Startsida / Inlägg

Djokovic vann – efter makalös vändning

av Henrik Ståhl

http://www.youtube.com/watch?v=z0y48-K0EqA

Han hade den tredje raka Shanghai Masters-titeln som i en liten ask.

Men efter ett helt fenomenalt Roger Federer-trick (slag bakifrån mellan benen) och en makalös vändning var det i stället rivalen Novak Djokovic som stod som segrare.

En förlust som Andy Murray lär gräma sig länge över (åtminstone till Paris Masters senare i höst).

Murray kopplade tidigt greppet om matchen, pepprade Djokovic med blytunga forehandslag och slet upp stora hål i hans hårdhudade defensiv med obarmhärtig aggressivitet. Efter totalt sju servegenombrott (fyra för Murray och tre för Djokovic) bärgade skotten setet med 7-5.

I andra set hade Murray matchboll i egen serve vid ställning 5-4, 40-30 – men som så många gånger förr plockade Djokovic fram sitt absolut bästa spel när det behövdes som mest. Tennismagin i form av Federer-tricket kom i samma game.

Andy Murray var arg. FOTO: AP

När Djokovic sedan räddade ytterligare två matchbollar i ett vråljämnt tiebreak och grejade setet med 13-11 hade Djokovic fått det självförtroende och momentum han behövde.

Vi har genom åren lärt oss att aldrig räkna ut Djokovic, hur tung uppförsbacken än ser ut att vara – och i finalen i Shanghai gestaltade han verkligen bilden av sig själv som en mentalt orubblig Goliat. Matchen var en manifestation mot alla dem som tvivlat.

Murray var ju den som spelade klart bäst tennis i två set, men Djokovic var den som vann de viktigaste poängen och på så vis fick det psykologiska övertaget.

Vilket märktes tydligt på världstrean. Från slutet av andra set och under i princip hela tredje gormade och svor han över nästan varenda förlorad poäng. Trots att Murray under 2012 lärt sig att kanalisera sin ilska och använda den som effektiv drivkraft är det ett ovärdigt beteende för en världsspelare av hans kaliber och status. Någonting han måste jobba på ytterligare om han när några som helst förhoppningar om att i framtiden betraktas som en tennisikon.

6-3 i avgörande set och titeln till Djokovic kändes fullkomligt logiskt. Superserben grejade två servegenombrott och hade inte en enda breakboll emot sig.

Nu inkasserar han 1,000 friska poäng – och kommer i morgon att ha ett försprång på nästan 2,500 poäng i racet om att avsluta säsongen som världsetta.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB