Startsida / Inlägg

Werder Bremen blir ett österrikiskt Borussia Dortmund

av Pierre Wingren, reporter

Det händer mer och mer i den tyska spelarkarusellen. Vissa klubbar ligger lågt och förbereder sig inför den kommande våren – men i andra klubbar handlas det friskt. VfL Wolfsburg och Felix Magath har hämtat in hela åtta spelare och är på så sätt det mest extrema exemplet. Men de senaste dagarna har vi fått se några intressanta övergångar. Bland annat har Felix Bastians blivit helt klar för Hertha Berlin. Killen är en väldigt spännande spelare med stor potential – men den här säsongen i Freiburg var ingen succé. Nystart?

VfB Stuttgart har hårt arbetande anfallare men saknar den typ av anfallare som ständigt är på plats i straffområdet – och gör mål. Nu hoppas klubben att man har hittat rätt. Vedad Ibisevic lämnar TSG Hoffenheim för Stuttgart i utbyte mot 5,5 miljoner euro. En relativt saftig summa då det är svårt att veta vad man får av Ibisevic nuförtiden. Men skulle Ibisevic, som har gjort 49 mål på 116 matcher i Bundesliga, få en nytändning blir han väldigt nyttig. Ni kommer väl ihåg Hoffenheims första säsong i Bundesliga 2008/09? Då gjorde bosniern 18 mål på 17 matcher innan den tråkiga skadan stoppade både honom och Hoffenheim från total succé.
Med största sannolikhet får vi se Ibisevic göra startdebut redan till helgen mot Borussia Mönchengladbach. Samtidigt ryktas utsorterade Srdjan Lakic vara på väg från Wolfsburg till Hoffenheim. Går den affären känns det som att spelare och klubbar kan vara nöjda med det hela. Lite miljöombyte är aldrig fel.

En annan klubb som har varit aktiv på transfermarknaden är Werder Bremen. Sandro Wagner har lånats ut till Kaiserslautern och Andreas Wolf har sålts till AS Monaco. Klaus Allofs har hämtat in Francois Affolter från Young Boys. Den unge mittbacken är ett relativt oprövat kort – men han anses vara en av Schweiz största försvarstalanger. Nog för att det är spännande med unga killar, men jag vet inte hur rätt det här var ändå. Werder Bremens försvar är redan skakigt och nu ska Affolter alltså försöka styra upp det hela. Kan bli succé, kan bli en flopp. Affolter har nämligen fått snålt med speltid i Young Boys sedan Bundesliga-bekantingen Christian Gross tog över tränarsysslan i somras. Francois Affolter har skrivit på ett lånekontrakt som sträcker sig till vintern och Bremen har dessutom förhandlat in en utköpsklausul.

Klaus Allofs vill dock förstärka truppen ännu mer. I dag uppger Kicker att ”Ösi-Özil”, Zlatko Junuzovic, är så gott som klar för klubben. Endast detaljer återstår innan övergången blir helt officiell, men hans förra klubb Austria Wien har redan bekräftat det hela. 24-årige Junuzovic är onekligen en intressant kille, och kan mycket väl vara precis vad Bremen har letat efter sedan Mesut Özil lämnade för Real Madrid. Han ska vara Österrikes Özil. Jag är inte så begeistrad över sådana jämförelser, men faktum är att Bremen behöver en spelare som syr ihop anfallet med mittfältet. Kan Junuzovic lyckas? Måste kännas trist för Mehmet Ekici dock.

Den här affären innebär även att vi nu återfinner tre österrikiska landslagsmän i Werder Bremen. Sebastian Prödl, Marko Arnautovic och Zlatko Junuzovic. Det är inte en helt dum strategi faktiskt, framför allt när man kanske inte har resurser nog att ha ett tyskt ”landslagsblock”. Ser vi på Bayern München är vi vana vid att de har en rad tyska landslagsspelare som därmed spelar tillsammans konstant. Nu får vi det i Bremen, fast med österrikare. Precis som Borussia Dortmund (eller Polonia Dortmund) har det polska landslagets nyckelspelare i truppen. Jakub Blaszczykowski, Lukasz Piszczek och Robert Lewandowski. Det är inte dumt, inte alls dumt.
Det ska bli spännande att se vart Werder Bremens säsong leder. Risk för ras.

Vissa lag har än så länge varit iskalla på marknaden (om vi talar om vinterövergångar). Bayern München, Borussia Dortmund, Hannover 96 och Hamburger SV har vare sig handlat, sålt eller lånat spelare. Mirko Slomka i Hannover vill dock ha in en anfallare – men det är ont om pengar. När det gäller Dortmund får vi väl se vad som händer då Barrios ryktas vara på väg bort, precis som Zidan. Om Barrios skulle lämna är det väl inte otänkbart att Michael Zorc tvingas ut på spelarjakt.

Det återstår ännu några dagar av transferfönstret – det känns väl inte alls omöjligt att vi får något mer att prata om.

Men nu: Bundesliga omgång 19.

Fredag 20:30
Hannover 96 – FC Nürnberg
Vill ni veta något galet? På 31 matcher i Bundesliga har detta möte aldrig slutat med ett kryss. För första gången kanske det gör det förstås, då Hannover är mästare på just oavgjorda matcher – nio stycken närmare bestämt. Dieter Heckings Nürnberg fick en drömstart på Rückrunde när man inkasserade en viktig vinst mot Hertha Berlin. Hannover har inte vunnit på åtta matcher. Här kan vi räkna med en intensiv, men antagligen målsnål tillställning.

Lördag 15:30
Bayern München – VfL Wolfsburg
Efter 3-1-nederlaget mot Mönchengladbach är det bara en seger som räknas för rekordmästarna. Fantastiske Franck Ribéry återvänder till startelvan efter en onödig avstängning. Jupp Heynckes säger att han vill se en större arbetsinsats av sina spelare, vilket han säkert kan få då revanschlustan kokar i södra Tyskland. För Wolfsburg är det mission impossible då laget aldrig har vunnit borta i München. Det har varit mycket snack om Bayern PR-kupp, men jag tror absolut inte att det påverkar spelarna.

Werder Bremen – Bayer Leverkusen
Oerhört intressant möte mellan två lag som vill ut i Europa – allra helst i Champions League. Och båda lag ligger bra till i tabellen för just det. I Bremen råder försvarskris då Naldos knä åter krånglar och Sebastian Prödl fick en otäck spark i huvudet förra helgen. Andreas Wolf har sålts till Monaco och nye Affolter lär få göra debut. I Leverkusen borde det vara frid och fröjd efter 3-2-vinsten mot Mainz. Men Robin Dutt står likväl i skottlinjen för supportrarnas kritik. Och hur hanterar man Ballack-frågan? Känslan är att det här blir en riktigt underhållande match.

Hertha Berlin – Hamburger SV
Ett möte som ska bestämma vart säsongen bär för dessa lag. Berlins nye tränare Michael Skibbe fick en tuff start på jobbet och Thorsten Fink återvände till verkligheten efter att hans Hamburg fullkomligt krossades av Dortmund. Felix Bastians har anslutit till Berlin från Freiburg. Berlin lever i realiteten, medan jag tycker att Fink och Arnesen tar för lätt på lagets problem. Dags att kavla upp ärmarna.

FC Augsburg – FC Kaiserslautern
Bottenmöte. Augsburg kom igång mot slutet av Hinrunde men inledde med en blytung förlust mot Freiburg. Nu väntar katastrofalt uddlösa Kaiserslautern, som dock har hämtat in Sandro Wagner på lån från Werder Bremen och han lär vilja visa hela Tyskland att han är den talang som alla en gång trodde. Tiden börjar dock rinna ut för store Wagner som plötsligt blivit 24 år.

Borussia Dortmund – TSG Hoffenheim
Mario Götze tvingas vila i drygt två månader på grund av en skada. Väldigt surt för de regerande mästarna förstås, men om ”Kuba” kan bibehålla den form han har visat på sistone bör det inte vara några större problem. Weidenfeller kan åter vakta målet. I Hoffenheim har Stanislawski ett anfallsproblem då klubben ännu inte har kontrakterat någon ersättare för Ibisevic. Dortmund har aldrig vunnit på hemmaplan mot Hoffenheim i Bundesliga. Och man frågar sig om några nya supporterskandaler står för dörren – Dietmar Hopp är inte omtyckt i Dortmund. Stanislawski och Hoffenheim lär vara taggade för att åter sätta Dortmund på plats, och hemmalaget vill visa att de visst kan vinna mot TSG.

Lördag 18:30
FC Köln – Schalke 04
Schalke dras med lite skadeproblem inför matchen. Raúl är tveksam till spel, Farfan kanske kan göra comeback. Höwedes, Holtby, Kluge och Fährmann saknas på grund av skador, och Jones är avstängd. Glädjande besked för Solbakkens Köln är att Podolski står redo för spel. Det mesta talar för att det här blir en väldigt underhållande match med böljande spel – om inte Solbakken gör om ”München-misstaget” där laget helt enkelt inte ens försökte. Schalke vill förstås spinna vidare på den senaste tidens succé.

Söndag 15:30
FSV Mainz 05 – SC Freiburg
Mainz Thomas Tuchel dundrade att han inte längre ”känner igen sitt Mainz”. I detta viktiga bottenmöte gäller det att laget har slickat såren efter förlusten mot Leverkusen. Szalai lär väl få chansen från start och för Mainz del är det viktigt att han kommer igång snarast möjligt. Freiburg var så uträknat av väldigt många efter att Cissé lämnade för Newcastle. Men nye tränaren Christian Streich tog en välförtjänt seger mot Augsburg senast. En positiv anda råder och en vinst skulle blåsa nytt liv i lilla Freiburg.

Söndag 17:30
VfB Stuttgart – Borussia Mönchengladbach
Precis som i matchen mellan Dortmund och Hoffenheim stöter ett topplag här på en riktig ångestmotståndare. Mönchengladbach har endast vunnit en av de senaste 27 matcherna mot Stuttgart. Och som jag tidigare har varit inne på tyder det mesta på att Ibisevic får spela från start för Stuttgart – och lär vara väldigt sugen på att visa upp sig. Hemmalagets stora problem är att man är så ojämna – det är inte Mönchengladbach. Kan Lucien Favres lag leverera samma spel som mot Bayern vet vi att det mesta är möjligt, även mot skräckmotståndarna från Stuttgart.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB