Startsida / Inlägg

Felix Magaths tid är över

av Pierre Wingren, reporter

God morgon hade jag tänkt inleda det här inlägget med, men då jag somnade på tåget får jag nöja mig med ett slätstruket god middag. Sju tyska lag har spelat i Champions League och Europa League. Facit? Sex vinster, en oavgjord. 13 gjorda mål och blott två insläppta. Det är ett mer än väl godkänt resultat. VfB Stuttgart har haft det jobbigt i Europa League (och i Bundesliga). 0-0 borta mot FC Köpenhamn är egentligen inget att skämmas över, men laget hade mått bra av en vinst där.

Gladbach lyckades bortavinna mot Marseille med 2-0 och här helt klart med i turneringen igen. Bayer Leverkusen trivdes fint mot Rapid Wien och vann med 4-0. Slutligen var det Hannover 96 som på sedvanligt vis kämpade till absolut sista sekund – och kunde därmed göra 2-1-målet med matchens sista spark i Helsingborg.

Det har varit en fantastiskt rolig vecka för tyska lag ute i Europa, men nu är det åter dags att rika fokus mot en nervkittlande Bundesliga.

Veckans största nyhet i Tyskland är förstås den om Felix Magath. I en vecka har det pratats om krismöte, något Magath konsekvent har förnekat. I går pumpade plötsligt Bild på med uppgifter om att Felix Magath har fått lämna sin post som tränare, sportchef, ordförande, president, kung, ja, allt det där han har fixat till sig. Volkswagen ville inte uttala sig under förmiddagen men under eftermiddagen blev de mediala ryktena bekräftade: Felix Magath och VfL Wolfsburg är inte tillsammans längre.

Från Volkswagen-håll heter det att Felix Magath bryr sig för mycket om föreningen och att han därför själv föreslog att kanske kunde vara en god idé att träda tillbaka. En historia som jag inte köper, det luktar fulsmink lång väg. Men oavsett hur det gick till så är en sak säker: klubben behövde det här.

Känslan är att spelartruppen, åtminstone alldeles för stora delar av den, hade tappat förtroendet för Magath. Den gode Felix har roterat runt i laget till synes utan tydliga idéer, han har stängt av spelare (Russ, Madlung) vilket har mötts av skepticism. Han har sina annorlunda träningsmetoder som knappast passar alla spelare. Att sprickor då uppstår är fullt rimligt, men också helt acceptabelt förutsatt att resultaten är rätt och bra.

Även om Volkswagen gärna öser pengar över sitt fotbollslag så måste givetvis även detta vansinne sluta. Sedan felstegen i Schalke 04 känns det som om att Felix Magath har gjort parodi på sig själv under transferperioderna. Undantaget är egentligen den här sommaren då jag tycker att Magath värvade klokt och bra.

Sedan Magath återvände till VfL Wolfsburg i mars 2011 har han köpt in hela 26 (!) nya spelare. Åtta av dessa har redan lämnat klubben igen och minst en handfull spelare har ingen roll i klubben. Det har helt enkelt varit lite överdrivet, minst sagt. Och som Volkswagen-anställd hade jag blivit fly förbannad. Fasen, jag bli förbannad ändå.

Han har sina sidor den gode Felix Magath och i en tid då tränarmodet i Tyskland är killar som Jürgen Klopp och Thomas Tuchel börjar Magath kännas passé. Och nu kan jag faktiskt inte tänka mig att järn-Felix får något nytt uppdrag i Tyskland. Dels för att han är för kostsam, dels för att hans udda metoder inte har fött framgång de senaste åren. Då är det inte värt risken riktigt.

Jag ser bara en klubb som skulle kunna passa Magath i Tyskland och det är RasenBallsport Leipzig, eller äh, Red Bull alltså. Där kan han möjligtvis ha en framtid.

Mest troligt är dock att det här var det sista vi såg av Felix Magath. Bundesliga blir en profil fattigare. Värst av allt är kanske att en ytterst skicklig och kompetent tränare tar farväl under helt fel omständigheter, det hänger nästan ett hånskratt i luften. Visst har Magath många gånger gjort sig förtjänt av det, men han förtjänar bättre än så. Det är en komplicerad, men duktig tränare, som vi nu säger adjö till.

Tschüss, Magath.

Bundesliga omgång 9:

Fredag 20:30

FC Augsburg – Hamburger SV
Markus Weinzierl har fått någon sorts ordning på Augsburg som nu har inte förlorat på tre matcher. Simon Jentzsch är tillbaka från skada och kommer att vakta hemmalagets mål i kväll. HSV har lyft från botten och ser ut som ett helt annat lag sedan van der Vaart anslöt. Förra omgången blev dock Stuttgart en för hård nöt att knäcka och Fink menar att spelarna inte får tro att ”något är klart”. Så, tillbaka till grunderna mot ett på senare tid stabilt Augsburg.

Lördag 15:30

Schalke 04 – 1. FC Nürnberg
Nürnberg har inte vunnit på fem matcher och blev i princip utbuat av hemmapubliken efter 0-0 mot Augsburg förra helgen. Dieter Hecking hade nog gärna hämtat in tre nya poäng men det blir inte enkelt mot ett formtoppat Schalke 04 som vann derbyt mot Borussia Dortmund förra omgången, och följde upp det med att vinna med 2-0 borta mot Arsenal i Champions League. Nürnberg hade som sagt mått bra av en seger, men Schalke vill givetvis hänga på FC Bayern i toppen. Vi kan se fram emot en bra och vänskaplig stämning i alla fall.

SC Freiburg – Borussia Dortmund
Freiburg har äntligen börjat få resultaten med sig efter lagets fina insatser. Streich har förvandlat Freiburg till en obekväm motståndare med ett starkt försvar. Tabellmässigt ser det också trevligt ut för Freiburg för tillfället. Borussia Dortmund måste förstås vinna matchen för att hålla kontakten med topplatserna i tabellen. En tung och oinspirerad förlust mot Schalke följdes upp med en makalös insats mot Real Madrid i 2-1-segern. Vilket Dortmund får vi se mot Freiburg?

FSV Mainz 05 – TSG Hoffenheim
Tim Wiese har inte direkt fått någon drömstart i sin nya klubb. Om vi räknar med DFB-Pokal-matchen så har ex-landslagsmålvakten släppt in makalösa 3,6 mål i snitt per match. När Wiese har stått i mål har inte Hoffenheim vunnit någon match. Nästa försök blir på bortaplan mot ett formstarkt FSV Mainz som har tagit sju av nio poäng på de tre senaste matcherna.

Greuther Fürth – Werder Bremen
Fürth har ännu inte vunnit på hemmaplan, de har inte ens gjort något mål på hemmaplan. Det återstår att se om 3-3-matchen mot Hoffenheim kan få Fürth att spela ut. Även Werder Bremen firade ett målkalas när de slog Gladbach med hela 4-0. Kan bli en spännande kamp mellan två för tillfället vilda lag.

Fortuna Düsseldorf – VfL Wolfsburg
Ingen Magath, men väl en Köstner. Wolfsburg låg verkligen på havets botten när Magath fick gå och allting kan bara bli bättre, i Düsseldorf hade man gärna sett att Magath satt kvar på bänken helgen ut. Bortalaget måste börja vinna och komma in på rätt spår och hemmalaget Fortuna behöver också bevisa sig. Inledningsvis var defensiven närmast felfri, men efter 2-2 mot Schalke har det hackat en hel del.

Söndag 15:30

VfB Stuttgart – Eintracht Frankfurt
Bayern-jägaren nummer ett kommer till Stuttgart och kanske kan Armin Veh och Bruno Labbadia snacka lite härliga HSV-anekdoter. VfB Stuttgart segrade mot just HSV förra omgången men har större problem på hemmaplan, den här säsongen har det inte blivit någon vinst inför hemmafansen. Offensivglada Frankfurt blir förstås ingen lätt match, men kanske kan förra veckans vinst inspirera höst-deprimerade Stuttgart.

Söndag 17:30

Bayern München – Bayer Leverkusen
Årets formstarkaste anfallare ska försöka sänka ett ännu obesegrat FC Bayern. Kießling har gjort 18 mål på 25 matcher under 2012, men någon landslagsplats får han inte av Jogi Löw. Bayern München är som sagt ännu obesegrat i Bundesliga, inte bara det, de har dessutom vunnit samtliga matcher. Oerhört starkt, givetvis. Båda lagen genrepade med vinster ute i Europa. För Jupp Heynckes blir det ett återseende med det lag han framgångsrikt tränade mellan 2009 och 2011.

Hannover 96 – Borussia Mönchengladbach
Två lag som ambitioner om att spela i Europa, två lag som spelar i Europa den här säsongen, två lag som segrade i EL i torsdags och det är två lag som vill vinna i Bundesliga också. Hannover har inte förlorat på hemmaplan sedan 30 april 2011 – gissa vilken klubb som stod för motståndet då? Just det, Borussia Mönchengladbach.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB