Startsida / Inlägg

Oavgjort i Europa och stormöte på lördag

av Pierre Wingren, reporter

Fyra tyska klubbar Europa League-spelade i går. Resultatet? 2-2, 2-2, 0-0 och 0-0. Föga imponerande men inte heller direkt dåligt.

VfB Stuttgart – Steua Bukarest 2-2
Ibisevic och Niedermeier nätade.

Twente – Hannover 96 2-2
Sobiech och Wisgerhof (självmål) satte bollarna.

Limassol – Borussia Mönchengladbach 0-0
Oscar Wendt tryckte en straff i ribban strax före slutet.

Bayer Leverkusen – FC Metalist 0-0
Leverkusen borde ha vunnit. Punkt.

Det var en Europa-afton som alltså lämnade mer att önska av lagen. Hannover sov i inledningen av matchen och tvingades komma tillbaka från ett 2-0-underläge, och den bedriften i sig var givetvis stark. Gladbach och Favre vilade två offensiva nycklar i Arango och de Jong – det straffade sig givetvis. Tyskarna brände på tok för många chanser, trist för Wendt att sedan misslyckas med straffen. Hrgota spelade från start i matchen, precis som Wendt.
Leverkusen borde också ha lyckats uträtta mer i sin hemmamatch men för tillfället ser det jobbigt ut att spela fotboll.
Till sist har vi Stuttgart som också borde ha vunnit sin match.

Tre vinster i Champions League, fyra kryss i Europa League. Fyra tilldelade straffar, fyra missade straffar. Så ser Bundesliga-lagens Europa-facit ut efter första omgången.

Det är intressant att fundera över resultaten. Inför säsongen var jag övertygad om att samtliga lag höll en högre kvalitet än på mycket länge. Jag såg Borussia Dortmund och Bayern München som starkare än något annat lag, Schalke 04 strax därefter. Därför är jag inte särskilt förvånad över att det är just de här tre klubbarna som går bra i ligan, i tyska cupen och ute i Europa. Det känns ganska harmoniskt och det där stora svarta orosmolnet känns avlägset.

Jag är mer förvånad över Bayer Leverkusen och VfB Stuttgart. Båda lagen har inlett svagt i ligaspelet och inte gick det bättre i Europa League. Borussia Mönchengladbach behöver tid med sitt nya lag, men Favres tjat om den tuffa uppgiften och lagets insatser på sistone får en att undra just hur lång tid det kommer att ta? Hannover 96 är lite av undantaget. Klubben har gjort en fin start på säsongen och visade karaktär när man hämtade upp underläget på bortaplan mot holländska serieledarna. Men varför sov spelarna när de är så sugna på Europa?

Den svaga ligastarten för Leverkusen, Stuttgart och Gladbach skulle visserligen kunna förklaras med att samtliga klubbar bjuder på riktigt bra och hårt motstånd. Det finns inga enkla matcher i Bundesliga, det finns inga matcher där du kan spela på 90 procent. Det är tjusningen med Bundesliga. Just därför hade de berörda lagen mått så väldigt bra av ett starkt resultat i Europa League.

Alla dessa funderingar gör mig förstås sugen på en sak: fotboll och åter fotboll. Lyckligtvis bjuds vi på Bundesliga den här helgen, som vanligt, men vi får även uppleva dramatiken och folkfesten på tisdag och onsdag. Ljuvligt.

På lördag är det dags för säsongens första stormatch när Schalke tar emot Bayern München. Missa inte det mötet för allt i världen. Jermaine Jones och Klaas-Jan Huntelaar är tveksamma till spel, precis som Franck Ribéry är. Låt oss hoppas att dessa härliga karaktärer blir friska i tid. En pangduell på lördag klockan halv fyra alltså.

Och just det: redan i kväll får vi en ny serieledare i Bundesliga. De två överraskningslagen 1. FC Nürnberg och Eintracht Frankfurt stöter på varandra och oavsett hur det går får vi en ny serieledare. Åtminstone i 20 timmar. Glöm inte att spana in succéjapanerna Kiyotake och Inui.

Bundesliga omgång 4:

Fredag 20:30

1. FC Nürnberg – Eintracht Frankfurt
Överraskningslagens kamp. Frankfurt är en vild och glad offensiv som släpper till lite väl mycket chanser, men fotbollen har varit underhållande och sevärd. Nürnberg däremot lever gott tack vare ett disciplinerat och taktiskt korrekt spel – och japanen Hiroshi Kiyotake förstås. Även Pelle Nilsson och kollega Klose har varit viktiga: ”Båda gör ett bra jobb. De har inte någon liten del i att vi går så bra”, säger tränare Dieter Hecking.
Erik Hamrén, har du koll?

Lördag 15:30

Schalke 04 – Bayern München
En klassiker mellan två topplag, en match som blir riktningsvisande på många sätt. Har Schalke det som krävs för att faktiskt ge FC Bayern en match? Vilket lag klarat bäst av dansen på tre bröllop? Matchen blir förstås särskilt speciell för Manuel Neuer, målvakten är en Schalke-ikon, han lever Schalke. Men nu spelar han för värsta (nåja, det är inte BVB i varje fall) konkurrenten. Bayern är det lag som har inlett ligaspelet absolut bäst och får ses som favoriter. ”Det är helt enkelt så att viljan är stark när man inte har vunnit något på två år”, säger Thomas Müller.
Missa inte denna duell, det kommer att brinna.

VfL Wolfsburg – Greuther Fürth
”Vi saknar tron på att vi kan vinna även mot större klubbar”, säger Fürths Asamoah. Nu väntar Wolfsburg på bortaplan, ett Wolfsburg som verkligen behöver vinna den här matchen. Felix Magath har hittills överraskat oss med flertalet förändringar i startelvan från match till match, får vi kanske till och med se Rasmus Jönsson från start?

FSV Mainz 05 – FC Augsburg
Två lag som endast har en poäng på kontot. Och situationen är förstås värre för Mainz än för Augsburg – men hur man än ser på det så kan inget av lagen nöja sig med ett kryss här. Förra säsongen så tog Augsburg sin första Bundesliga-seger just i Mainz.

Hamburger SV – Borussia Dortmund
Ligan kunde inte ha börjat sämre för HSV. Storklubben har tre förluster på tre matcher och nu väntar de tyska mästarna. Kanske passar det Hamburg ganska bra? Hemmalaget har inget att förlora och kan spela utan press egentligen. Som en extra bonus kan HSV även rädda sitt eget rekord på 36 matcher i rad utan förlust, Dortmund står just nu på 31. Jürgen Klopp får klara sig utan Gündogan och Weidenfeller är tveksam till spel, HSV saknar avstängde Jiracek.

Fortuna Düsseldorf – SC Freiburg
Nyuppflyttade Fortuna är ensamt om att inte har släppt in något mål ännu. Nu väntar ett riktigt test när ett furiöst och heltokigt Freiburg kommer på besök. ”För modigt finns det inget som heter hos oss”, slår tränare Christian Streich fast. Freiburg spelade en blixtrande, och därmed blottande, offensiv mot Hoffenheim i 5-3-vinstmatchen förra omgången.

Söndag 15:30

Bayer Leverkusen – Borussia Mönchengladbach
Ett derby som präglas av att båda lagen måste vinna, måste ställa saker och ting till rätta. I Europa League uteblev målen och festen, i ligan har det gått…så där. Det är dags att vinna nu helt enkelt. Söndagens derby mellan lagen handlar alltså inte enbart om prestige, det handlar om att hålla kontakten med Europa-platserna och återvinna fansens förtroende.

Söndag 17:30

Werder Bremen – VfB Stuttgart
Thomas Schaaf får tillbaka starke Prödl till backlinjen, Stuttgart å andra sidan måste klara sig utan Hoogland, Molinaro och Ibisevic. Tasci ska kunna spela igen dock. Det här är också två lag som behöver vinna. Bremen har byggt om laget och faktiskt spelat riktigt bra fotboll stundtals, men klubben behöver mer än tre poäng för att hålla ångan uppe. Stuttgart har endast en poäng på tre matcher och är i akut behov av självförtroende och poäng.

TSG Hoffenheim – Hannover 96
Hoffenheim är faktiskt mer av ett krislag än Hamburger SV. Den storsatsande klubben har förlorat samtliga tre ligamatcher och dessutom skämts ut sig i tyska cupen. Målskillnaden på fyra tävlingsmatcher skrivs till 4-15. Nu får Hoffenheim dessutom klara sig utan skadade Tim Wiese (vilket dock känns som ett plus). ”Arbeta ännu mer och äntligen sluta göra misstag”, lyder tränare Babbels recept för framgång. Formstarka Hannover står för motståndet och det blir sannerligen ingen enkel match för hemmalaget. Fantastiske Huszti saknas dock för Hannover efter en löjlig avstängning förra helgen.

Vilken tränare får sparken först? Babbel, Labbadia, Fink, Magath, Hyypiä/Lewandowski eller Weinzierl? Känslan är att alla är, åtminstone borde vara, i farozonen.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB