Startsida / Inlägg

Inför Atlético-Barça (med plusbetyg på spelare)

av Adam Pinthorp

16-16 i segrar, 1-1 i oavgjorda, 1-1 i förluster och 49-49 i poäng.
Det har pratats i månader, veckor och dagar. I kväll är det så dags, när Atlético Madrid och Barcelona gör upp på Vicente Calderón.

För tio år sedan var det otänkbart att man inte ledde La Liga efter 18 omgångar om man hade skrapat ihop 49 poäng. Nu för tiden är läget annorlunda.

Barcelona och Real Madrid har ekonomiska förutsättningar och resurser som de andra klubbarna inte ens kan drömma om. Därför har också de sportsliga avstånden vuxit allt mer de senaste åren.

2004 var senast ett lag tog hem ligatiteln (Valencia). 2008 var senast ett lag spräckte Barça och Real som toppduo (Villarreal). Och däremellan har det egentligen aldrig varit något lag som varit riktigt i närheten att utmana i det absoluta toppskiktet – förrän nu.

Sedan Diego Simeones ankomst som tränare till Atlético för nästan exakt två år sedan har Madrid-klubben tagit i snudd på orealistiska kliv framåt med tanke på att de ekonomiska resurserna minst sagt varit begränsade. Man har tagit tre titlar, brutit den 14 år mardrömslånga sviten med uteblivna segrar mot värsta antagonisten Real Madrid, och ligger i nuläget på delad förstaplats i La Liga.

Det sedvanliga tvålagsracet är i dagsläget en kamp som innefattar tre lag (Real Madrid skuggar trots allt bara fem poäng bakom, något som kan ha reducerats efter helgen). Hade någon kommit fram till mig och sagt det för två år sedan hade jag förklarat den personen högst verklighetsfrämmande. Men det är ju precis en sådan här liga, där många lag slåss om titeln och där alla matcher hela tiden betyder liv och död, som vi optimister vill ha. Precis som det var för tio år sedan.

Fast tror jag ingen kan sträcka upp handen och ärligt medge att ”jag såg det här komma”. Atlético har lyckats med det sett omöjligt ut, och fått alla att häpnas av deras utveckling. Det kanske inte räcker till en ligatitel eller ens till en andraplats, men ska Madrid-klubben fortsätta utvecklas i samma takt under Simeone kommer Atlético bli ett lag att räkna med även de kommande åren.

”Medan andra sover, drömmer vi” har Atlético myntat med inför matchen. I kväll kan La Liga ha en serieledare efter halva säsongen som inte heter Barcelona eller Real Madrid. Bara möjligheten är ett stort steg framåt för den spanska fotbollen.

Nu hoppas jag på säsongens hittills häftigaste matchupplevelse inför ögonen på alla världens fotbollsälskare, även om själva matchbilden givetvis inte är svårtippad. Barcelona kommer äga mest boll och via snabba kombinationer och individuell skicklighet försöka låsa upp Atléticos försvar. Hemmalaget kommer å sin sida försöka ligga rätt i försvarsspelet, utnyttja omställningarna och fasta situationer.

Men vem har sagt att det behöver betyda en tråkig match?

Här nedan har jag tagit ut preliminära startelvor (kommentera gärna hur ni hade ställt upp lagen om ni vore Simeone/Martino) och dessutom betygsatt spelare för spelare. Jag har bedömt utefter prestationerna den här säsongen i första hand, varför exempelvis Juanfran får högsta betyg (varit helt fenomenal) och Dani Alves får ett par snäpp lägre (varit ojämn). Överlag är det oerhört höga betyg, men trots att jag verkligen ansträngt mig är det svårt att sänka någon spelare. Å andra sidan, har man samlat ihop 49 poäng av 54 möjliga är det inte utan spelare av yppersta klass.

Atlético de Madrid

Målvakt: Thibaut Courtois +++++
Bäst snitt i ligan och har bevisat match efter match vilken världsmålvakt han redan är, trots sin ringa ålder.

Högerback: Juanfran Torres +++++
Spelar sin livs fotboll för tillfället och har varit ligans klart bästa högerback. Borde vara ett givet val för Del Bosque i VM.

Mittback: João Miranda +++++
Ligans bästa mittback och har så varit under de senaste två säsongerna. Komplicerar sällan saker.

Mittback: Diego Godín ++++
En tuffing som aldrig lägger fingrarna emellan. Har spelat på en hög och stabil nivå i flera år nu.

Vänsterback: Filipe Luís ++++
Brassen är en evighetsmaskin som aldrig slutar löpa längs sin kant. En av Atléticos mest stabila spelare de senaste åren.

Defensiv mittfältare: Tiago Cardoso +++
Har fått stort förtroende i Mario Suárez frånvaro och gjort det väldigt bra. 32-åringen har inte samma tempo som förr, men desto mer rutin i bagaget.

Defensiv mittfältare: Gabi Fernández ++++
Utvecklats mer och mer under Diego Simeone och är spelaren som personifierar Atlético på planen. Oerhört nyttig med sitt presspel och sina ledaregenskaper.

Offensiv mittfältare: Koke ++++
22-åringen har stått för en enastående säsong med fyra mål och åtta assist i ligaspelet. Finns på många klubbars önskelista men kommer stanna i Atlético. En nyckelspelare, framför allt på fasta situationer.

Offensiv mittfältare: Arda Turan ++++
Turken är en energiknippe som betyder A och O för lagets kreativitet. Ger Atlético en dimension extra när han är som bäst.

Anfallare: Diego Costa +++++
Hela ligans bästa spelare under hösten. Har egentligen inga svagheter, men största styrkan är respektlösheten och modet.

Anfallare: David Villa +++
Barcelona-bekantingen har fått stå i skuggan av Diego Costa men ändå lyckats göra en hel del mål. Inte samma spelare som för några år sedan.

Totalt: 46/55.

Kommentar: Diego Godín och Filipe Luís hade småskavanker före matchen, men kommer med största sannolikhet finnas med från start. Det finns även Juanfran, trots att han fick sitt femte gula kort i förra ligaomgången mot Málaga och därmed skulle varit avstängd. Atlético överklagade kortet, något man fick igenom. I övrigt lär det inte bli några stora överraskningar av Diego Simeone.

FC Barcelona

Målvakt: Víctor Valdés +++++
Gjort sin hittills bästa säsong i karriären och räddat åtskilliga poäng för under hösten.

Högerback: Dani Alves ++++
Har blandat prestationer av världsklass med riktigt dåliga insatser, och dessutom varit skadadrabbad på slutet.

Mittback: Gerard Piqué ++++
Efter ett par halvdana säsonger har Piqué börjat hålla en mer stabil och jämn nivå igen. I sina bästa stunder en av världens absolut främsta på sin position.

Mittback: Javier Mascherano +++
Hög högstanivå med glidtacklingar av världsklass, men när allting inte klaffar kan det få oerhörda konsekvenser. Är sällan klockren under en hel match.

Vänsterback: Jordi Alba ++++
En av världens bästa vänsterbackar, men det enda som talar emot Alba är att han bara har några matcher i kroppen sedan sin långa skadefrånvaro. Har dock visat god form direkt.

Defensiv mittfältare: Sergio Busquets +++++
Barcelonas överlägset bästa mittfältare det senaste året. Medan många andra tagit ett kliv tillbaka har Busquets tagit ett framåt.

Offensiv mittfältare: Xavi Hernández ++++
Är fortfarande en av världens bästa passningsspelare, men slår numera sällan den avgörande bollen. Lever mycket på sin rutin.

Offensiv mittfältare: Andrés Iniesta +++++
Började säsongen något oroväckande men Iniesta har successivt vuxit och nu återfunnit formen på allvar.

Högeranfallare: Alexis Sánchez ++++
Har till slut hittat rätt på riktigt i Barcelona. Är numera inte bara en stor arbetskraft utan också en poängspelare.

Central anfallare: Lionel Messi +++++
Har visserligen varit borta i två månader, men visade i comebacken mot Getafe, där han slog till med två mål direkt, att formen knappast lagt sig.

Vänsteranfallare: Neymar Jr ++++
Har knappt gjort en dålig insats i Barça sedan ankomsten i somras och snabbt etablerat sig i laget. Levererar både mål och assist på löpande band.

Totalt: 47/55.

Kommentar: Det är mycket som är oklart kring Tata Martinos val av startelva. Marc Bartra har varit betydligt bättre än Javier Mascherano, men jag tror ändå att Tata ”fegar” och väljer den betydligt mer rutinerade argentinaren. De största lyxproblemen finns i anfallet, där Martino har många olika konstellationer att välja mellan. Neymar lär starta på vänsterkanten, och centralt är Messi given om han är fullt redo. Det skulle förmodligen betyda att Fàbregas får inleda matchen på bänken, då jag har väldigt svårt att tänka mig att två så formtoppade spelare som Alexis och Pedro båda skulle sättas utanför startelvan. Mer om just den konkurrenssituationen kan ni läsa här.

Jag liverapporterar matchen i kväll här på Sportbladet.se och drar igång en dryg kvart före matchstart. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB