Startsida / Inlägg

”Tsonga måste bli jämnare”

av Henrik Ståhl
Jo-Wilfried Tsonga. FOTO: BILDBYRÅN

Roger Rasheed, som nyligen tog över som världsåttan Jo-Wilfried Tsongas coach, säger att fransmannen måste vara mer beräknande i sitt spel.

– Det finns några områden jag identifierat: när högriskspel lönar sig och när det inte gör det. Om han bara kan tajta till det lite så kommer han att bli en bättre spelare. Men hans naturliga spelstil vill man inte ta ifrån honom, för det är hans drivkraft, säger han till Herald Sun.

Tsonga kommer dessutom knappt att spela någon tennis alls under sin första träningsfas med Rasheed – i stället kommer han uteslutande att fokusera på styrke- och uthållighetsträning.

Rasheed har jobbat med Tsonga sedan oktober och förbereder sig just nu för den australiska sommaren hemma i Adelaide. 43-åringen, som tidigare jobbat med bland andra Lleyton Hewitt och Gaël Monfils, är övertygad om att Tsonga har vad som krävs för att ta klivet upp till Novak DjokovicsRoger FederersRafael Nadals och Andy Murrays nivå och slåss om de stora titlarna under 2013.

– Jag tror att han gillar de stora turneringarna och han spelar bra där. Och femsetstennis passar honom, för han har den stilen. Ibland gör han en massiv insats från ingenstans och kan ta över matchen, menar han.

Det låter helt enkelt som att Rasheed är helt rätt person för Tsonga. Fransmannen har sedan Australiska öppna-finalen 2008 (förlust i fyra set mot Djokovic) ständigt figurerat i snacket om toppkvartettens största utmanare, och han lyfts ofta fram som en seriös Grand Slam-utmanare.

Hans problem har genom åren varit just fysiken och oförmågan att spela effektiv tennis – vilket vi kunde bevittna i Kungliga Tennishallen i årets upplaga av Stockholm Open, då han i finalen mot Tomás Berdych tappade både break och mentalt överläge i andra set och slutligen förlorade matchen.

Hans offensiva tennis kräver en uthållighet som han inte riktigt har haft och tendensen att hellre spela spektakulärt än effektivt har kostat honom en del segrar.

Själv hoppas jag att Rasheed får ordning på de här bitarna – för visst vore det riktigt kul om han äntligen kunde ta det där steget och bli en seriös Grand Slam-utmanare på riktigt efter allt det där, med facit i hand tyvärr tomma, pratet?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB