Startsida / Inlägg

Bundesliga omgång 7

av Pierre Wingren, reporter

Joachim Löw har tagit ut sin tyska VM-kvaltrupp, Hannover 96 vände och vann på ett imponerande vis mot Levante med en man mindre, VfB Stuttgart och Borussia Mönchengladbach var håglösa och förlorade mot Molde respektive Fenerbache, Bayer Leverkusen fick samtliga tre poäng mot Rosenborg tack vare Kießlings mål.

Och om Bayern München vinner på lördag så blir Borussia Dortmund tyska mästare igen – åtminstone om vi ska tro på statistiken. Vid en vinst tangerar FC Bayern ligarekordet på sju vinster i de sju första matcherna, endast 1. FC Kaiserslautern (2001/02), FSV Mainz 05 (2010/11) och Bayern själva (1995/96) har tidigare klarat av det. Samtliga säsonger blev Borussia Dortmund mästare…

Nåja, det var inte helt allvarligt menat förstås. Nu tar vi helt enkelt en titt på helgens matcher.

Bundesliga omgång 7:

Fredag 20:30

FC Augsburg – Werder Bremen
Augsburg är det enda laget i ligan som ännu inte har vunnit någon match den här säsongen – frågan är om det blir någon vinst när vindsnabbe Elia har utlovat en målexplosion? Faktum är att Augsburg faktiskt aldrig har vunnit mot Bremen i en tävlingsmatch på sex försök (fyra av dessa i DFB-Pokal). Bremen å andra sidan har spelat glad och offensiv fotboll, men saknar en notorisk målskytt.

Lördag 15:30

Bayern München – TSG Hoffenheim
Sex segrar på sex matcher. Målskillnaden: 19-2. FC Bayern har minst sagt inlett säsongen positivt och har säkerligen lite extra motivation på lördag efter den dråpliga 1-3-förlusten mot BATE i veckan. Hoffenheim har hittat formen på sistone och har faktiskt spelat in sju av nio poäng i de senaste tre matcherna, men Babbels lag brukar ha det svårt mot Bayern Måünchen. Senast i mars slutade matchen med en 7-1-seger för FC Bayern, upprepas detta måste vi kanske utreda Babbel för spelmanipulation. Kan bli en bra match, Robben skadad.

Schalke 04 – VfL Wolfsburg
Vargarna från Wolfsburg saknar tänder och mördarinstinkt, i den eviga debatten om människan och vargen har vi äntligen fått ett svar: vargen är ett tamdjur som inte utgör någon fara. Nja, skämt å sido, Wolfsburg har inlett säsongen katastrofalt dålig och endast två (!) mål har producerats framåt. En vinst är nästan ett måste för att styra in den här säsongen i rätt riktning. Schalke lär dock vara en motiverad motståndare, dels för att ”den onde Magath” sitter på tränarbänken i Wolfsburg, dels för att Schalke har sovit sig igenom två halvlekar (2-2 mot Düsseldorf, 2-2 mot Montpellier). En koncentrerad insats över 90 minuter står högst upp på Huub Stevens att-göra-lista.

SC Freiburg – 1. FC Nürnberg
I de senaste sex mötena lagen emellan har Freiburg vunnit fyra och två har slutat oavgjort. Och Christian Streichs lag hade mått bra av en vinst då säsongen har varit en berg- och dalbana. Nürnberg är förstås också sugna på en vinst efter att ha inlett säsongen bra men sedan spelat svagt på sistone. Mot Hannover och Stuttgart bjöd man dessutom på alldeles för många misstag, det måste ordnas till. En öppen historia är att vänta.

FSV Mainz 05 – Fortuna Düsseldorf
Fortuna är ännu obesegrat och det var först förra veckan som Fabian Giefer tvingades släppa en boll förbi sig i 2-2-matchen mot Schalke. Düsseldorf har visat upp ett disciplinerat försvarsspel och i Dani Schahin har man en viktig kille: fyra av sex mål har han gjort. FSV Mainz hittade tillbaka till sitt egna spel senast mot Wolfsburg då man vann på typiskt Tuchel-vis. Bra försvarsspel och effektivitet framför mål. Även i Mainz finner vi en viktig aktör som har legat bakom fyra av lagets sex mål: Ivanschitz.

Greuther Fürth – Hamburger SV
Mike Büskens och Fürth väntar ännu på att få göra ett första hemmamål i Bundesliga, över huvud taget första hemmapoängen i Bundesliga. Nykomlingarna har endast spelat in en poäng på de senaste fyra matcherna, HSV å andra sidan har verkligen vaknat till liv efter en oerhört svag inledning. Sju poäng på tre matcher är bra, särskilt när motståndet heter Dortmund, Gladbach och Hannover. I René Adler har man ligans just nu bäste målvakt.

Söndag 15:30

Borussia Mönchengladbach – Eintracht Frankfurt
Gladbach förlorade med 0-5 mot Dortmund, förlorade i EL med 2-4 mot Fenerbache och formen är helt enkelt usel. Det har bättrat sig en aning offensivt, Luuk de Jong börjar bli varm i kläderna – men defensivt ser det på tok för svagt ut. Förra säsongen var just defensiven lagets signum, präglat av Lucien Favres noggrannhet. Den här säsongen har det inte sett alls lika bra ut. Nu väntar ett formtoppat Eintracht och det är en tuff nöt att knäcka. Nykomlingen har överraskat oerhört positivt och ligger tvåa i tabellen inför den här omgången, laget har visat moral, mod och kämpaglöd.

Söndag 17:30

VfB Stuttgart – Bayer Leverkusen
Två lag som inte har hittat spelet ännu. Leverkusen har spelat in fler poäng än Stuttgart och trivs dessutom väldigt bra på bortaplan mot Labbadias lag med hela 13 segrar. Stuttgart har som sagt haft det lika kämpigt som Leverkusen med spelet, men haft ännu större problem med att få med sig goda resultat. I EL mot Molde såg Stuttgart riktigt svagt ut och kanske får herr Labbadia lämna sin post snart.

Hannover 96 – Borussia Dortmund
Målkalas utlovas i det här mötet mellan två formstarka lag. Hannover har inte förlorat på hemmaplan sedan den 30 april 2011 och har gjort tio mål på tre hemmamatcher. Borussia Dortmund uppträdde mycket bra i den bittra 1-1-matchen mot Manchester City. Klopps lag har bara gått mållösa i en av 36 matcher i ligan – med andra ord lär vi få se mål i det här mötet. Gündogan missar matchen, ett tungt avbräck för mästarna. Båda lagen vill förstås vinna för att hänga på i toppen.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB