Startsida / Inlägg

Federers ”pensionering”

av Henrik Ståhl

Usch, det blev en ganska tung finalbaksmälla för min del. Vaknade i morse med sprängande huvudvärk, som snabbt utvecklades till ett fullfjädrat migränanfall.

Nåväl.

Har noterat ett visst mått av upprördhet över den där teorin jag har om Roger Federers pensionering. Den går i grova drag ut på att han väljer att lägga racketen på hyllan efter säsongen nu när han blivit världsetta igen och således kommer att slå Pete Sampras rekord (286 veckor totalt som världsetta).

Det här med att han blivit världsetta igen, förresten… Det är ju helt fantastiskt och galet, på alla sätt. Både så oerhört rättvist och så fruktansvärt orättvist på samma gång. För ska vi vara helt ärliga så är han faktiskt inte den bäste spelaren på touren just nu – det är ingen mindre än Novak Djokovic. Överlag, alltså.

Att han är den störste råder det däremot ingen som helst tvekan om, vilket gör att det ändå känns så rättvist att han får sitta på tronen igen i någon månad eller så.

Men hur som helst.

Apropå hans pensionering: om detta vet vi väldigt lite. Ingen av oss kan med säkerhet säga att han gör det ena eller andra – vi kan bara spekulera och gissa.

Min teori bygger väldigt mycket på hans familjeliv. Jag har noterat att han snudd på klagar offentligt över sin familjesituation i intervjuer och andra sammanhang (som efter förlusten mot Djokovic i Rom). Att han tvingas spela många sena matcher är en källa till irritation hos nye världsettan, eftersom det så klart påverkar familjelivet.

Om Federer fått bestämma helt själv hade han säkert spelat till sisådär 35-40-årsåldern.

Men – han har fru och två barn. Han har uppnått alla sina stora mål som tennisspelare och är ungefär lika rik som Joakim von Anka. Han har ärligt talat inte överdrivet mycket mer att spela för.

Hur motiverar man då de långa resorna, träningspassen och allt som följer med att leva och verka på ATP-touren, när man har två treåringar hemmavid?

That’s all I’m saying. Han kan mycket väl spela vidare i många år framöver, och slutligen harva nere i rankningens källare, vinna en och annan 250-turnering och avveckla sig själv långsamt.

Eller så väljer han att kasta in handduken på sin absolut topp. Vilket är nu.

Ingen vet. Förutom Federer själv. Om ens han. Men spekulera kan man alltid.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB