Startsida / Inlägg

Nadal vinner grupp A – Wawrinka vidare till semi

av Henrik Ståhl
Rafael Nadal säkrade gruppsegern – och undviker därmed rivalen Novak Djokovic i semifinal. FOTO: BILDBYRÅN
Rafael Nadal säkrade gruppsegern – och undviker därmed rivalen Novak Djokovic i semifinal. FOTO: BILDBYRÅN

Grupp A i World Tour Finals är alltså avgjord.

Det blev till slut Rafael Nadal som säkrade gruppsegern och Stanislas Wawrinka som knep andraplatsen, efter vissa om och men.

Skärmavbild 2013-11-09 kl. 00.31.22

Det började med att Wawrinka var på väg att slarva bort sin semifinalbiljett. Han inledde klart bäst i sin match mot David Ferrer och sprang fram till en komfortabel 5-2-ledning, men bjöd på en klassisk choke och misslyckades med att serva hem setet vid ställning 5-3. Setet gick till tiebreak, som Ferrer vann ganska enkelt med 7-3.

Han hade dessutom breakbollar mot sig i början av andra set, men fick ordning på de sviktande nerverna. I stället bröt han spanjoren och gick fram till 3-1. Han tappade visserligen ett servegame en bit in i setet men kvitterade via 6-4.

I tredje set var Ferrers mentala bränsletank tömd och han orkade inte höja sig till den nivå som krävdes för att dra mig sig Wawrinka ner i sitt redan oundvikliga fall. 6-7(3), 6-4, 6-1 blev segersiffrorna för schweizaren, som är klar för semifinal – efter lite hjälpt från Nadal.

Han satt dock säkert med hjärtat i halsgropen under ett och ett halvt set, om han följde matchen.

Nadal fick en drömstart och bröt Tomás Berdych direkt efter ett svagt servegame från tjecken, som visserligen direkt höjde sig spelmässigt men aldrig kom ikapp. 6-4, väldigt behärskat av spanjoren.

Men i andra set var det som om någon tryckte på en knapp. Plötsligt hade inte Nadal ett enda rätt, medan Berdych höjde sig ett litet snäpp till. Vid 5-0 stod det 20-4(!) i poäng totalt till världssexan (stannade på 26-11 i det setet).

Jag var givetvis ironisk i tweetsen ovan (i alla fall de två första).

Men nog känns det säkert lite extra gött för Nadal att få spöa Berdych för sjuttonde gången (sextonde på raken) i ett avgörande set. Semifinalplatsen var liksom inom räckhåll och tjecken hade momentum.

Fast det betyder så klart inte särskilt mycket mot de här storspelarna. Ett set är ett set, och när det är avslutat är det full fokus på nästa. Nadal var inte helt överlägsen i det där tredje setet, men han vann det förhållandevis enkelt. Vid 4-4 kunde Berdych inte hålla nerverna i styr och hamnade i 0-40-underläge i egen serve. Räddade en breakboll men blev bruten mot 15.

Då var loppet kört, och det kändes som att han visste det redan innan gamet. Att det var matchens tveklöst viktigaste. Att han skulle förlora om han tappade just det gamet. Vilket han ju gjorde. 6-4, 1-6, 6-3 blev segersiffrorna för Nadal (poängen stannade dock på 72-72, vilket ju är ett riktigt gott betyg för Berdych).

Han höll inte för den pressen i dag, den gode herr Berdych. I stället blir det alltså Stanislas Wawrinka som dansar vidare till semifinal, i sitt första World Tour Finals-framträdande i karriären.

Precis som jag förutspådde inför turneringen. Känns inte särskilt överraskande, trots att det var ganska små marginaler på slutet. Wawrinka kom till London i bättre form än Berdych. Tycker snarare att det var imponerande av världssexan att ändå prestera så bra som han gjorde, med tanke på att hans höstsäsong varit något av en besvikelse.

I semifinalen möter Nadal antingen Juan Martín del Potro eller Roger Federer, medan Wawrinka måste ta sig an Novak Djokovic (som redan säkrat förstaplatsen i grupp B) för fjärde gången i år.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB