Startsida / Inlägg

Matchkollen, onsdag

av Henrik Ståhl

Kvartsfinaler, del två.

Nu kör vi!

Wow. Ernests Gulbis alltså. Vilken fullständigt makalös insats han svarade för i går, i sin kvartsfinal mot Tomás Berdych.

Jag skrev inför matchen att det var väldigt många bitar som skulle behöva falla på plats för att Gulbis skulle vinna. Många beståndsdelar som skulle rulla på friktionsfritt. Vitala kugghjul som inte fick kärva.

Och ja, han lyckades ju galant. Milt uttryckt.

Strategin var enkel: serva hårt, returnera aggressivt, mata på med blytunga grundslag från baslinjen, mixa upp med stoppbollar.

Det överraskande var att se honom utföra den strategin så fläckfritt. Man är liksom inte van vid att den lynnige letten är så solid som han var. Han gav inte Berdych tillstymmelsen till andrum. Världsfemman var märkbart stressad, och när han är stressad – då gör han misstag. När han gör misstag blir han ännu mer stressad, och då börjar han spela försiktigt. Det är det effektivaste sättet att besegra Berdych – att ta ett stadigt tag om ratten och tvinga ner honom i baksätet.

6-3, 6-2, 6-4 blev matchsiffrorna till slut. Ett helt otroligt resultat egentligen, i en match som tar Gulbis till första Grand Slam-semifinalen i karriären (och en topp 10-plats på rankningen, om inte Gaël Monfils vinner titeln – men det gör han inte va?).

* * *

Novak Djokovic hade inga större problem mot Milos Raonic: 7-5, 7-6(5), 6-4. Skönt för Raonic att få slipa till siffrorna lite i tredje set, för efter sex spelade game låg han under med 5-1.

Ser ju galet stark ut, Djokovic. Svårt att säga något annat. Ojojoj, så man längtar till semin mellan honom och Gulbis.

* * *

Eugenie Bouchard tappade set mot Carla Suarez Navarro, men krånglade sig vidare i tre: 7-6(4), 2-6, 7-5. Ganska svängig match. Navarro hade en bekväm ledning i första set, innan Bouchard krigade sig tillbaka. Semifinal för kanadensaren nu! Så välförtjänt. Faktiskt den enda spelaren som nått semifinal i både Australiska öppna och Franska öppna (Rafael Nadal kan upprepa den bedriften i dag).

* * *

Garbine Muguruza mosade Maria Sjarapova i första set, men som så många gånger förr bet världsåttan ihop och jobbade sig tillbaka in i matchen. Tappade break i andra set och visst var det lite dramatiskt där ett tag, men i avgörande set var Sjarapova skoningslöst: 1-6, 7-5, 6-1.

Men låt oss nu ta en titt på dagens kvartar:

* * *

Rafael Nadal ser pigg ut.
Rafael Nadal.

RAFAEL NADAL – DAVID FERRER

En repris på fjolårets final. Och den här gången känns det som att det är betydligt fler som ger Ferrer en hygglig chans att irritera Nadal.

Jag säger ”hygglig” och ”irritera” för att jag hittills inte sett någon som faktiskt tror att han kommer vinna. Men det verkar råda någon sorts konsensus om att det här har potential att bli en jämn match.

Det är inte jättesvårt att förstå varför. Efter kölhalningen i Acapulco 2013 (där Ferrer bara mäktade med att ta två game från sin landsman) var han nära att besegra världsettan i Madrid två månader senare, han tog set i Rom, besegrade honom på inomhushardcourt i Paris Masters under hösten och vann sedan sin första match på grus mot The King of Clay på tio år, i Monte Carlo i april.

David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN
David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN

Hans facit mot Nadal på Roland Garros: 0-3 i matcher. 0-9 i setfacit. 20-55 i gamefacit.

Och som Nadal sett ut hittills… Kan Ferrer verkligen ta set? Well, självklart kan han det. Han har visat att han hittat ett spel som funkar mot landsmannen. Men om han sedan gör det i praktiken är en annan femma.

Jag är lite kluven här. Med all fakta som nu finns tillgänglig kan jag inte se något annat än att Nadal vinner det här, och jag tycker att han borde vinna förhållandevis enkelt. Visst, tajta set, men han ska kunna fixa det här i raka. Så tänker jag.

Orosmolnet är väl ryggsmärtorna han pratade om för några dagar sedan. Han har tonat ner det rejält, men visst har hans serve stundtals sett klen ut? Sånt kommer man mycket lättare undan med mot dussinspelare som Dusan Lajovic och Robby Ginepri.

Att den här matchen spelas på bana 2, Suzanne Lenglen, borde inte påverka nämnvärt. Både Fernando Verdasco och Djokovic har visserligen hävdat att den är ”snabbare”, men det har inte sett ut att skilja så överdrivet mycket.

Stalltipset är 3-0 i set till Nadal. Jag blir dock inte förvånad om Ferrer får med sig ett set. 3-1 alltså. 3-2? Det skulle vara överraskande. Seger för Ferrer? Då krävs det att Nadal har ont eller gör en redig plattmatch. Det tycker jag inte är överdrivet att säga.

* * *

Simona Halep.
Simona Halep.

SIMONA HALEP – SVETLANA KUZNETSOVA

Halep fortsätter briljera – och håller således mitt förhandstips vid liv. Kuznetsova har i sin tur imponerat hittills. 2,95 gånger pengarna, det är ändå inte jättehögt. Hon har en enorm maxnivå, Kuznetsova. Halep är i första hand läskigt stabil, men har spetskompetens även hon.

Svetlana Kuznetsova. FOTO: BILDBYRÅN
Svetlana Kuznetsova. FOTO: BILDBYRÅN

Jag tycker ändå att Halep borde vinna det här. Hon har verkligen övertygat under grussäsongen i allmänhet och Franska öppna i synnerhet. Inte ett enda tappat set hittills och en relativt komfortabel seger över framtidslöftet Sloane Stephens.

2-2 i inbördes möten. Halep vann överlägset i Rom förra året, Kuznetsova vann i två tajta set i Stuttgart i år.

Kan det bli så att Halep tappar sitt första set i turneringen i dag? Absolut, det är ingen omöjlighet. Kan hon förlora? Ja, Kuznetsova har kapaciteten att avväpna även henne. Men det känns som att hon ska behöva göra en snudd på felfri match för att vinna i dag. Så mitt tips är likväl att Halep går till semifinal.

* * *

Andy Murray.
Andy Murray.

ANDY MURRAY – GAËL MONFILS

Dagens tveklöst mest spännande – och på sätt och vis även mest svårtippade – match. 3-2 i inbördes möten till Murray, men båda Monfils segrar har kommit i Paris (Franska öppna 2006, Paris Masters 2010). Monfils brukar vara som allra bäst och svårast att möta inför hemmafansen.

Samtidigt tycker jag att Murray har sett starkare ut på grus i år än på mycket mycket länge. Resultatmässigt i klass med 2011, då han nådde tre semifinaler under grusvåren (Monte Carlo, Rom, Franska öppna). Spelmässigt? I vissa fall snudd på bättre, till och med.

Matchen mot Philipp Kohlschreiber var tuff. Matchen mot Verdasco var en överkörning. Mot Monfils? Det kommer bli tufft. Ja, det känns onekligen så på förhand.

Monfils är en väldigt jobbig spelare att möta när han är i bra form. Snabb som en vessla, bra serve, offensiva vapen, akrobatik, tennismagi etcetera.

Gaël Monfils. FOTO: BILDBYRÅN
Gaël Monfils. FOTO: BILDBYRÅN

Jättesvårt att tippa den här matchen. Känns jämnare på förhand än vad oddsen (drygt 1,50 på Murray, 2,50 på Monfils) skvallrar om. Det kan knappast komma som en chock för någon om Monfils skulle gå och vinna det här.

Men någonstans tror jag ändå på Murray. Det är inte bara det att han sett så bra ut spelmässigt, utan han har sett taggad ut också. Ända sedan Rom. Han vill verkligen möta Nadal i semifinalen. Det är i alla fall det han utstrålar.

Fem set? Hoppas det. Tror också att det gynnar Murray om matchen blir lång, eftersom Monfils fortfarande har sin svaga kondition som akilleshäl.

Summa summarum: Personligen tror jag på Murray, men blir inte ett dugg förvånad om Monfils ”skräller”. Lagom fegt va?

* * *

Sara Errani. FOTO: BILDBYRÅN
Sara Errani. FOTO: BILDBYRÅN

SARA ERRANI – ANDREA PETKOVIC

Också en ganska svårtippad match. Petkovic har ju kapaciteten, det vet vi mer än väl. Otroligt kul att se henne i en Grand Slam-kvartsfinal igen.

Andrea Petkovic. FOTO: AP
Andrea Petkovic. FOTO: AP

Men hon var ordentligt pressad av Kiki Bertens, som sett enbart till ren spelstyrka är en svagare spelare generellt men en mer naturlig grusspelare än Petkovic.

Hur ska det då gå mot Errani, som är livsfarlig på grus och dessutom är en generellt bättre spelare än Bertens?

Jag ser väldigt gärna Petkovic i en semifinal, men jag tror att Errani kommer att lägga beslag på den sista biljetten.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB