Startsida / Inlägg

Geh’ Deinen Weg

av Pierre Wingren, reporter

Tredje omgången av Bundesliga närmar sig med stormsteg och många av er kommer kanske redan i kväll reagera på att Augsburg och Wolfsburg har samma sponsortryck på tröjan. I morgon reagerar kanske många av er på att samtliga Bundesliga-lag har samma tryck på tröjan, och samma visa blir det på söndag.

Geh' Deinen Weg

Varför?

Det är Deutschlandstiftung Integration som ligger bakom kampanjen ”Geh’ Deinen Weg” (Gå din väg) som kommer att synas på tröjorna, matchbollarna och på andra ställen runt och på arenorna. Deutschlandstiftung Integration verkar för att medborgare med immigrationsbakgrund ska ha samma chanser och förutsättningar i det tyska samhället. I år lanserades kampanjen ”Geh’ Deinen Weg” och i samband med det tyska ligaförbundet och de 18 lagens tröjsponsorer får kampanjen stor genomslagskraft den här helgen.

Kampanjen är ett slag för lyckad integration, lika förutsättningar och en uppmaning till en fredsam samlevnad. Förutom att Bundesliga-lagens sponsorer har varit storsynta nog att låna ut reklamplatsen på tröjorna kommer även förbundskansler Angela Merkel att närvara på Westfalenstadion när Borussia Dortmund tar emot Bayer Leverkusen på lördag. Merkel kommer även att träffa ungdomar med olika bakgrund från klubbarnas ungdomslag.

I Tyskland är fotbollen ett lyckat exempel på integration. Man har arbetat målmedvetet med sakfrågorna och resultatet är lysande. Det är alltså passande att just fotbollen och Bundesliga lyfter den här frågan.
16 miljoner människor med invandrarbakgrund bor i Tyskland – det är ungefär 20 procent av befolkningen. Den här helgen kommer förhoppningsvis att föra något gott med sig i arbetet med integration. Låt oss åtminstone hoppas på det.

Så där, nu vet ni lite om bakgrunden till ”Geh’ Deinen Weg” och varför det plötsligt står på allas tröjor. Allt har för övrigt inte varit smärtfritt i arbetet med kampanjen. När lagens sponsorer ställde sig bakom idéen visste de inte att Deutsche Telekom var ett av företagen som ligger bakom kampanjen. Varför blev det så upprört när detta blev känt då? Ett visst klubblag, FC Bayern München, sponsras av Deutsche Telekom. Vi kan väl säga som så att alla sponsorer kände sig dragna vid näsan.

Men kampanjen blir alltså av ändå, och det här är faktiskt inte första gången det händer. Under säsongens sista omgång 1992 sprang samtliga Bundesliga-lag ut med samma tryck på tröjan. Den gången reagerade man mot den ökade främlingsfientligheten i Tyskland med mottot ”Mein Freund ist Ausländer”.

Med den här typen av kampanjer gäller samma sak som vanligt: låt oss hoppas att det för något gott med sig. Men låt oss inte glömma allt bakomliggande PR-intresse. Ni får ta ställning själva.

Nåja, nog om detta. Låt oss rikta blickarna mot omgång tre i stället. Det är ju nu Bundesliga börjar på riktigt.

Bundesliga omgång 3:

Fredag 20:30

FC Augsburg – VfL Wolfsburg
Lilla budgetlaget Augsburg tar emot Felix Magaths lyxbygge. Men det är två pressade lag som möts i kväll. Hemmalaget har två raka förluster, Wolfsburg förnedrades av Hannover med 0-4 förra omgången. Wolfsburgs nyförvärv Naldo höjer dock ett varningens finger för ett hungrigt och pressat Augsburg. Målvakt Jentzsh saknas i hemmalaget.

Lördag 15:30

Borussia Dortmund – Bayer Leverkusen
Bender vs Bender hade varit festligt, det hade varit femte gången tvillingbröderna stötte på varandra i Bundesliga. Leverkusens Lars är given i startelvan, men Dortmunds Sven har nyss börjat träna igen efter en skada. Mästarnas nyförvärv Marco Reus kan dock spela då skadan han ådrog sig mot Österrike inte var allvarlig. En viktig kamp mellan två förmodade topplag. Förhoppningsvis bjuds vi på offensiv och glad fotboll. Det hoppas nog Angela Merkel också.

Bayern München – FSV Mainz 05
Mainz har under Thomas Tuchels ledning varit duktiga på att störa stora Bayern. Men räcker det till att skrälla den här gången? Mainz har blivit något sämre, är känslan, medan Bayern å andra sidan ser riktigt, riktigt bra ut. Den stora frågan inför matchen är förstås om rekorddyre Javi Martinez får chansen i startelvan. I andra ringhörnan finner vi Ivan Klasnic som återvänder till Bundesliga. Jokermålsvarning på den killen.

Borussia Mönchengladbach – 1. FC Nürnberg
Nürnberg spelade bra mot Dortmund förra omgången och klarade 1-1. Nu är det Gladbachs tur att försöka knäcka Pelle Nilsson och hans Nürnberg. Vi väntar fortfarande på Luuk de Jongs första mål för Gladbach. Hemmalagets Brouwers vet dock hur hans lag ska besegra defensiva Nürnberg: ”Bakåt får vi inte släppa till något och framåt måste vi skapa chanser och utnyttja dessa”. Jaja, det var en revolutionerande tanke.

VfB Stuttgart – Fortuna Düsseldorf
Stuttgart, Hamburg, Augsburg och Hoffenheim är lagen som måste vinna i helgen. Stuttgart fick storstryk av Bayern München med hela 1-6 förra omgången och nu saknas även målskytten Ibisevic. Cacau lär få chansen från start i stället, oklart om Maza, Sakai och Okazaki spelar från start då de kom till Stuttgart i dag. Düsseldorf har inlett bra och lär vilja skrälla mot ett troligtvis nervöst Stuttgart.

Hannover 96 – Werder Bremen
Hannover är obesegrat i 19 raka hemmamatcher och är uppenbarligen i finfin form. Förra omgången krossades Wolfsburg med 4-0 och offensivt kan vi se hur samspelta Hannover är. Nu väntar nästa test när nybyggda Bremen kommer på besök, ett Werder som vi inte vet var vi har. Arnautovic lär vilja visa upp sig efter att ha missat jätteläget mot Tyskland i VM-kvalet. Kan bli fartfyllt det här.

Lördag 18:30

Greuther Fürth – Schalke 04
Fürth ska göra ett nytt försök att vinna sin första hemmamatch i Bundesliga. Motståndet heter Schalke, en match som blir väldigt speciell för tre killar. Framför allt två: Mike Büskens och Gerald Asamoah. De spelade tillsammans i Schalke en gång i tiden och deras hjärtan tillhör Ruhrklubben. Nu möts de dock som motståndare till den klubb de älskar, Büskens tränar Fürth och Asamoah är den rutinerade spelaren i truppen. Det blir ett kärt återseende, skulle jag tro. Även Edu höll tidigare till i Schalke. Schalke är i god offensiv form och söker fortfarande efter stabilitet i defensiven. Fürth bör kunna bli en lagom förrätt innan CL-äventyret drar igång.

Asamoah och Büskens

Söndag 15:30

SC Freiburg – TSG Hoffenheim
När får Markus Babbel sparken från Hoffenheim? Den förre Hertha-tränaren har inte alls lyckats övertyga i Hoffenheim, förra säsongen gick det inte så bra när han tog över och den här säsongen har varit betydligt mycket sämre – trots att han fick handla ganska fritt och dyrt i somras. Babbel har faktiskt bara fyra vinster på 16 matcher med Hoffenheim. Freiburg har föryngrats och blivit mer av ett lag under Christian Streichs styre, och klubben har faktiskt gått obesegrade nio hemmamatcher i rad. Men det är Babbel och hans Hoffenheim som bara måste vinna.

Söndag 17:30

Eintracht Frankfurt – Hamburger SV
Eintracht Frankfurt är säsongens överraskning så här långt. Armin Vehs lag har imponerat spel- och resultatmässigt. Nu väntar den krisande storklubben från Hamburg med nyförvärvet/hemvändaren van der Vaart i spetsen. Men blir holländaren frälsaren? Klart är att mer måste hända med Finks HSV, men van der Vaarts närvaro kan mycket väl bidra till bättre saker. Men Eintracht är tunga och tuffa, det blir inte lätt för HSV att ta sig ur krisen på söndag.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB