Startsida / Inlägg

Tokchockskrällen fullbordad

av Henrik Ståhl
Jerzy Janowicz skrällslog Andy Murray i Paris Masters. FOTO: GETTY IMAGES

Så var det alltså avgjort – för första gången på två år kommer någon utanför toppkvartetten att bärga en Masters-titel.

Detta efter att Jerzy Janowicz räddat en matchboll och sedermera besegrat världstrean Andy Murray i tre set: 5-7, 7-6(4), 6-2. Dagen efter amerikanen Sam Querreys chockseger över Novak Djokovic. Två skrällar som tillsammans utgör en total tokchockskräll. Only happens in Paris (Masters).

Jag skrev i går att Querreys chock öppnar för Murray, men att det inte förvånar mig om det lurar ytterligare en skräll i någons bakficka.

Den bakfickan visade sig tillhöra 21-årige Jerzy Janowicz. En spelare som inledde året rankad som nummer 221 i världen. Nu är han den förste polska spelaren att nå kvartsfinal i en Masters-turnering någonsin och kommer att slå sig in på topp 50 när veckan är slut.

En framtidskraft att räkna med, alltså.

Vilket han visade mot Murray.

Skotten servade alltså för matchen vid ställning 7-5, 5-4 och brände en matchboll vid 40-30. I efterföljande tiebreak tog Janowicz kommandot, bröt sedan Murray två gånger och räddade tre breakbollar när han servade för matchen vid ställning 5-2 i skiljeset.

– När jag servade för matchen gjorde jag inte ett särskilt bra game och missade några slag som jag hoppades sätta. Han vann förmodligen självförtroende efter det och började spela bättre. Han gjorde ett bra tiebreak, spelade aggressivt, erkänner Murray efter den svidande förlusten.

Det är tredje turneringen i rad som Murray bränner matchbollar. I Japan Open föll han i semifinalen mot Milos Raonic efter att ha missade två matchbollar och i Shanghai Masters-finalen mot Novak Djokovic brände han hela fem innan Djokovic slutligen vände och vann.

Nu hoppas världstrean åtgärda vad som nu gått snett inför World Tour Finals nästa vecka.

– Jag måste tajta till saker nästa vecka, om jag får sådana möjligheter i matcherna. Måste se till att det inte händer i 02 (arenan i London där slutspelet avgörs), säger han.

Och vad händer nu i Paris Masters, när båda de toppseedade spelarna redan fallit som käglor?

Vem vet. Även Kei Nishikori, som jag såg som en potentiell finalist/titulant, missar kvartsfinalen. Han tvingades lämna w/o på grund av skada och Gilles Simon får således ett glidarpass till the last eight.

Skrällarnas turnering, var det ja. Kan Jerzy Janowicz till och med gå hela vägen nu, efter att ha fällt toppspelare som Philipp KohlschreiberMarin Cilic och Andy Murray?

Tja, varför inte. Konstigare saker har hänt på vår älskade tennistour.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB