Startsida / Inlägg

15 framtidslöften: Plats 1-5

av Henrik Ståhl

Vi har betat av plats 11-15 och plats 6-10 på listan över framtidslöften med störst potential. Bara plats 1-5 som återstår, alltså. Pang på’t bara!

http://www.youtube.com/watch?v=qsWHv4IIoug

5. DAVID GOFFIN (49)
21 år, ATP-matchfacit 2012: 17-14, 0 titlar (2 Challenger-titlar).

Hamnade i blickfånget under årets Franska öppna, där han som lucky loser (förlorade mot Joao Souza i sista kvalomgången, men fick en plats i huvudturneringen tack vare Gaël Monfils återbud) tog sig hela vägen till åttondelsfinalen. Väl där plockade han första set mot självaste Roger Federer, innan han föll i fyra. Utöver det har han bland annat nått tre ATP-kvartsfinaler (Chennai, Winston-Salem, Valencia) och tagit några imponerande skalper. Det Goffin inte har i storlek och styrka väger han upp med grym bollkontroll, en enorm blick för spelet och taktisk briljans. Han tar ofta bollen väldigt tidigt och sätter på så vis hård press på motståndaren och avslutar gärna poängen med en volley framme vid nät. Att han dessutom är väldigt snabb gör det svårt att slå igenom hans försvar. Sammantaget gör det honom till något av en aggressiv allroundspelare med offensiv spets. Vad han behöver jobba på är främst serven – returtagandet är redan en av hans största styrkor – och möjligen lite mer variation i slagen. När han mejslat fram en stabilare serve kommer han att vara rysligt farlig.

PROGNOS 2013: 15-30.

PROGNOS KARRIÄREN: Topp 10, het Grand Slam-kandidat.

4. MARTIN KLIZAN (30)
23 år, ATP-matchfacit 2012: 19-15, 1 titel (4 Challenger-titlar).

Stod för en av säsongens största skrällar när han slog ut Jo-Wilfried Tsonga ur US Open redan i andra omgången. Han följde upp skrällen med en övertygande seger över Jeremy Chardy i tredje omgången, innan det tog stopp mot Marin Cilic i åttondelsfinalen. Drygt två veckor senare bärgade 23-åringen sin första ATP-titel i karriären efter finalseger över Fabio Fognini i Kreml Open. Slog sig in på topp 100 första gången redan i slutet av 2011 och började klättra mot högre höjder efter att ha nått andra omgången i årets Franska öppna i våras (förlust mot Nicolas Mahut). Har överlag ett väldigt stabilt spel: bra serve, explosiv forehand, pålitlig backhand, kvicka fötter och fin förmåga att läsa spelet. Hans största styrka är egentligen att han saknar svagheter – han är en vass returtagare, har god fysik och störs inte alls lika mycket av tempoväxlingar som många andra spelare på touren. Absolut ingenting talar för att klättringen på rankningen ska stanna av under 2013…

PROGNOS 2013: 10-20.

PROGNOS KARRIÄREN: En oslipad diamant som faktiskt redan har det som krävs för att bli en framtida topp 10-spelare, Grand Slam-utmanare och superstjärna – det handlar mest om finjusteringar och att samla på sig erfarenhet.

3. MARIN CILIC (15)
24 år, ATP-matchfacit 2012: 39-19, 2 titlar.

De flesta experter hade nog väntat sig att Marin Cilic redan skulle ha etablerat sig som en stabil topp 10-spelare vid det här laget, efter skrällsegern över Andy Murray i US Open 2009 och semifinalplatsen i Australiska öppna 2010. Riktigt så blev det inte. 2011 blev något av ett mellanår och inledningen av 2012 spolierades av en knäskada. 24-åringen är en stor spelare (1,98 lång) med tunga grundslag och fin serve. Han är bra på att flytta på motståndaren med sin djupa forehand och hittar ofta svåra vinklar. Han har dessutom en fin slice, ett okej rörelseschema, stabilt försvarsspel och god fysik. Största svagheten är, precis som hos de flesta spelare av hans storlek, att han är ganska långsam och därför är sårbar i försvarsspelet i sidled. Dessutom har han en tendens att vika ner sig i de stora matcherna, särskilt i motgång. Trots att 2012 inte var ett jättebra år för Cilic visar han ändå att han är stabil nog för att hålla sig kvar uppe i toppen. Med större självförtroende och starkare psyke har han alla vapen som krävs för att etablera sig som en stadig topp 10-spelare.

PROGNOS 2013: Är en het kandidat att ta Janko Tipsarevics plats inom topp 10-sfären. Borde kunna slå sitt personbästa (världsnia) och ta sig till minst en Grand Slam-semifinal.

PROGNOS KARRIÄREN: Stabil topp 10-spelare, troligtvis några placeringar bakom Novak Djokovic och Andy Murray, som är i hans ålder (födda 1987, Cilic född 1988). Lär åtminstone ta sig till en och annan Grand Slam-final innan karriären är över.

http://www.youtube.com/watch?v=9RZp_hinUBE

2. KEI NISHIKORI (19)
22 år, ATP-matchfacit 2012: 37-18, 1 titel.

Hade toppat den här listan om det inte vore för skadehistoriken. Nishikori är en defensiv specialist som påminner mycket om Novak Djokovic och Andy Murray i alltifrån snabbhet till spelsinne. Serven är en svaghet, men bemästrar stora delar av både de defensiva och offensiva moderna teknikerna. Han är fantastiskt bra på att hålla bollen i spel och kan i en handvändning vända ett hårt pressat underläge till poängseger. När han är hundraprocentig rent fysiskt är det oerhört svårt att slå igenom honom och likt Djokovic, Murray och David Ferrer tvingar han motståndaren att slita hårt för varenda poäng. Hade det inte varit för skadebekymren hade han säkerligen gått i Djokovics och Murrays fotspår och nått åtminstone en Grand Slam-semifinal vid det här laget. Kan han bara få ordning på det så är han en av de mest självklara tronarvingarna på touren i dag.

PROGNOS 2013: Gjorde några riktigt starka turneringar efter skadefrånvaron i våras, men avslutade säsongen med en ny skada. Kan han bara hålla sig hel och frisk borde han åtminstone börja nosa på en topp 10-placering under 2013.

PROGNOS KARRIÄREN: Topp 10 och het Grand Slam-kandidat. En självskriven tronarvinge, helt enkelt.

http://www.youtube.com/watch?v=Q7e9pNzv69E

1. MILOS RAONIC (13)
21 år, ATP-matchfacit 2012: 45-20 (2 titlar).

Det mesta har redan sagts om kanadensaren Milos Raonic: mammutserven och den blytunga forehanden är hans främsta vapen, men kompletterar med ett bra nätspel och mjuka handleder. Spelar väldigt offensivt, vilket ger en hel del winners men också många oprovocerade misstag – det är inte ovanligt att han har ett 40-tal i en match och ändå vinner. Största svagheterna är att han är långsam (mycket på grund av sin längd: 1,96) och otymplig, vilket så klart påverkar hans försvarsspel negativt. Han har dock utvecklats otroligt under 2012 och börjat tillämpa flera olika taktiker (volley vid nät, bland annat) för att inte fastna i förutsägbarhetens skoningslösa kvicksand. Under året som gått har jag imponerats av hans jämnhet – han har helt enkelt bevisat att han med god marginal har topp 20-kvalitet om han bara kan undvika skador. Men det räcker förstås inte för en spelare av hans kaliber, med så höga förväntningar både från honom själv och från omgivningen. I de stora sammanhangen har framgångarna lyst med sin frånvaro. Ska 2013 bli året då han tar det där sista klivet och blommar ut ordentligt? Experterna nöjer sig nämligen inte med mindre än semifinaler – kanske till och med finaler – i Grand Slam- och Masters-sammanhang.

PROGNOS 2013: Slår sig in på topp 10. Når för första gången en Grand Slam-kvartsfinal. Semifinal eller final? Nja, det dröjer nog ett år till.

PROGNOS KARRIÄREN: Givetvis en framtida tronarvinge, annars hade han inte toppat den här listan. Förväntningarna är skyhöga, men han har flera gånger bevisat att han kan fälla tunga pjäser och han har onekligen kapaciteten att slåss om GS-titlar i framtiden.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB