Startsida / Inlägg

Marcel Schmelzers revansch på Jogi Löw

av Pierre Wingren, reporter

Vilken fantastisk Champions League-vecka för de tyska klubbarna. Tre segrar och nu två lag som toppar sin grupp. Borussia Dortmund ligger etta i dödens grupp (grupp D som i döden och Dortmund) efter 2-1-segern mot Real Madrid. Schalke 04 ligger etta efter en fin uppvisning mot Arsenal. Bayern München spelade lite knackigare på Lille men vann trots allt med 1-0 och den gruppen känns vidöppen – Valencia, BATE och FC Bayern står alla på sex poäng var.

I all eufori är det svårt att inte, på allvar, börjar fundera över den tyska ligans frammarsch. I Bundesliga finner vi sedan tidigare Europas högsta publik, bästa stämning, målrikaste matcher, jämna matcher från botten till toppen och finansiellt välmående och ansvarstagande föreningar.

Det har alltid värmt mitt hjärta, kittlat mina fotbollsnerver och fått mig att tro på fotbollens framtid.

Det har dock alltid funnits ett problem: klubbar som tycker om att spela bollen hutlöst framåt faller ofta. Och framför allt: klubbar som skriver svarta siffror i årsredovisningen är ofta ett eller två snäpp sämre än den internationella konkurrensen. Undantaget heter Bayern München.

Hur ska man kunna matcha stjärnspäckade, men ekonomiskt miserabla, trupper som Manchester City, Chelsea eller valfritt skuldsatt/oljeberoende lag?

Kanske var gårdagen ett första steg i rätt riktning. Kanske visade gårdagen att en välskött förening kan matcha Europas elit så länge det finns passion, en spelidé och en tro på det man gör? Och ja, givetvis, spelartrupperna är givetvis riktigt bra. Inget snack om den saken.

Men i går var dagen då Schalke 04 vann på bortaplan mot Arsenal i Champions League. Med 2-0. Ganska komfortabelt och helt välförtjänt dessutom.

I går var dagen då ett hejdlöst springande Borussia Dortmund vann med 2-1 mot självaste Real Madrid. Helt välförtjänt dessutom.

Eller är allt bara tillfälligheter? Endast Bayern München är en etablerad toppklubb i Europa. Kanske faller Dortmund och Schalke ihop om två omgångar eller om ett år. Det kan mycket väl bli så. Men någonstans vill jag tro att det här var kvittot på det man så länge har haft på känn: tysk fotboll är på frammarsch. En aggressiv, charmerande och välspelande frammarsch.

Och det hela toppas med ett gudomligt ungdomsarbete. Jag är imponerad, det måste jag erkänna.

Eller så är det helt enkelt så att jag romantiserar för mycket. Fan vet.

I går var också dagen som Borussia Dortmunds vänsterback Marcel Schmelzer vrålade ”in your face!” till Joachim Löw på läktaren. Bildligt talat alltså.

Schmelzer fick utstå offentlig kritik under landslagsuppehållet. Löw visade upp sin sämsta sida som förbundskapten. Schmelzer kunde inte ge igen, en skada stoppade honom från att spela mot Sverige.
Men i går fick han sin revansch. Löw satt och tittade på när Borussia Dortmund och Real Madrid spelade en temporik match tillspetsad med några individuella misstag. En strålande match. Schmelzer höll koll på Di Maria, slängde sig in i närkamper, fick ut räddande ben och passade dessutom på att avgöra matchen. Pang! 2-1 Dortmund, Marcel Schmelzer målskytt och hjälte.

Och Dortmunds tränare Jürgen Klopp, en härlig karaktär, kunde inte låta bli att skicka en signal till Löw efter matchen när han sa att ”Grattis till Tyskland som har en så bra vänsterback”.

De tyska resultaten alltså:

OSC Lille – Bayern München 0-1
Målskytt: Thomas Müller, straff

Borussia Dortmund – Real Madrid 2-1
Målskyttar: Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo, Marcel Schmelzer

Arsenal – Schalke 04 0-2
Målskyttar: Klaas-Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay

***

I Europa League har det som bekant gått sämre för de tyska lagen, vilket kanske inte är någon chock med tanke på hur det har sett ut i ligaspelet. Borussia Mönchengladbach måste hitta tillbaka till sitt spel och segra mot Olympique Marseille i kväll. VfB Stuttgart stöter på FC Köpenhamn, vilket förstås blir speciellt för William Kvist. Bayer Leverkusen stöter på Rapid Wien efter en strulig resa med försenat flyg och bilköer. Slutligen är det Hannover 96, tysklaget som har gjort bäst ifrån sig i Europa League, som ska ta sig an de svenska mästarna Helsingborgs IF.

Och det är viktiga matcher, så här ser grupperna ut inför kvällen:

C:
1. Fenerbache 4p
2. Marseille 4p
3. AEL 1p
4. Gladbach 1p

E:
1. Steua 4p
2. Köpenhamn 3p
3. Molde 3p
4. Stuttgart 1p

K:
1. Leverkusen 4p
2. Metalist 4p
3. Rosenborg 3p
4. Rapid Wien 0p

L:
1. Hannover 96 4p
2. Levante 3p
3. Twente 2p
4. HIF 1p

Första omgången i Europa segrade CL-lagen, då kryssade de tyska EL-lagen. Hur blir det den här gången?

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB