher inte alls fått det att stämma. Real Madrid har å sin sida utstrålat stabilitet och självförtroende ut i fingerspetsarna sannerligen visat guldform, både i sättet de spelat fotboll på och sättet de vunnit matcher på.

Men nu handlar ju el Clásico inte bara om form, utan mer om rätt inställning.

De som hanterar sin matchplan på bästa sätt och framför allt går in till matchen med störst dos vilja sitter i förarsätet. I höstas på Camp Nou hade Carlo Ancelotti inte läst på läxan korrekt, när han skickade Sergio Ramos på det defensiva mittfältet och spelade helt utan renodlad centerforward. Samma misstag kommer inte göras om en gång till. Den här gången har Ancelottis Madrid en grundplan de lugnt kan luta sig tillbaka mot och känna sig trygga med.

Nu är det över Barcelona och Gerardo Martino frågetecknen vilar – frågetecken som måste rätas ut till utropstecken om Barça ska ta sista chansen att haka på i titelstriden. Att Real Madrid är och varit fenomenala de senaste månaderna kan bara bestyrkas. Frågan är hur bra det lag som slog Osasuna med 7-0 egentligen är?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB