Startsida / Inlägg

Die Bundesliga boomt!

av Pierre Wingren, reporter

Någon har bestämt sig för att ”förbättra tjänsten” – i praktiken betyder detta att jag inte har kunnat logga in för att skriva. Men nu ska det hela, tydligen, vara förbättrat och jag kan då slänga upp en text som sammanfattar omgång 25 av Bundesliga. Enjoy.

Bayern München krossade ett värdelöst, håglöst och frånvarande Hoffenheim med 7-1. Otroligt. Det är ett resultat som injicerar nytt liv i titelkampen, särskilt då Borussia Dortmund tappade två poäng i Augsburg. Borussia Mönchengladbach saknar Herrmann smärtsamt mycket och sakta men säkert tappar laget kontakt med Dortmund och München. Som förväntat ungefär. Men det är förstås långt ifrån över.

Det är spännande, nervkittlande och galet vart vi än tittar i tabellen just nu. Det är givetvis fantastiskt härligt och kul. Men det är inte bara en spännande och oförutsägbar liga vi njuter av. Det är inte bara den offensiva fotbollen, som spelas med hjärta, som vi får njuta av. Bundesliga utvecklas positivt. Och så här långt är inte säsongen 2011/12 något undantag.

2092. Så många gånger har någon linjedomare på någon arena viftat med sin flagga för att markera att det är hörna. Det är den lägsta noteringen efter 25 omgångar på 20 år. Dock har 75 stycken resulterat i ett mål vilket är den bästa utdelningen sedan man började mäta denna typ av statistik.
Men om nu hörnvarianterna och hönskyttarna har blivit bättre – så har frisparksskyttarna blivit sämre. Endast åtta frisparkar har gått direkt i mål, de senaste 20 åren brukar det åtminstone vara 14 efter 25 omgångar.

Fem anfallare. Så många har gjort minst 16 mål så här långt. Vi pratar förstås om Gomez, Huntelaar, Podolski, Lewandowski och Pizarro. Det är inte särskilt vanligt att så många anfallare presterar så bra – närmare bestämt 35 år sedan enligt bundesliga.de.

25,7 år. Det är genomsnittsåldern på spelarna som har fått speltid den här säsongen. Det var 38 år sedan (säsongen 1973/74) som Bundesliga var så här ung.

44 751. Så många supportrar har i snitt besökt de mäktiga arenorna i Tyskland. Om det håller i sig kan vi notera ett nytt rekord då den tidigare toppnoteringen efter en hel säsong ligger på 42 653. Helgens omgång innebar även att över tio miljoner har tagit sig till arenorna, aldrig någonsin har denna drömgräns passerats efter bara 25 omgångar.

7 167. Så många gånger har domarna blåst för en ojusthet. Endast förra säsongen var snällare efter 25 omgångar. Säsongen 2001/02 var den fulaste – då hade 9 381 ojustheter noterats efter bara 25 omgångar.

28. Så många mål har kommit till efter misstag från målvakter. I genomsnitt brukar denna siffra ligga på 39 efter 25 omgångar. Det är extra imponerande med tanke på alla unga målvakter som får chansen (bland annat ter Stegen, Leno, Ulreich, Unnerstall, Fährmann, Zieler, Kraft, Baumann och Trapp).

43 procent. Så stor andel av målen har kommit från mittfältet den här säsongen, tillsammans med säsongen 1994/95 är det den högsta noteringen sedan man började mäta detta. Det här hänger givetvis ihop med att väldigt många tränare föredrar att spela med en ensam anfallare.

87 procent. Så stor andel av straffsparkarna har letat sig in bakom målvakten – 47 av 54 närmare bestämt. Om det här håller i sig får vi ett nytt rekord, då den tidigare toppnoteringen är 84 procent.

Bundesliga lever alltså. Inte bara spänningen i tabellen, det mesta med Bundesliga mår riktigt, riktigt bra. Det är bara frisparksskyttarna som har en anledning att fråga sig själva vad som är fel.

Bundesliga omgång 25:

VfB Stuttgart – FC Kaiserslautern 0-0
Målglada Stuttgart nollades, och ingen blev väl förvånad över att Kaiserslautern inte gjorde något mål. Ett kryss på bortaplan mot Stuttgart är egentligen bra för ett kris-lag som FCK, men när man inte har vunnit på 15 matcher känns en poäng alltid som två poäng för lite. Stuttgart var det bättre laget även om bortalaget fick ett par chanser. Men Labbadias elva lyckades aldrig få in bollen i mål och då hjälper det inte att kontrollera händelserna. Tungt för Stuttgart som precis hade fått upp hoppet om en plats i Europa igen.

VfL Wolfsburg – Bayer Leverkusen 3-2
Robin Dutt hade tre raka segrar i Bundesliga, men en 1-7-förlust i Champions League att hantera. Leverkusen var dock det starkare laget och gjorde tidigt 0-1 genom Kießling. Men Magath fick äntligen lite ordning på sitt försvar och Wolfsburg växte in i matchen och Helmes samt Dejagah såg till att snacket i halvtid var lite roligare. Leverkusen var fortsatt det mer dominanta laget i andra halvlek, men Wolfsburg rusade iväg på farliga kontringar. Kadlecs självmål gjorde det jobbigt för Leverkusen som hade ett hopp om en ny chans i Champions League. Derdiyok reducerade till 3-2, Bellarabi brände ett jätteläge.

FSV Mainz 05 – FC Nürnberg 2-1
Tre segrar i rad för Nürnberg, och skulle man nu vinna mot Mainz så hade Hecking tänkt förklara nedflyttningsstriden som avslutad. Så blev inte fallet mot ett på sistone lika starkt Mainz. Nürnberg har levt på sitt fina försvar de senaste matcherna, men mot Mainz ville det sig inte. Müller gjorde ett tidigt mål innan Zidan utökade till 2-0 med sitt sjätte mål på sex matcher för Mainz. Otroligt. I andra halvlek växte Nürnberg allt mer in i matchen och fick också sin reducering genom Didavi. Heckings lag tryckte på för en kvittering men Mainz höll ut. Szalai lyckades filma till sig ett rött kort i slutet av matchen.

Borussia Mönchengladbach – SC Freiburg 0-0
Herrmanns skada har verkligen ställt till det för Gladbach och Favre. Oscar Wendt fick spela från start mot Freiburg men gjorde inget större väsen av sig. Reus har haft svårt att visa sin suveränitet och den där bländande kreativiteten i Gladbach saknas – även om man hade matchens bästa chanser. Freiburg försvarade sig bra, med hjärta och hjärna.

Bayern München – TSG Hoffenheim 7-1
En nyttig vinst för München som behöver självförtroende inför Basel-matchen på tisdag. Hemmalaget hade verkligen bestämt sig för att vinna och tryckte gasen i botten. Gomez hann med ett hat trick, Ribéry tre assist och ett mål. Det var en imponerande uppvisning av Bayern, som dessutom ökade på sin positiva målskillnad. Men frågan är förstås om Hoffenheim ens var på plan? Det verkade inte så. Babbels nya lag gjorde ingenting för att stoppa Bayern München. Faktum är att förre Hoffenheim-spelaren Luiz Gustavo tyckte så synd om sina gamla kompisar att han la in bollen i eget mål. Men München verkar vara tillbaka – trots motståndet. 7-1 är alltid 7-1.

FC Köln – Hertha Berlin 1-0
Mycket dramatik i Köln, så väl under matchen som efter. Hemmalaget inledde starkast och det var tydligt hur mycket Podolski betyder för Solbakkens Köln. Clemens gjorde välförtjänt 1-0. Rehhagel tvingas nu kämpa vidare i bottenstriden, medan Köln kan andas ut en aning. Jajalo, Kobiashvili och Podolski fick se det röda kortet. Två Köln-spelare och en Berlin-spelare alltså. Poldis röda kort var dock helt fel.
Efter matchen kom så sedan en typisk Köln-nyhet: sportchefen Volker Finke har fått sparken. Det är alltid något på gång i Köln.

FC Augsburg – Borussia Dortmund 0-0
Förra omgången gick Dortmunds väg, den här gången var det tvärtom. Ett disciplinerat, stabilt och defensivt starkt Augsburg klarade 0-0 mot Dortmund, och nu ligger man ovanför strecket. Augsburg gjorde det mycket bra och poängen var helt välförtjänt, men det ska också sägas att Dortmund inte var bra. Med Kehl och Bender på det centrala mittfältet försvann kreativiteten, och när Kagawa och Lewandowski punktmarkerades dog bortalagets spel. En ganska tråkig match, med ett par fina räddningar.

Werder Bremen – Hannover 96 3-0
Schalke gjorde en ”Bremen” senare under söndagen – vann på effektivitet i en spelmässigt jämn match. Det här var en viktig match i kampen om EL-platserna och Pizarro, Prödl samt Rosenberg fixade de nödvändiga målen. Glädjande för oss svenskar är att Rosenbergs var riktigt nyttig för sitt Bremen, och målet osade klass. Kan han hitta en hysterisk form innan EM? Wiese hade en del att göra dock, Hannover var sannerligen inte ofarliga. Det var en riktigt underhållande fotbollsmatch som egentligen kunde ha slutat hur som helst. Pizarro delade ut en örfil till Pogatetz och det återstår att se om vi får en bestraffning i efterhand.
Rosenberg gjorde för övrigt ytterligare ett mål, men detta dömdes märkligt nog bort.

Schalke 04 – Hamburger SV 3-1
Två trender bröts i söndags. Schalke vann äntligen hemma mot HSV (senast var i april 2004) och Finks Hamburg fick erkänna sig slagna i en bortamatch (åtta matcher utan förlust). Hamburg inledde piggast och borde definitivt ha gjort mer än ett mål i första halvlek, men hemmalaget var effektivt mot ett rörigt försvar. Pukki och Metzelder nätade innan Huntelaar fick en billig straff (nog kan man blåsa straff där, men då får vi tio straffar per match) som han också gjorde mål på. Kacar reducerade precis innan halvtid. I andra halvlek försökte HSV trycka på, men lyckades aldrig etablera det spela man behövde. Även Schalke hade sina chanser och Drobny hade en del att göra. Jermaine Jones hamnade i två frilägen – men han brände båda.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB