Startsida / Inlägg

FC Bayern bekräftade att man tillhör Europas bästa

av Pierre Wingren, reporter

För mig är Bayern München en storfavorit till att vinna Champions League. De tyska rekordmästarna tillhör sannerligen världseliten och konkurrerar med andra namnkunniga lag som Barcelona, Real Madrid och Manchester-lagen. I går bevisade man att det verkligen är så. Även om 2-1 på hemmaplan mot Valencia inte låter mer än okej, så ska vi ha i åtanke att resultatet inte alls speglade matchbilden.

Och vi ska framför allt inte glömma bort att hemmalaget saknade sina ordinarie vänsterbackar, målsprutan Mario Gomez och att spelare som Thomas Müller, Mario Mandzukic och Xherdan Shaqiri började på bänken. Ett otänkbart scenario för bara ett år sedan. Och då har ändå Bayern München tagit sig till två CL-finaler på tre år. Jag behöver egentligen inte säga mer än så. Det är kort och gott ett fantastiskt lag.

Javi Martinez fick spela från start bredvid Bastian Schweinsteiger på det centrala mittfältet. Spanjoren såg klok ut, ville ha boll och spelade bra. Men han överglänstes av en Bastian som äntligen har hittat formen och självförtroendet igen. Det här var Bastians match, det var han som dominerade mittfältet. Valencia var inte ens nära mål i första halvlek – jag tror ganska bestämt att de hade en bollkontakt i FC Bayerns straffområde de första 45 minuterna.

Men spanjorerna försvarade sig bra och det var inte helt lätt för Bayern München att skapa heta farligheter. Matchens första mål kom faktiskt på en kontring och vi fick se ett fint kombinationsspel mellan Schweinsteiger, Ribéry och Robben – och det var den förstnämnde som gjorde 1-0-målet i den 38 minuten.

I andra halvlek försökte Valencia lyfta spelet en aning, men avståndet mellan lagdelarna var fortfarande för långt. Bayern trummade på och ytterligare en av matchens giganter, Toni Kroos, placerade in ett distansskott med kvarten kvar. Jag brukar vara snabb med att kritisera herr Arrogant (Kroos), men jag måste säga att killen har imponerat den här säsongen. Han har alltid förfogat över otroliga fotbollskunskaper men nu lägger han dessutom ned det jobb som krävs. Mesut Özil får se upp om Kroos fortsätter på den inslagna vägen.

På tilläggstid gjorde Bundesliga-bekantingen Nelson Valdez 2-1 för Valencia och matchen fick liv igen. Direkt efter målet föll Arjen Robben lätt och fick en straff, men det gick på ett ut då Kroos inte fick någon straff när han borde ha fått det. Mario Mandzukic hade bytts in tidigare och fick ta hand om straffen. Men den var svagt slagen och Diego Alves kunde rädda utan problem. Matchen slutade 2-1.

En helt välförtjänt seger för ett dominant Bayern München som givetvis borde ha dödat matchen långt tidigare. I nästa omgång väntar BATE Borisov på bortaplan i Vitryssland.

Bastian Schweinsteiger och Toni Kroos får dela på utmärkelsen som matchens lirare. Härnäst väntar en tuff match mot Schalke 04 i ligan och om Franck Ribéry är med då återstår att se. Fransmannen klev av efter första halvlek då han kände av den skada som tidigare har gäckat honom under säsongen.

Tre tyska lag i Champions League och tre vinster. En stark start. Intressant också att Dortmund, Schalke och München brände sina straffar. En tillfällighet?

***

Wolfgang Stark heter den tyske domare som dömde matchen mellan Manchester United och Galatasaray. Jag såg inte matchen och tänker därför inte uttala mig om Starks insats. Men i turkisk media sågas han (milt uttryck). Personligen blir jag inte förvånad, det är en domare som kan reta gallfeber på en hel värld.

***

Fyra tyska lag spelar med i Europa League och i kväll är det dags för VfB Stuttgart, Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen och Hannover 96.

Hannover 96 har kvällens tuffaste uppgift av de tyska lagen. Holländska Twente står för motståndet och på tränarbänken sitter Steve McClaren, som ju tidigare har arbetat i Wolfsburg. ”Vi vill övervintra i Europa League”, säger Jan Schlaudraff inför matchen. I Twente-lägret oroar man sig för Szabolcz Huszti – och det med all rätt.

Bayer Leverkusen tar emot Metalist Kharkiv och klubbens största problem är faktiskt..publiken. Det finns inget intresse för att titta på en Europa League-match mot Kharkiv i Leverkusen. Det är till och med så illa att klubben nu erbjuder folk med årskort att ta med sig en vän till matchen. Gratis. Leverkusen mötte för övrigt Metalist för två år sen – då vann tyskarna med 2-0 och 4-0.

Borussia Mönchengladbach och Lucien Favre har rest till Cypern där Limassol väntar. Luuk de Jong, Filip Daems och Juan Arango lämnades faktiskt hemma i Tyskland. Ett modigt drag av Favre – frågan är om det straffar sig? ”Vi tar den här matchen på största allvar”, säger sportchef Max Eberl.

VfB Stuttgart och Bruno Labbadia har en hel del att bevisa, precis som Leverkusen och Gladbach. Ligastarten har varit en pina med tunga förluster mot Wolfsburg och Bayern samt ett kryss mot nykomlingarna Fortuna Düsseldorf. Då gäller det ta mig tusan att vinna på hemmaplan mot Steua Bukarest. Bortalaget har inte vunnit mot tyskt motstånd på tolv matcher. ”Här måste vi skaffa oss självförtroende inför söndagens match mot Werder Bremen”, säger Zdravko Kuzmanovic.

Det var för övrigt fyra år sedan vi hade fyra tyska lag med i Europa League. Kul.
Kan det här bli en lika lyckad Europa-kväll för Tyskland som i tisdags och i går?

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB