Startsida / Inlägg

Nordin Amrabat har lyft Málaga

av Adam Pinthorp

Stjärna efter stjärna har sålts ifrån Málaga i takt med att drömmen om att etablera sig som ett topplag successivt suddats ut. För ett år sedan krigade klubben från den spanska solkusten om en topplacering i La Liga och var bara en minut ifrån en semifinalplats i Champions League. I dag stångas man i den hiskligt jämna bottenstriden och riskerar att ramla ur.

Tiderna förändras, och på ett år kan mycket hända. Málaga är praktexemplet på storsatsningen som uteblev. Luftslottet som sprängdes i tusen bitar. I nuläget är det inte mycket kvar av den grund som lades när satsningen började för några år sedan. I januari fick man göra en ny spelarrockad där en del fick lämna plats för nya ansikten.

Ett av dessa nytillskott var Nordin Amrabat, och den marockanske yttermittfältaren har verkligen blivit en tillgång sedan ankomsten. I gårdagens möte med Osasuna, som vid förlust hade kunnat betyda Bernd Schusters sista match som tränare i Málaga, var det Amrabat som var en av förgrundsfigurerna och framåt den som skapade mest oro mot Osasuna-försvaret.

Han överstegs- och kroppsfintade sig fram längs vänsterkanten innan han slog inlägget till Samuel Garcías briljanta 1-0-mål. Han återvann boll högt upp och var sedan distinkt när han själv satte huvudet på spiken i den andra halvleken.

Málaga har ett på pappret alldeles för bra lag för att kriga om överlevnad. Men det har å andra sidan även Real Betis – och de ligger hjälplöst sist i tabellen och ser knappt ljuset i den mörka tunneln (även om man vann mot Getafe tog ju faktiskt huvudkonkurrenterna under nedflyttningsstrecket också tre poäng). Nordin Amrabat har varit en nyttig kraft och bidragit med både offensiva kvalitéer som mycket energi till laget. Precis en sådan spelare Málaga behöver för att reda ut stormen för den här gången. Nästa säsong lär det komma en ny och slå ned på klubben – oavsett i vilken division klubben spelar.

Willy Caballero förtjänar givetvis också allt beröm efter segern mot Osasuna. Det börjar verkligen bli löjligt att den argentinske målvakten ännu inte fått chansen i landslagssammanhang, så bra som han är, och så bra som han varit under flera års tid. Vad som än ligger bakom beslutet att rata Willy så kan man någonstans tycka att de spelmässiga kvalitéerna till slut måste få bägaren att rinna över åt andra hållet. För utan en bra målvakt kommer Argentina inte vinna något VM-guld.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB