Oavgjort var det mest logiska

av Adam Pinthorp

Atlético de Madrid-FC Barcelona 0-0. Tyvärr blev det inte den där spraklande tillställningen på planen många hoppades på. I stället blev det så där tillknäppt som i stället var helt enligt logiken.
Mest nöjda med resultatet? Real Madrid.

Vi backar bandet till augusti och den spanska supercupen. I 180 minuter jämnt fördelade på Vicente Calderón och Camp Nou var det tillknäppt, få målchanser och överlag ganska långtråkig fotboll. På läktarplats var stämningen däremot formidabel.

Nästan exakt samma matchbild var det på i kväll, drygt fem månader senare, när lagen drabbades samman på nytt. Stämningen på Calderón var magisk och förväntningarna inför matchen skyhöga.

Men det blev aldrig den där spraklande tillstälningen på planen som många hoppades på. Och så vidare konstigt var väl inte det. Barcelona baserar sin fotobll på ett massivt bollinnehav och stort tålamod, medan Atlético inte kräver mycket boll utan snarare prioriterar att ligga rätt i sina försvarspositioner och satsa på omställningar.

Det blev en ganska tillknäppt historia. Atlético bevisade ännu en gång att man är tillräckligt bra för att utmana om titeln, och Barcelona såg till en början ganska uddlösa ut innan man mot slutet spelade upp sig. Det oavgjorda resultatet var både logiskt och rättvist.

Visst fanns det chanser åt båda håll. Diego Costa stångades med Gerard Piqué och Javier Mascherano hela matchen och skrapade fram ett par giftiga chanser. Arda Turan fick kanske hemmalagets bästa möjlighet när han från nära håll klippta till på volley. Gästerna från Katalonien skapade som mest när Leo Messi äntrade planen i andra halvlek, och argentinaren själv hade två riktigt vassa möjligheter utan att överlista Thibaut Courtois.

Den här matchen kommer inte gå till historien som den mest spektakulära. Däremot bevisar den ytterligare en gång hur jämnt det för tillfället faktiskt är mellan duon i toppen av ligan. Varje seger, varje mål kommer betyda ännu mer framöver. För att inte tala om varje poängtapp.

Mest nöjda med resultatet är givetvis Real Madrid. I morgon söndag är det återigen dags för huvudstaden mot Katalonien då marängerna åker till Barcelona för att ta sig an Espanyol. En långt ifrån enkel uppgift väntar Carlo Ancelottis mannar, men vid seger reduceras poängavståndet upp till Barça och Atlético från fem till tre poäng.

Några små detaljer från matchen:

– Jag nämnde inför matchen att fasta situationer skulle bli viktigt för Atlético. Det var ingenting man tog till vara på, och mycket har man att skylla Koke för det. 22-åringen hade alldeles för dålig känsla i fötterna – något som inte är vanligt att se – och slog bort alldeles för mycket. När han väl satte bollen på rätt plats blev det genast livsfarligt. Tänker framför allt på João Mirandas skarv som Diego Costa sånär tåade in i första halvlek.

– Det är naturligt att Messi inte är i toppform efter två månader utan fotbollsmatcher. Men trots att han tappade en hel del bollar gjorde han skillnad när han kom in i andra halvlek. När vi nu summerar matchen låg han bakom det mesta av de farligheter som Barcelona skapade.

– Arda var enligt mig bäst på plan. Turken var en av få som verkligen stack ut och var mer kreativ än någon annan.

Xavi har väldigt svårt numera att slå den avgörande passningen framåt. Jag tror Barcelona, i en sådan här match, hade haft större nytta av Cesc Fàbregas längre bak i planen som är lagets skickligaste på att slå bollen över försvararna.

Slutligen. Förra säsongen vann Barça titeln på 100 historiska poäng. Nu har snart alla lag spelat hälften av matcherna den här säsongen. De regerande mästarna står på 50 poäng – likaså gör Atlético.