Startsida / Inlägg

Stockholm Open, dag 5

av Henrik Ståhl

Kunde dessvärre inte närvara i Kungliga tennishallen i dag på grund av inbokade aktiviteter på annat håll tidigare under dagen och en ihärdig förkylning som gjorde att jag helt enkelt inte orkade åka in på eftermiddagen.

Nåväl. Tur att SVT sänder live.

Tomás Berdych är äntligen klar för semifinal efter något av en maratonmatch mot Michail Juzjnyj: 6-3, 7-6(2). Berdych inledde matchen bra, gick vinnande ur de flesta långa bollduellerna och fixade två break i första set, det andra vid ställning 5-3.

Andra set blev en svängig historia. Berdych inledde piggast och sluggade sig fram till ett break och en trygg 3-1-ledning. Juzjnyj såg hängig ut ett tag men ryckte upp sig, utnyttjade de luckor som började uppstå i Berdychs serve och bröt aningen oväntat tillbaka.

Om första set var ett sluggerfest utvecklades andra set till en duell à la vilda västern – fast med avsågade hagelgevär i stället för revolvrar. Båda dundrade på med tunga grundslag nerifrån respektive baslinje och hoppades på misstag från motståndaren.

Att nästan varenda game tog runt fem minuter att avverka slet på båda spelarna och en bit in i andra set var världssexan Berdych ordentligt trög i fotarbetet.

Båda höll dock sina servar setet ut (med stora bekymmer särskilt för Berdych) och i tiebreak var tjecken den klart kyligare av de båda.

Riktigt kul att se Juzjnyj på så bra spelhumör här i Stockholm. Han vet hur Berdych ska tas och den uttröttande sluggertaktiken har burit frukt tidigare, men i dag nådde han helt enkelt inte hela vägen fram.

För Berdychs del är han nog lättad över att ha slagit sitt personbästa i Stockholm Open, men att den här matchen drog ut så mycket på tiden (över två timmar) kan bli kostsamt i morgondagens semifinal mot Nicolás Almagro.

Den matchen spelas nämligen någon gång under tidig eftermiddag, runt 15-16.00. Inte optimalt, alltså. Frågan är om inte mitt tips inför turneringen kan stå sig med tanke på att Almagro klivar ut på banan utvilad, i god form och full av självförtroende efter promenadsegern mot Lleyton Hewitt i sin kvartsfinal (6-1, 6-4).

Berdych är visserligen även han i god form, men han har inte sett helt hundraprocentig ut på underlaget i Kungliga tennishallen. Bollarna som används i turneringarna är av det tyngre slaget, vilket påverkar tjeckens kraftfulla spel negativt. Att han dessutom kom direkt från Shanghai, och därför tvingats ställa om dygnsrytmen och bekanta sig med banorna på bara några dagar gör sitt till.

Blir därför en riktigt intressant semifinal i morgon och jag tror att Berdych får det riktigt tufft mot Almagro.

* * *

Lär bli en intressant semifinal mellan toppseedade Jo-Wilfried Tsonga och Marcos Baghdatis också. Efter den svajiga starten mot Go Soeda i går avfärdade han i dag Sergej Stakhovskij förhållandevis enkelt: 6-3, 6-4 på drygt en och en halv timme.

Stakhovskij har visat riktigt god form och tog en imponerande pinne här i går, mot Feliciano López (7-6, 6-7, 6-2), så det är givetvis ett kvitto på Tsongas kapacitet.

Baghdatis slog föga förvånande Ricardis Berankis i raka set: 6-3, 7-6(4). Berankis som ju slog ut både Albert Ramos och Florian Mayer var absolut ingen ofarlig spelare, men hade blivit grymt chockad om han lyckats slå Baghdatis. Cyprioten trivs väldigt bra både på underlaget och i Stockholm. Vann här så sent som 2009 (finalseger över Olivier Rochus).

Semifinalen i morgon har potential att bli hyfsat jämn, men Tsonga lär vinna. Förmodligen i raka set, till och med. Baghdatis har aldrig plockat ett set av fransmannen på tre matcher – de två senaste i år (Dubai och Shanghai). Kan dock säkert skaka fram ett tiebreak.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB