Startsida / Inlägg

BVB vet nästan hur det känns att vara FC Bayern

av Pierre Wingren, reporter

Manchester City – Borussia Dortmund 1-1

Vilken fotbollsmatch vi fick se. Öppet spel, många målchanser, kalasräddningar och svettig dramatik. Roman Weidenfeller räddade allt förutom Tyskland-dödaren Mario Balotellis straff. Joe Hart i City-målet räddade allt förutom ett hårt och högt skott från Marco Reus.

Matchen borde väl rimligtvis ha slutat med en 8-4-seger för Borussia Dortmund. Nu slutade det i stället med en 1-1-förlust. Hemmalaget hotade i djupled genom Silva längs med vänsterkanten, men i övrigt hade Dortmund bra koll på matchen. Jag vågar till och med påstå att City under stora delar av matchen var utspelat av Dortmund. Men vi som har följt de tyska mästarna ett tag vet att det här inte var första, eller sista, gången som laget bränner alldeles för många chanser.

Det är klart att Jürgen Klopp och killarna skulle ha vunnit. Vilket drömläge till avancemang man hade haft då. Nu blir det en nervös och tät historia i stället. Dortmund-spelarna reste hem från Manchester med en blandning av stolthet och frustration.

Stolta över att ha spelat sin bästa match i Champions League på tio år. Stolta över att ha manglat ner Manchester City på hemmaplan. Stolta över den enorma insatsen. Stolta över alla målchanser man skapade.

Och kanske framför allt: stolta över att man äntligen presenterat sig på riktigt i Champions League. I dag pratar stora delar av fotbollsvärlden om Dortmund. I engelska tidningar hyllas Joe Hart för räddningarna som håller City kvar i turneringen. Borussia Dortmund vet nästan hur det känns att vara Bayern München i Champions League.

Frustrerade över alla brända chanser, frustrerade över att man inte fick åka hem med de tre poängen. Frustrerade över att tufft domslut som gav Balotelli möjligheten att fixa ett oförtjänt 1-1. Frustrerade över att man inte lyckas vinna den här typen av matcher.

Ett annat samtalsämne i går och i dag har varit Dortmunds supportrar. De sjöng ut City-fansen i Manchester. Den matchen vann på knockout. Jag tror att många engelsmän fick lite ont i själen när de fick se vad deras fotboll en gång var. Identitet, sjungande, glada och hoppande supportrar och mycket hjärta. England fick bevittna vad de har gått miste om – och det i en helt vansinnig fotbollsmatch.

Hatten av till Dortmund för insatsen. Men risken finns att vi i december måste säga ”om det ändå hade slutat annorlunda i Manchester…”.

Straffen som avgjorde matchen var som sagt hårt dömd. Ibland blir det straff, ibland inte. Oavsett var det fruktansvärt onödigt och fult gjort av Roman Weidenfeller att gå fram och psyka Mario Balotelli.

I övrigt var det en fläckfri insats av de tyska mästarna – de visade upp precis den fotbollen som vi känner igen från Bundesliga. Och det, det är ett stort framsteg jämfört med förra säsongen i Europa.

Det är ju bara det att man också måste få med sig tre poäng efter en sån här insats.

***

Schalke 04 – Montpellier 2-2

”Ingen av oss kommer att sova i natt”, säger Roman Neustädter. Det sammanfattar väl matchen ganska bra. Eftersom att jag har anspelat på liknelser mellan Dortmund och FC Bayern två dagar i rad så passar det bra att fortsätta med det. Schalke gjorde helt enkelt en ”Dortmund” från förra säsongen. Den här matchen skulle man ha vunnit, men man gav bort den under slutminuterna med en man mer på plan.

Montpellier gjorde för all del matchen första mål, men fyra minuter senare kvitterade Julian Draxler, som verkligen är på väg att få sitt stora genombrott den här säsongen. Det var även Draxler som fixade Schalkes straff i andra halvlek efter en fin soloräd. Klaas-Jan Huntelaar satte den. 2-1, rött kort på Bocaly och fortsatt Schalke-dominans i matchen. I samma situation bröt dessvärre den unge Draxler armen och tvingas till operation. Tungt för honom och de kungsblå.

Men Schalke fortsatte att bränna sina chanser och spelade lite väl nonchalant för att det inte ska straffa sig på den här nivån. Camara gjorde mål på tilläggstid i vad som kändes som Montpelliers enda anfall i andra halvlek.

Ett oerhört bittert slut för Schalke som sannerligen borde ha knutit ihop säcken långt tidigare.

För övrigt: förra omgången i Champions League brände Dortmund, Schalke och Bayern sina straffar. Den här gången släppte alla tre klubbarna in ett mål på tilläggstid.

Inte någon jättelyckad vecka för de tyska Champions League-lagen – innebär det att VfB Stuttgart, Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen och Hannover 96 går och vinner då? Europa League-klubbarna spelade oavgjort i sina matcher förra omgången, samtidigt som CL-lagen vann sina.

Matcherna i kväll är:

Rosenborg – Bayer Leverkusen
Hannover 96 – Levante
Borussia Mönchengladbach – Fenerbache
Molde – VfB Stuttgart

Jag behöver väl knappast påpeka att samtliga fyra lag hade mått väldigt bra av en vinst.

***

1. FC Nürnbergs svenske mittback Per Nilsson skadade sig på träningen och missar matchen mot SC Freiburg. Eländet tycks aldrig ta slut för Pelle.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB