Startsida / Inlägg

Barça kommer lida utan sin ledare

av Adam Pinthorp

BARCELONA. Han har vunnit VM- och EM-guld med Spanien. Han har plockat hem Champions League tre gånger, hjälpt till att vinna sex ligaguld och tre cuptitlar med FC Barcelona. I går deklarerade Carles Puyol att han efter säsongen pensionerar sig från fotbollsplanen. Kroppen, som har stått ut med mycket genom åren och framför allt klarat sig igenom många tuffa skador, orkar inte längre att hålla igång på toppnivå.

carlespuyol

Det är en lång och fin fotbollskarriär som når sitt slut. Framför allt är det karaktären Carles Puyol som kommer saknas på och utanför planen. Han gav alltid hundra oavsett om det var träning eller VM-final, och han hade inga problem att ryta till på medspelare som inte gav sitt allt.

– Om du blir utkastad, se till att det inte är på grund av att du inte gav allt. Det var min pappas råd till mig som jag alltid burit med mig. Samma råd ger jag alla ungdomar och barn.

FC Barcelonas säsong har varit speciellt på många sätt, där spelet på planen långt ifrån varit det mest väsentliga eller där fokus riktats. Skandaler, presidentavhopp och två förgrundsfigurer i 2000-talets framgångssaga som tackar för sig.

I Barças ungdomsakademi La Masía växer talanger på träd. Supportrarna kan inte bärga sig på att få se Sergi Samper, Alejandro Grimaldo och Adama Traoré allt mer frekvent i a-laget. Det är en tro som genomsyrar hela klubben: La Masía är grunden – där finns tryggheten och där finns framtiden.

Problemet? Det växer inte lika många naturliga ledare med Carles Puyol-karaktär som vidunderliga bollbegåvningar på La Masías träd. Ingen i Barças nuvarande trupp kommer kunna stapla in i omklädningsrummet nästa säsong med samma pondus och aura som ”Puyi”.

– Utan Puyol hade jag aldrig varit den spelaren jag är i dag. Han blev en mentor för mig, han såg till att jag blev mer noggrann och att jag inte tappade fokus, har mittbackskollegan Gerard Piqué sagt.

Nu får Piqué klara sig utan sin mentor och stå på egna ben. Nästa säsong kommer inte Puyol finnas vid hans sida eller på bänken för att stötta upp.

– När jag spelade i min hemby med min bror och mina vänner kunde jag aldrig någonsin tänka mig det här. Jag har levt min dröm om och om igen genom att representera klubben i mitt hjärta och ha fått chansen att träna och spela fotboll.

Innan Puyol tog över kaptensbindeln i Barça hade han inte varit med och vunnit en enda titel. Nu har han 21 stycken på meritlistan. Men hans största minne är den titeln han själv aldrig lyfte.

– För allt vad det betydde och för vilken förebild Éric Abidal har varit för oss alla kommer ögonblicket när han lyfte Champions League-bucklan 2011 alltid vara nummer ett, säger Puyol.

Nu kan Carles fokusera på att bli kvitt sina knäproblem utan att skynda fram en comeback. För någon fotbollsplan tänker han inte återvända till. Snart börjar ett nytt kapitel för kaptenen. Men innan dess kan han bli ligamästare för sjunde gången.

– Vi måste kriga hela vägen in i det sista för ligatiteln. För Tata, som har gjort ett strålande jobb och förtjänar det, och för att dedikera den till Tito. Vi måste ge allt.

Puyol kommer inte spela ligafinalen på Camp Nou i morgon. Men om han ser att någon av hans lagkamrater inte ger allt – inte för att det är säsongens största match, utan för att något annat är oacceptabelt – kommer han vara den första att ryta till.

Barcelona kommer inte ha några bekymmer med att ersätta Puyol som fotbollsspelare. Som ledare kommer de däremot få lyfta på varenda sten för att hitta någon av samma kaliber.

Citatällor: FC Barcelonas officiella hemsida & Mundo Deportivo.

För mer läsning om Carles Puyol, här finns mitt dokument (pluslåst) om kaptenen efter att han offentliggjorde att han inte spelar vidare i Barcelona nästa säsong.

Och för mer läsning inför morgondagens ligafinal: Gabi Fernández – spelaren som personifierar dagens Atlético mest av alla.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB