Startsida / Inlägg

15 framtidslöften: Plats 6-10

av Henrik Ståhl

Okej, plats 11-15 på listan över framtidslöften med störst potential är alltså avklarad. Vi går raskt vidare. I dag: plats 6-10.

10. ANDREIJ KUZNETSOV (72)
21 år, ATP-matchfacit 2012: 2-5, 0 titlar (4 Challenger-titlar).

En oerhört intressant spelare som hittills spelat sparsamt på ATP-touren (blott 21 matcher totalt i karriären). Kanske ska visa sig vara ett genidrag, då han onekligen samlar på sig en del tenniskunnande på Challenger-touren. Vem vet. Vad vi däremot med säkerhet kan säga är att Andreij Kuznetsov har allt för att kunna lyckas på ATP-touren, om han vill: snabbhet, säkerhet, solitt försvarsspel, effektiva offensiva vapen, helt okej serve, finess och ett riktigt bra spelsinne. Kan visserligen vara lite hetlevrad emellanåt, vilket han om inte annat visade i juniorsemifinalen i Wimbledon mot Bernard Tomic 2009 (vann sedan finalen över amerikanen Jordan Cox i tre set). Borde dock inte stå i vägen för hans framgångar – för de lär komma. Hoppas innerligt att han tänker satsa uteslutande på ATP-touren snart; han är onekligen mogen för det. Tre raka Challenger-titlar under en och samma månad i år (Italien, Slovakien och Ryssland i september) talar sitt tydliga språk.

PROGNOS 2013: 30-40.

PROGNOS KARRIÄREN: Har tveklöst potential att slåss om Grand Slams i framtiden, och en topp 10-placering om några år känns nästan given.

http://www.youtube.com/watch?v=Fry7qbup1FM

9. JACK SOCK (150)
20 år, ATP-matchfacit 2012: 5-7, 0 titlar (1 Challenger-titel, 1 Future-titel).

Har, i likhet med landsmännen John IsnerSam Querrey och Steve Johnson, ett väldigt kraftfullt grundspel med en tung serve och stenhård forehand som främsta vapen – en typiskt amerikansk offensiv baslinjeslugger, alltså. 20-åringen mixar upp spelet med serve & volley emellanåt, han har mjuka handleder och är giftig framme vid nät. Men Sock är dessutom kvick i både huvud och fötter, vilket gör honom till en potentiellt farligare motståndare än en fyrkantig mammutservare/brunkare. Det råder ingen som helst tvekan om att han redan nu har kapaciteten att utan några större bekymmer slå sig in på topp 100 under 2013 – och topp 10 om några år.

PROGNOS 2013: 80-100.

PROGNOS KARRIÄREN: Om inte förutsättningarna för offensiva brunkare med defensiva kvaliteter förändras radikalt borde han vara topp 10 inom fem år.

http://www.youtube.com/watch?v=UtNj5SSp6aw

8. GRIGOR DIMITROV (48)
21 år, ATP-matchfacit 2012: 24-19, 0 titlar.

Det känns som att ”baby Federer” (ett smeknamn han delat med Richard Gasquet) varit med i snacket om framtidens tennisstjärnor så länge att man faktiskt nästan blir överraskad när man påminns om att han är blott 21 år gammal. Sin stora talang till trots har han ännu bara lyckats slå sig in på världsrankningens topp 50 – toppnoteringen 48 nådde han så sent som i slutet av den här säsongen. Vissa förståsigpåare har därför gett upp hoppet om Bulgariens redan mest framgångsrika manliga tennisspelare någonsin. Kanske med all rätt. Men så finns också dem som fortfarande tror på honom, som menar att han har det där gigantiska spelet i sig och bara behöver mogna. Jag tillhör nog något slags mellanting. Hans talang är obestridlig, och det kan inte vara lätt att leva upp till så otroligt högt ställda förväntningar. Jag är övertygad om att Dimitrov – med Mikael Tillströms, Nicklas Kultis och Magnus Normans hjälp i svenska akademin Good to Great – så småningom kan blomma ut till en fullfjädrad topp 10-spelare och Grand Slam-kandidat. Om det blir under 2013? Nja, där är jag tveksam.

PROGNOS 2013: 20-30, men det verkliga genombrottet låter vänta på sig ett tag till.

PROGNOS KARRIÄREN: Har topp 10-kapacitet i sig – den måste bara blomma ut.

7. ALEXANDR DOLGOPOLOV (18)
24 år, ATP-matchfacit 2012: 34-25, 1 titel (3 finaler).

Om den här listan hade skrivits för 10-20 år sedan hade Dolgopolov med sina 24 år knappast kvalat in som ett framtidslöfte, men tennisscenen ser ju väldigt annorlunda ut i dag med genombrott allt högre upp i åldrarna. Dolgopolov är en av mina absoluta favoritspelare att titta på. Han har en blixtsnabb serverörelse som har en tendens att, i alla fall i inledningen av matchen, ta motståndaren på sängen, en liknande forehandsving som ger honom möjligheten att slå bollen i precis sista ögonblicket (vilket gör det grymt svårt att förutse hans placeringar), en närmast dödlig slice och den sällsynta förmågan att nästan helt på egen hand kunna diktera tempot i matchen. Som ni kanske räknat ut borde han höra hemma några placeringar högre på den här listan, vilket han också gjort – om det inte varit för hans ojämnhet. Den beror i viss mån på hans oortodoxa högriskspel (som brukar resultera i en hel del winners men lika många oprovocerade misstag), men allra mest på åkomman Gilberts syndrom, som kan orsaka trötthet. Dolgopolov menar själv att det förvärras när han måste flyga över kontinenter eller bara resa mycket i största allmänhet – vilket man ju måste göra om man vill spela tennis på hög nivå. Han har dock flera gånger visat att han har vad som krävs för att slåss med de stora grabbarna och har som bäst varit rankad 13 (i år).

PROGNOS 2013: Slår sig in på topp 10, men lyckas bara hålla sig kvar där i några veckor.

PROGNOS KARRIÄREN: Har kapacitet så det räcker och blir över för att bli en stabil topp 10-spelare, om inte sjukdomen sätter stopp för det.

http://www.youtube.com/watch?v=oyJn2q2ig0c

6. JERZY JANOWICZ (26)
22 år, ATP-matchfacit 2012: 14-4, 0 titlar (1 final, 3 Challenger-titlar).

Inledningen på genombrottet kom redan i år, när han sopade Philipp KohlschreiberMarin CilicAndy MurrayJanko Tipsarevic och Gilles Simon av banan innan han slutligen föll mot David Ferrer i finalen i Paris Masters. Janowicz har en riktigt bra serve, en blytung forehand, en pålitlig backhand, ett imponerande rörelseschema och oförutsägbar spelstil (någon som höll räkningen på hur många oväntade stoppbollar han slog i Paris?). Han är dessutom mentalt stark, vilket han inte minst visade mot Murray då han räddade en matchboll i andra set. Det är dock rörligheten som är allra mest imponerande (inte minst med tanke på att han är 2,03 lång), eftersom det ger Janowicz defensiva kvaliteter som kompletterar de offensiva vapnen. Jag skrev efter finalen i Paris Masters att det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser kring Janowicz. Det står jag fast vid. Men under de där imponerande insatserna i Paris och dessförinnan Wimbledon (där han föll i tredje omgången mot Florian Mayer) övertygade han mig om att han har alla förutsättningar för att bli något stort. När han nu inleder året som 26:a i världen har han plötsligt ännu bättre chanser att skapa stabilitet och kontinuitet.

PROGNOS 2013: Kan för första gången i karriären i princip spela vilka ATP-turneringar han vill, vilket givetvis ger en gigantisk fördel om man vill klättra på rankningen. Håller han för pressen som lär vila tung på hans axlar efter succén i Paris har han goda möjligheter att slå sig in topp 15-20.

PROGNOS KARRIÄREN: Har kapaciteten att bli en stabil topp 5-10-spelare. Under 2013 lär vi bli varse om han också har jämnheten som krävs.

* * *

KLICKA HÄR FÖR PLATS 15-11

KLICKA HÄR FÖR PLATS 1-5

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB