Startsida / Inlägg

Matchkollen, tisdag

av Henrik Ståhl

Kvartsfinaler!

Och många av de matchups vi förutsåg inför turneringen har slagit in:

Rafael NadalStanislas Wawrinka
Novak Djokovic-Tommy Haas
Roger Federer
Jo-Wilfried Tsonga
David FerrerTommy Robredo

Enda överraskningen är alltså Tommy Robredo, som tagit chansen efter världssexans Tomás Berdych tidiga sorti.

Med det sagt kastar vi oss över dagens totalt fyra kvartsfinaler på herr- och damsidan:

* * *

Jo-Wilfried Tsonga. FOTO: BILDBYRÅN
Jo-Wilfried Tsonga. FOTO: BILDBYRÅN

ROGER FEDERER (3) – √ JO-WILFRIED TSONGA (8)

Dagens på förhand tveklöst intressantaste match. Federer leder med 9-3 i inbördes möten. En av Tsongas tre segrar är den legendariska i Wimbledon 2011, när han vände 0-2-underläge.

Det är också hans enda seger i Grand Slam-sammanhang. I Australiska öppna 2010 och US Open 2011 vann Federer i raka set.

I årets upplaga av Australiska öppna pressades han dock till fem set mot just Tsonga, även då i kvartsfinal.

Som ni förstår talar alltså statistiken och historiken för Federer.

Men ser vi till hur de båda presterat under grussäsongen i allmänhet och i Franska öppna i synnerhet så är det inte lika klar fördel för Federer.

Faktum är att Tsonga överlag imponerat mer. Delvis bärs det stora hemmahoppet fram av den excentriska franska publiken på Roland Garros, men han har också under den gångna tävlingsveckan visat prov på ett mognat grusspel.

Framför allt spelar han betydligt mer enkelt och effektivt än vi är vana att se honom. Inte lika blixtrande och underhållande, men mycket mycket smartare och stabilare. På något sätt känns det som en nödvändig justering. Tsonga kan helt enkelt inte spela exakt så som han vill spela, som han vanligtvis gör på hardcourt och gräs, och har därför varit tvungen att rationalisera bort alla spektakulära (och ineffektiva) moment.

Med detta sagt tror jag att han kommer göra livet riktigt surt för Roger Federer.

Matchbilden då?

Roger Federer. FOTO: BILDBYRÅN
Roger Federer. FOTO: BILDBYRÅN

Vi kan utan omsvep konstatera att Federer lär fortsätta spela så offensivt som han gjort sedan Rom, vilket inneburit en hel del oprovocerade misstag men också snabba poäng och game. Förväntar mig att han kommer försöka ta kommandot omgående med hög aggressivitet och intensitet från nedsläpp.

Tsongas svar blir att försvara sig under Federers offensiva ruscher (och Tsonga har faktiskt sett tät ut i defensiven hittills) och vänta på chanser till snabba omställningar. Eftersom världsåttan likt Federer har ett giftigt vapen i sin serve kommer det här sannolikt bli en match med stort fokus på just den egna serven – som vanligt när dessa båda herrar möts.

Gissningsvis kommer en stor del av slaget att stå i djupled. Båda mixar frekvent upp sitt spel med stoppbollar och båda är skickliga volleyspelare (övertag för Federer på den fronten). Kontringsspelet och defensiven i sidled blir viktig för Tsonga, eftersom Federer kommer försöka flytta runt honom så mycket som möjligt för att sedan avsluta poängen framme vid nät.

Om Tsonga gjort sin hemläxa, vilket jag förutsätter, lär han – likt Gilles Simon i åttondelsfinalen – försöka låsa fast spelet i backhanddueller.

Federer var rejält under isen i andra och tredje set mot Simon, och det finns vissa frågetecken kring hans fysiska form. Pratades efter matchen om att han gjort illa foten när han ramlade i andra set. Har han minsta begränsningar i rörligheten, som mot Simon i de två seten, får han stora bekymmer.

Viktigt för Federer att vinna första set. Schweizaren brukar gå ut hårt medan Tsonga försöker bygga ett övertag under matchens gång. Vinner Federer första set kan han hålla hemmapubliken stången.

Viktigt för Tsonga i sin tur att inte tappa hoppet, som han gjorde i femte set i Australiska öppna. Han måste hela tiden ha tilltro till sitt spel och låta publiken hjälpa honom att bygga upp självförtroendet.

Personligen tycker jag att den här matchen känns jämnare än oddsen låter påskina (runt 2,50 gånger pengarna på Tsonga – 1,53 på Federer). Tycker själv att det känns 50-50, och den bilden bekräftas när jag hör mig för bland andra tennisentusiaster – lika många är bombsäkra på att Tsonga vinner som på att Federer gör det.

Jag har ju tippat Federer i final, men börjar svaja lite i det tipset. Känns som att det är väldigt bra förutsättningar för Tsonga att äntligen kliva fram ordentligt i Grand Slam-sammanhang. På förhand oerhört jämnt, som sagt, men Tsonga är faktiskt den som imponerat och sett mest stabil ut hittills.

Jag är därför benägen att hålla Tsonga som väldigt knapp favorit.

* * *

Agnieszka Radwanska. FOTO: BILDBYRÅN
Agnieszka Radwanska. FOTO: BILDBYRÅN

√ AGNIESZKA RADWANSKA (4) – SARA ERRANI (5)

Den klart intressantaste kvarten på damsidan i dag. Radwanska har överlägsna 6-1 i inbördes möten – 2-1 på grus. Erranis enda seger kom i Budapest 2006, det vill säga för sju år sedan.

Errani är en erkänt skicklig grusspelare och tog sig hela vägen till final på Roland Garros förra året.

Sara Errani. FOTO: BILDBYRÅN
Sara Errani. FOTO: BILDBYRÅN

I år kommer hon inte upprepa den bedriften. Vinner hon mot Radwanska i dag väntar nämligen sannolikt Serena Williams i semifinalen.

Tror faktiskt inte ens att hon får chansen att möta Williams. Radwanska har verkligen imponerat så här långt och är klar för sin första kvartsfinal i Franska öppna efter väldigt stabilt spel (och utan att tappa set). Hon har under de senaste åren mognat enormt och nu äntligen börjat hitta ett balanserat grusspel.

Jag tror att det, tillsammans med det mentala övertaget, räcker för att Radwanska ska utmanövrera världsfemman och fjolårsfinalisten i dag.

* * *

David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN
David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN

√ DAVID FERRER (5) – TOMMY ROBREDO (34)

Man ska inte räkna ut Robredo fullständigt på förhand – det har han redan visat med all önskvärd tydlighet – men det är svårt att komma ifrån hur dålig matchup det här är för honom.

Igor SijslingGaël Monfils och Nicolás Almagro nötte han ju liksom ner med sin outtröttlighet, kämpaglöd och vinnarinstinkt.

Tommy Robredo. FOTO: BILDBYRÅN
Tommy Robredo. FOTO: BILDBYRÅN

Det är snudd på omöjligt mot David Ferrer. Den fysiska fighten vinner Ferrer alla dagar i veckan. På det tekniska planet är de däremot mer jämbördiga, så vi har en del riktigt långa och malande dueller att se fram emot.

Ferrer har inte bara sett otroligt stark ut hittills i Paris – han har dessutom det mentala övertaget med 6-2 i inbördes möten. Robredos enda segrar kom i Hamburg 2006 och Båstad 2008, och båda gångerna slog han in över 70 procent förstaservar och vann 50 procent bakom sin andraserve.

Stabilt servande och en bra start är därför livsviktigt för Robredo. Till skillnad från i sina tre senaste matcher är han rökt om han hamnar i ett 0-2-underläge.

Har ändå svårt att föreställa mig annat än seger för Ferrer. Troligen i raka set, om inte Robredo gnetar till sig ett.

* * *

Serena Williams. FOTO: BILDBYRÅN
Serena Williams. FOTO: BILDBYRÅN

√ SERENA WILLIAMS (1) – SVETLANA KUZNETSOVA (39)

Kuznetsova gjorde en bra match mot Angelique Kerber, men segern i sig var ingen skräll. Kuznetsova har giftiga offensiva egenskaper men är inte särskilt pålitlig.

Svetlana Kuznetsova. FOTO: BILDBYRÅN
Svetlana Kuznetsova. FOTO: BILDBYRÅN

För att ha en chans mot Williams måste hon sätta enormt hög press med sina tunga grundslag djupt i Williams bana, och dessutom returnera aggressivt i andraserve och på så vis störa Williams matchrytm.

Hon lyckades i kvartsfinalen 2009, då hon gick vidare och vann hela turneringen – men mot Serena Williams anno 2013 är det en betydligt svårare uppgift.

En uppgift som jag tror är Kuznetsova övermäktig.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB