Startsida / Inlägg

Rankningstitt

av Henrik Ståhl

Det är måndag – och det betyder uppdaterad världsrankning.

Låt oss i vanlig ordning ta en titt.

rankningATP-RANKNINGEN

• Novak Djokovic tappar 910 poäng efter sitt tidiga uttåg i Miami men är trots det klar världsetta. Har 3,500 poäng till godo ner till tvåan…

• … som från och med i dag heter Andy Murray. Skotten tar alltså Roger Federers plats efter sin första Masters-titel sedan Shanghai 2011. Med tanke på Murrays prestationer det senaste halvåret är det ytterst välförtjänt. Finalen i går var visserligen ett lågvattenmärke, men Murray tog slutligen chansen som han sumpade i Indian Wells. Han nöjer sig så klart inte med det under har siktet inställt på den absoluta toppen. För att han ska nå dit måste han börja prestera även på grus. Han har visserligen en hel del poäng att spela in under våren, men det är tveksamt att han helt plötsligt börjar utmana Djokovic och Rafael Nadal (och Federer) på sitt tveklöst sämsta underlag.

• Nej kära Federer-fans, det är tyvärr inte ett aprilskämt. Roger Federer är från och med i dag världstrea. Vilket innebär att 1 april 2013 kommer att gå till historien som den första dagen på nästan tio år som Federer och/eller Nadal inte varit topp två. Hur ironiskt är inte det? Med tanke på Federers spelschema och svaga säsongsinledning (tappat poäng i Rotterdam, Dubai och Indian Wells) är det tydligt att rankningen inte är schweizarens högsta prioritet i år. När han förra året satsade allt på att skörda poäng visade han att han spelmässigt fortfarande har vad som krävs. I år satsar han uteslutande på att bärga nya Grand Slam-triumfer. Den till synes bristande motivationen och svaga formen må vara lite oroväckande, men när det drar ihop sig är jag helt övertygad om att han återigen kommer vara en av huvudutmanarna.

• David Ferrer tar tillbaka platsen som världsfyra från landsmannen Nadal. Ferrer har alltså över 7,000 poäng. Riktigt imponerande att han lyckas hålla sig kvar på en så hög nivå efter succésäsongen 2012, trots att han faktiskt inte sett alls lika stark ut under säsongsinledningen. Världssexan Tomás Berdych har dock börjat få upp flåset, och både Nadal och Ferrer har mycket poäng att försvara under den europeiska grussäsongen.

• Glappet mellan världssjuan Juan Martín del Potro och Jo-Wilfried Tsonga är fortfarande över 1,000 poäng. Och Tsonga har dessutom 1,500 poäng upp till Berdych. Dessutom börjar Richard Gasquet närma sig underifrån (skiljer 430 poäng). Vid ungefär samma tid förra året var fransmannen världsfemma. Hittills har storsatsningen inte gett önskad effekt. Ett troligt scenario är att Gasquet tar över positionen som världsåtta under våren/sommaren.

• Gasquet ny världsnia, alltså. Janko Tipsarevic tappar både poäng och placering efter Miami. Den svaga formen håller i sig för serben. Marin Cilic, som börjar hitta stabiliteten i sitt spel, jagar underifrån. Skiljer bara knappt 300 poäng mellan dem nu.

• Tommy Haas hoppar upp fyra pinnhål på rankningen efter sin semifinal i Miami – från 18 till 14. Väldigt kul och ytterst välförtjänt. Får han bara hålla sig skadefri kommer han säkerligen kunna nagla sig fast mellan 10 och 20.

• Juan Mónaco tappar fem placeringar och är nu rankad 19. Inte förvånande alls, och det är i den här regionen han ”bör” ligga. Argentinaren har onekligen hög maxkapacitet, men 2012 var en avvikelse. Så bra som han spelade på hardcourt den säsongen kommer han nog inte att göra igen, i alla fall inte på så regelbunden basis.

• Mikhail JuzjnyjFabio FogniniBenoit Paire och Jürgen Melzer hoppar alla fem steg uppåt till plats 26, 31, 33 respektive 37. Samtidigt tappar David Goffin hela 17 placeringar och återfinns nu på plats 64.

KOMPLETT ATP-RANKNING HITTAR DU HÄR.

* * *

wtaWTA-RANKNINGEN

• En enda, och väldigt obetydlig, förändring i topp 10-segmentet: Samantha Stosur och Caroline Wozniacki byter återigen plats. Stosur världsnia, Wozniacki tia. Serena Williams cementerar i och med sin titel i Miami positionen som världsetta och Maria Sjarapova drar ifrån Victoria Azarenka som världstvåa efter Azarenkas skada.

• Små förändringar även i segmentet under topp 10. Nadia Petrova och Maria Kirilenko hoppar båda upp två hack, till plats 11 respektive 12. Roberta Vinci från 15 till 13. Störst hopp här står Jelena Jankovic för: Från 24 till 18. Marion Bartoli är den som tappar mest: Från 11 till 14.

• Kirsten Flipkens tar ett skutt, från 28 till 22. Blir intressant att se vad hon kan åstadkomma under våren. Nu är grus visserligen inte hennes bästa underlag, men hon kan plocka viktiga poäng i framför allt Franska öppna (spelade inte förra året) och Rom (tog sig inte igenom kvalet).

• Venus Williams tappar sex placeringar efter ryggskadan som stoppade hennes framfart i Miami redan i tredje omgången (gick till kvartsfinal förra året), från 18 till 24.

KOMPLETT WTA-RANKNING HITTAR DU HÄR.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB