Startsida / Inlägg

Snyggaste poängen i går

av Henrik Ståhl

http://www.youtube.com/watch?v=apqWOrszkCA

En av få dueller i matchen där Roger Federer faktiskt ser ut att göra allt för att vinna poängen. Makalös boll, fantastiskt välsmakande tennisgodis, en fröjd för ögat.

När man ser honom i sådana dueller vill man så klart att han aldrig ska sluta spela tennis.

Men när man i samma match ser honom serva så otroligt dåligt, slå bort sig fullständigt och knappt ens försöka vinna ett game i motståndarens serve är det inte utan att min teori om hans pensionering börjar flyta upp till ytan igen.

En uppmärksam läsare påpekade i natt att Federer harklade ur sig den här mystiska hälsningen på sin Facebook-sida efter förlusten: ”Lämnar Kina… Det var en så speciell resa till Shanghai. Fansen har varit helt fantastiska. Tack så jättemycket, jag kommer alltid att komma ihåg ert stöd!”

Är det bara en klassiskt ödmjuk Federer-hälsning eller finns ett dolt budskap om vad som komma skall att läsa mellan raderna?

Det kanske är ett förhastat och förenklat sätt att förklara hans lojhet i går, men jag kan ändå inte låta bli att ägna det en tanke eller två. Är det verkligen så att vi redan nu ska börja förbereda oss på ett tennisliv utan Roger Federer?

Säga vad man vill om spelare som Lleyton Hewitt och Radek Stepanek (ja, jag tycker ju som bekant att de är föredettingar…) men de kämpar på av kärlek till tennisen, och för det förtjänar de all heder. Federer är värd alla hyllningsregn som dagligen sköljer över honom för att han är en av de största atleterna genom alla tider, men den inställning han flera gånger uppvisat på banan i år skvallrar om någonting helt annat än kärlek till tennis – nämligen trötthet och trytande motivation.

Uttalandet ”Jag måste gå tillbaka till ritbordet för att bestämma vad som verkligen är viktigt” direkt efter US Open kanske inte enbart handlade om hans eventuella medverkan i Shanghai Masters, Paris Masters, World Tour Finals och andra turneringar under säsongens slutskede – utan hans fortsatta karriär i största allmänhet.

Nåväl. Time will tell.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB