Startsida / Inlägg

Matchkollen, tisdag

av Henrik Ståhl
Andy Murray går från klarhet till klarhet i Wimbledon. FOTO: GETTY
Andy Murray går från klarhet till klarhet i Wimbledon. FOTO: GETTY

Hälften av åttondelsfinalerna är överstökade.

I dag ska förhoppningsvis resten avverkas (om inte vädrets makter har några invändningar).

Ja, vädret är ju som alltid en faktor i utomhusturneringar i allmänhet och Wimbledon i synnerhet.

Alla gårdagens matcher kunde så småningom spelas, efter diverse avbrott. Blev inte många skrällar. Egentligen bara två ordentliga: Ekaterina Makarova mosade Agnieszka Radwanska (6-3, 6-0) och Barbara Zahlavova Strycova följde upp sin skrällseger mot Li Na med att köra över forna världsettan Caroline Wozniacki i raka set (6-2, 7-5).

Varnade visserligen för Makarova i min förhandsanalys, men tippade likväl att vi skulle få se Radwanska i kvarten:

Jobbig lottning för Radwanska, med andra ord. Makarova har en kanonchans att gå långt här, men jag tror ändå på Radwanska.”

Och så bjöds vi på en miniskräll: Sabine Lisicki slog Ana Ivanovic i tre set: 6-4, 3-6, 6-1. Enda anledningen till att det ens betraktas som en liten skräll är att Ivanovic var hyfsat klar favorit hos oddssättarna. Själv tippade jag Lisicki.

I övrigt då?

Madison Keys kastade in handduken mot Jaroslava Sjvedova och deras match, som sköts upp i lördags, spelades aldrig färdigt. Trist.

Regerande mästaren Andy Murray hade inga större problem mot Kevin Anderson: 6-4, 6-3, 7-6(6). Imponerande insats av Murray, som verkligen går från klarhet till klarhet. Anderson har sett bra ut hittills i turneringen och gjorde inte en dålig match. Murray var helt enkelt bara för bra. För Andersons del handlade det egentligen aldrig om att fokusera på att hålla sin serve, eftersom det är snudd på omöjligt att inte bli bruten mot Murray, utan mer om att hitta sätt att bryta Murray. Där var han dock aldrig nära – och som storservare vill man nog gärna ha mer utdelning än han fick i egen serve: slog in 65% förstaservar, vann blott 64% av dem och 50% bakom andraserve. Dessutom ”bara” 10 ess.

Grigor Dimitrov.
Grigor Dimitrov.

Även Novak Djokovic var för bra i går, och han avfärdade Jo-Wilfried Tsonga nästan lika enkelt som Murray utmanövrerade Anderson: 6-3, 6-4, 7-6(5). Lite jämnare match än den mellan Murray och Anderson, men Djokovic var likväl överlägsen. Hade hoppats på lite mer från Tsonga, som trots allt är en i grunden väldigt bra grässpelare, men det vill sig inte riktigt för fransmannen.

I kvarten möter Murray hur som helst Grigor Dimitrov, som körde över Leonardo Mayer planenligt (6-4, 7-6, 6-2), och Djokovic möter Marin Cilic, som utmanövrerade Jeremy Chardy (7-6, 6-4, 6-4).

Många raka set här alltså. En till blev det på herrsidan: Stanislas Wawrinka mosade en märkbart seg Denis Istomin: 6-3, 6-3, 6-4. Istomin kallade på läkare redan i mitten av första set och klagade på att han kände sig matt. Fick sedan vätskeersättning i andra set, men till ingen nytta. Nåväl. Bra match av Wawrinka. Inte helt enkelt att hantera sådana matcher, eftersom man lätt slår av på takten själv när ens motståndare inte presterar på topp.

Kei Nishikori vann avgörande set mot Simone Bolelli (stod 3-3 när deras match avbröts i lördags) utan krusiduller och har nu chansen att ta sig till sin andra Grand Slam-kvartsfinal i karriären (första kom i Australiska öppna 2012) efter 3-6, 6-3, 4-6, 7-6(5), 6-4.

Dessutom slog formstarka Feliciano Lopez världselvan John Isner i en fyrsetare: 6-7(8), 7-6(6), 7-6(3), 7-5. Totalt 85 ess (34 för Lopez och 52 för Isner, vilket innebär att han slår Joachim ”Pim-Pim” Johanssons gamla rekord på 51 ess i en fyrsetsmatch, mot Andre Agassi i Australiska öppna 2005) och bara ett enda servegenombrott – i matchens näst sista game.

På damsidan seglar världssexan Petra Kvitová och 13:e-seedade Eugenie Bouchard vidare till kvarten: 6-3, 6-2 för Kvitová mot Shuai Peng och 7-6(5), 7-5 för Bouchard mot Alize Cornet, som alltså inte lyckas följa upp sin skräll mot Serena Williams. Dessutom körde Lucie Safarova över Tereza Smitkova: 6-0, 6-2.

Det var det om i går – nu kollar vi på dagens buffé!

* * *

MILOS RAONIC (9) – KEI NISHIKORI (12)

Faktiskt tredje gången i år som de båda talangerna hamnat på samma halva i Grand Slam-sammanhang: I Australiska öppna kunde de ha mötts i kvarten (Nishikori föll mot Rafael Nadal i åttondelsfinalen, Raonic fick stryk mot Dimitrov redan i tredjerundan) och i Franska öppna var de lottade mot varandra i åttondelsfinal (Nishikori gick på pumpen i raka set mot Martin Klizan, Raonic förlorade mot Djokovic i kvarten).

Nu möts de alltså i åttondelen här i Wimbledon. Det hade nog inte jag gissat i början av året. Att Raonic tagit så stora kliv framåt på grus i år kom ju som något av en överraskning, och jag trodde inte att han redan samma år skulle kunna justera sitt spel så pass bra även på gräs. Men tydligen har han höjt sig så mycket generellt att det ger utdelning på samtliga underlag.

Om båda får hålla sig friska och hela under återstoden av sina karriärer är det här en rivalitet jag tror kommer bli mycket intressant att följa de kommande åren. Nishikori leder för tillfället med 2-0 i inbördes möten. Tror dock inte att det räcker för att han ska ha utvecklat ett mentalt övertag på kanadensaren. Det är snarare Nishikoris returer som stör Raonic, som hela tiden måste serva på topp och inte ge bort något billigt.

73 ess har han slagit på tre matcher, Raonic, och vunnit 88,6% i förstaserve (68% i andraserve) och dessutom fått med sig 9 servegenombrott. Nishikori har spelat två set fler än Raonic (som vunnit sina matcher i raka set) men ”bara” plockat 11 breaks. Har däremot servat stabilt även han: 77% vunna poäng bakom förstaserve, 66% i andraserve.

Siffrorna talar hur som helst för Raonic. Så även formen. Nu gjorde visserligen Bolelli en bra match, men Nishikori övertygade inte. Han har inte riktigt hittat sitt spel på gräset än i år. Samtidigt är Raonics självförtroende på absolut topp. Jag tror att det blir väldigt svårt för Nishikori att hantera kanadensarens serve i dag. Större chans att Raonic, med sitt aggressiva returtagande, fladdrar med sig ett break eller så.

* * *

SIMONA HALEP (3) – ZARINA DIYAS (72)

20-åriga Diyas är tveklöst turneringens stora sensation hittills. Detta är hennes blott tredje huvudturnering i en Grand Slam och hon har alltså tagit sig till åttondelsfinal. Riktigt bra.

Här bör det dock ta stopp. Simona Halep är en av tourens stora framgångssagor (med Bouchard på en god andraplats) och har under året tystat skeptikerna, en efter en. Halep hade inga problem när de möttes i tredjerundan i Australiska öppna tidigare i år (6-1, 6-4 – Diyas första GS-huvudturnering) och även om jag tror att det kan bli lite kämpigare här så ska inte Diyas kunna hota om Halep har en bra dag.

* * *

STANISLAS WAWRINKA (3) – FELICIANO LOPEZ (26)

Personligen trodde jag att Wawrinka skulle få problem mot Istomin, men så blev det ju inte. Tror i och för sig att det hade blivit en mycket tätare match om inte Istomin varit sjuk, men nåväl.

Mot Lopez borde Wawrinka få vissa bekymmer. Lopez är i kalasform och har sett riktigt bra ut. Nu är visserligen Wawrinka en bättre returnerare än Isner, men han är inget unikum i det avseendet han heller.

Wawrinka knapp favorit enligt oddsättarna, av förklarliga skäl. Känns ändå som att Lopez ska ha en riktigt god skrällchans här. Han har verkligen höjt sig rejält på det mentala planet och är numera inte samma darrande asplöv när det vankas tiebreak.

Ska bli intressant att se hur Wawrinka hanterar Lopez frenetiska serve & volley. Tror han kan bli rätt frustrerad om han inte hittar några sätt att ta sig förbi honom, och då kan han tappa självförtroendet.

Vad säger ni, tror vi på Lopez? Jag gör nog det, faktiskt. Eller underskattar jag Wawrinka nu?

* * *

SABINE LISICKI (19) – JAROSLAVA SJVEDOVA (65)

Första riktiga hindret för Lisicki, Ana Ivanovic, är avklarad. Ska hon då låta Sjvedova sätta punkt för hennes äventyr i Wimbledon i år?

Inte helt omöjligt faktiskt. Sjvedova har sett solid ut hittills och är inte på något sätt en oäven spelare. Lisicki är förvisso generellt sett bättre på gräs, men hennes högriskspel lämnar öppningar som Sjvedova kan exploatera. Pressade faktiskt tysken till tre set när de möttes på gräset i London-OS för två år sedan.

Tror ändå på Lisicki. Det här är hennes turnering, och hon lär ha fått en rejäl självförtroendeboost efter segern mot Ivanovic.

* * *

ROGER FEDERER (4) – TOMMY ROBREDO (22)

Det har hänt förut att Federer sett helt omutlig ut i de inledande Grand Slam-rundorna, för att sedan falla platt så fort det vankas lite svårare motstånd (Lex US Open 2013, där han föll mot just Robredo).

Men att det ska hända igen, här i Wimbledon… nej, det känns osannolikt. Tidigare har man ändå kunnat skymta vissa problem. Som i Franska öppna, där han var väldigt blek i sina matcher mot Diego Sebastian Schwartzman och Dmitrij Tursunov, innan han föll mot Ernests Gulbis i åttondelen.

Nu har han inte visat några som helst negativa tecken.

Robredo kanske kan irritera schweizaren med sin täta defensiv, men på papperet ser det här ut att bli enkel seger för Federer.

* * *

MARIA SJARAPOVA (5) – ANGELIQUE KERBER (7)

Intressant matchup. Visserligen 4-1 i inbördes möten för Sjarapova, och tre av segrarna kom i raka set, men Kerber imponerade mot Kirsten Flipkens i tredje omgången.

Kerber är visserligen bra på gräs men har varit ruggigt ojämn sedan succésäsongen 2012. Samtidigt har Sjarapova detroniserat allt motstånd hittills.

Hoppas på en bra match, och visst finns det viss skrällpotential, men tror Sjarapova fixar det här relativt enkelt.

* * *

RAFAEL NADAL (1) – NICK KYRGIOS (144)

Nadal åker alltså på ännu en hardhitter. Han städade ju undan Klizan i 1R och Lukas Rosol i 2R ganska enkelt (efter vissa svårigheter inledningsvis) och frågan är hur 144-rankade Kyrgios ska kunna stoppa världsettan.

Ja, det skulle ju vara med serven då. 76 ess hittills och 76,6% vunna poäng i förstaserve. Inga uppseendeväckande siffror i årets Wimbledon (som bjudit på många ess), men likväl mycket bra.

Kyrgios bästa chans är att släppa alla hämningar och spela ut hela sitt kraftfulla register som om det inte fanns någon morgondag. Typ som Rosol, Steve Darcis och Dustin Brown, för att nämna några exempel. Största hindret, förutom Nadal himself, är pressen. Hur hanterar han ett eventuellt övertag? Hittills har motståndarna stått mer eller mindre handfallna när Nadal trampat i gång. Kan Kyrgios hålla emot?

19-årige Kyrgios har spelet för att störa spanjoren, men visst är det här en match som världsettan ska vinna.

* * *

EKATERINA MAKAROVA (22) – LUCIE SAFAROVA (23)

En av dagens två kvartsfinaler. Många likheter mellan dessa spelare: ingen av dem har varit förbi tredjerundan i Wimbledon, båda är vänsterhänta, båda är rankade precis utanför topp 20, båda är 27 år gamla, de bärgade varsin skräll i förra veckan (Makarova pulvriserade världsfyran Agnieszka Radwanska, Safarova mosade världstian Dominika Cibulkova) och de har 1-1 i inbördes möten.

Svårtippad match. Oddssättarna säger Makarova, och jag är benägen att hålla med. Egentligen mest för att hon slagit snäppet vassare spelare än Safarova och helt enkelt sett lite lite bättre ut.

* * *

PETRA KVITOVÁ 6) – BARBORA ZAHLAVOVA STRYCOVA (43)

Den andra av dagens två kvartar.

Bra utdelning för Zahlavova Strycova i år. Har haft det tufft periodvis, kvalat in till vissa turneringar och faktiskt spelat två på ITF-nivå – men på gräset har hon sett stark ut (bortsett från torsken i ’s-Hertogenbosch, mot Carla Suarez Navarro).

Men även Kvitová har sett oerhört fokuserad ut. Och när hon har en bra dag är hon mycket svårslagen.

Har ju tippat Kvitová som slutsegrare och ser ingen anledning till att ändra den tippningen just i dag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB