Startsida / Inlägg

Jérémy Mathieu – stjärnan som valt tryggheten före pengarna

av Adam Pinthorp

I ett Valencia där omsättningen på spelare de senaste säsongerna varit enorm finns det en spelare som varit med hela vägen: Jérémy Mathieu. Men för den sakens skull innebär det inte att fransmannen inte har fått attraktiva erbjudanden. Tvärtom.

När Valencia först vann dragkampen om vänsterbacken och värvade honom från Toulouse 2009 var det början på en lång och fin relation. Under resans gång har kärleken till klubben vuxit från Mathieu – en kärlek som betytt mer än ett större lönekuvert.

Senast i sommar var såväl Barcelona som Bayern München intresserade av fransmannen, men han hade själv inga intentioner att lämna Valencia.
– Guardiola skickade ett meddelande, men jag föredrog att stanna i Valencia. Jag känner samhörighet med klubben och vet hur det fungerar. Jag drömmer om att få vinna en titel här, säger han enligt Marca.

Jérémy Mathieu har inte aldrig varit en spelare som drar de stora rubrikerna eller får rampljusets strålar mot riktade mot sig. Men hans betydelse för Valencia går inte att förringa. Han har förvisso inte varit helt ordinarie under sin tid i klubben, inte minst när konkurrensen var stentuff från Jordi Alba, men har alltid personifierat lojalitet och hårt jobb.

I dag, när Valencia sålt av stjärna efter stjärna de senaste åren, är fransmannen en av veteranerna i truppen och har ovärderlig betydelse såväl på som utanför planen. Han har blivit en viktig röst i omklädningsrummet, en ledare på planen och en förebild för de yngre spelarna.

Och att han öppet visar sina starka känslor till klubben gör honom knappast mindre älskad på Mestalla.
– Jag känner stolthet varje gång jag drar på mig tröjan, säger han.

I ett Valencia som inte längre har lika självklara stjärnor som tidigare är Jérémy Mathieu en viktig pjäs för det framtida projektet. Han har gått den tuffa vägen, varit med när spelare efter spelare lämnat och i stället för att göra detsamma lassat på en stor dos av ansvar på axlarna, fullt redo för att leda sitt lag mot nya tider.

I dagens fotboll är det pengarna som styr. Många, näst intill alla, lockas av högre löner och flyttar kors och tvärt över världen för att komma åt mer stålar. Det är status att tjäna mycket. Mathieu hade också kunnat tjäna mer pengar och fått högre status av omvärlden, men han har prioriterat tryggheten, ansvaret och statusen i Valencia CF. Det behövs fler sådana spelare inom fotbollen.

Valencia CF kallas för fladdermössen. Jérémy Mathieu har en fladdermus intatuerad på ena vaden. Jag har en vild gissning att det inte är något sammanträffande.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB