Startsida / Inlägg

Matchkollen, fredag

av Henrik Ståhl

I dag avgörs alltså grupp A.

Stanislas Wawrinka eller Tomás Berdych.

Det är de två som slåss om den sista semifinalbiljetten, fast inte mot varandra.

Wawrinka tar sig an David Ferrer, som i och med sina två förluster i raka set redan är avsågad, och Berdych ska försöka få giganten Rafael Nadal, som säkrade både sin semifinalplats och positionen som världsetta vid årets slut tack vare sin seger över Wawrinka i onsdags, på fall.

För Berdych ”räcker” det med att slå Nadal. Wawrinka är å sin sida piskad att vinna över Ferrer och måste sedan därutöver sätta sitt hopp till Nadal. Det är nämligen enda sättet för honom att ta sig vidare från gruppspelsfasen – att själv vinna medan Nadal slår Berdych.

Oddsen är på tjeckens sida, med andra ord.

Men Wawrinka har den tveklöst enklaste matchen. Ferrer har varit helt under isen så här långt i World Tour Finals och har alltså ingenting att spela för (mer än att slippa lämna London med tre raka förluster i bagaget).

Nadal däremot. Han är visserligen redan klar för semifinal men måste vinna minst ett set för att säkra gruppsegern. Berdych är dessutom en på papperet enkel matchup för spanjoren – vilket överlägsna 16-3 i inbördes möten skvallrar om.

Låt oss ta en närmare titt:

* * *

Rafael Nadal. FOTO: BILDBYRÅN
Rafael Nadal. FOTO: BILDBYRÅN

RAFAEL NADAL (1) – TOMÁS BERDYCH (6)

15 raka segrar har han, Nadal. Den senaste i Peking för några veckor sedan, där Berdych tvingades kasta in handduken på grund av skada vid ställning 4-2 i första set. På de har 15 matcherna har tjecken bara plockat två set (i Miami 2011 och Australiska öppna 2012).

32-2 i setfacit, alltså (setet i Peking ej inräknat). Detta dessutom på samtliga underlag. 9-0 i inbördes möten på hardcourt sedan 2007. Berdychs tre segrar bärgades på raken mellan 2005 och 2006 (Cincinnati 2005, Madrid och Toronto 2006).

Berdych har med andra ord för länge sedan glömt hur det känns att stå som segrare efter en match mot världsettan.

Anledningen till Nadals dominans i den här matchupen är att han så effektivt neutraliserar Berdychs offensiv. Han har ingenting emot att låta tjecken styra duellerna i väntan på snabba omställningar. Dessutom brukar inte världssexan lyckas sätta tillräckligt mycket press i Nadals servegame.

Tomás Berdych. FOTO: BILDBYRÅN
Tomás Berdych. FOTO: BILDBYRÅN

Spanjorens serve har varit en av hans största brister så här långt i London. Det kan vara en öppning för Berdych. Servar han lika bra som mot Ferrer och samtidigt får med sig ett break, då kan det bli svettigt för Nadal.

Har dock ingen anledning att tro annat än att världsettan höjer sig ett snäpp i kväll. Särskilt med tanke på att Djokovic säkrade gruppsegern i grupp B efter segern mot Juan Martín del Potro i går. Nadal är nog beredd att slita hund för att slippa Djokovic i semifinalen.

Berdych är helt beroende av en stark öppning. Hamnar han på fel fot redan i inledningen är han rökt.

Tror på 2-0-seger för Nadal här. Han är nog som sagt väldigt motiverad att vinna för att slippa Djokovic i semin, men också för att vässa formen inför en match mot del Potro eller Roger Federer. Berdych är inte tillräckligt stark mentalt mot Nadal. Även om han får med sig ett tidigt break finns det ingenting som säger att han kommer hålla ledningen hela vägen in i mål.

Nog har han utvecklats just på den mentala fronten de senaste åren, men mot just Nadal tenderar han fortfarande att darra som ett asplöv i avgörande lägen.

* * *

Stanislas Wawrinka. FOTO: BILDBYRÅN
Stanislas Wawrinka. FOTO: BILDBYRÅN

DAVID FERRER (3) – STANISLAS WAWRINKA (8)

Ojoj, vilken press det är på Wawrinka. Han måste alltså vinna den här matchen för att ha minsta lilla chans att gå vidare till semifinal – och inte ens det räcker.

Nu har han visserligen en stark ”allierad” i Rafael Nadal, men ändå. För en kille som för bara något år sedan förlorade sina matcher för att han inte hade den mentala styrkan att vinna dem är det här knappast en lätt uppgift.

Det som talar för schweizaren är Ferrers dåliga form – vilket oddssättarna tagit fasta på. Wawrinka ger drygt 1,40 gånger pengarna, Ferrer står i 2,70.

David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN
David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN

Förhållandevis jämn matchup sett till statistiken. 7-4 i inbördes möten till Ferrer, men 2-2 under 2012 och 2013. Wawrinka vann senaste de möttes, i finalen i Oeiras i våras (tappade bara fem game: 6-1, 6-4).

Vad talar för att Ferrer plötsligt gör en kanonmatch, efter två riktigt bleka insatser här i 02 Arena? Inte mycket. Spanjoren har tillryggalagt ett gäng tuffa veckor under hösten och hade tre raka finalförluster inför World Tour Finals (Stockholm, Valencia, Paris).

Jag har varit inne på det tidigare och säger det igen – det är inte det minsta konstigt om han är mentalt utmattad. Tycker faktiskt att det sett ut som att han varit precis det under sin vistelse i London.

Det här är därför som upplagt för Wawrinka. Förhoppningsvis pallar han för trycket och tacklar uppgiften på bästa tänkbara sätt. För om schweizaren torskar i dag, ja då förlorar liksom matchen mellan Nadal och Berdych all dramatik och nerv.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB