Startsida / Inlägg

Jättematchen ni inte får missa

av Pierre Wingren, reporter

Så var den helgen kommen. Adventsljusstakar plockas fram, julskivor spelas i stugorna och tomten har börjat ögna igenom listan med alla de barn som har varit snälla. Faktum är dock att vi alla måste ha varit fantastiskt snälla då vi bjuds på en tidig julklapp. I morgon, lördag, tar de tyska rekordmästarna Bayern München emot de regerande mästarna Borussia Dortmund. Behöver jag ens påpeka att Allianz Arena kommer att vara fullsatt? Nej, tänkte väl det.

Tungviktsmötet mellan Tysklands två giganter slår ett nytt Bundesliga-rekord. Matchen kommer att tv-sändas i – nästan – hela världen. 203 länder närmare bestämt. Det är förstås inte bara ett kvitto på hur intressant och stort det här mötet är, det är ett kvitto på hur fint den tyska ligan har utvecklats. Fler och fler får upp ögonen för den fotboll som spelas, nej, stormas här, den passionerade publiken, de storslagna arenorna och de sunda fotbollsklubbarna. Det är ett kvitto på hur bra ligaförbundet har jobbat med marknadsföringen av produkten Bundesliga. Tysk fotboll mår bättre än på mycket länge. Och just Bayern München och Borussia Dortmund är förträffliga exempel på det.

Det finns förstås en hake, en oönskad sådan. Den där absoluta nerven, den där x-faktorn som kan vända upp och ned på en hel säsong saknas. Det är Bayern Münchens fel. De har helt enkelt varit på tok för jävla bra den här säsongen. Jupp Heynckes lag leder ligan med tio poäng före Bayer Leverkusen, elva poäng före Borussia Dortmund.

Lördagens match blir mer en maktkamp, ett prestigemöte. Nog så trevligt, givetvis.

Å andra sidan är fotboll just fotboll och bollen är i princip rund. Allt kan fortfarande hända, det finns en oförutsägbarhet i den här sporten som gör att vi älskar den. Ponera att Dortmund åker till Allianz Arena och tvålar dit FC Bayern – hur reagerar ligaledarna då? Smyger sig frustration och nerver på? Eller borstar spelarna bara av sig, rätar på kragen och kör vidare? Mycket möjligt, men då kan en formdipp plötsligt uppenbara sig i april i stället. Det enda vi egentligen vet är att vi inte kan vara säkra på någonting.

Och vad är det som säger att inte Bayer Leverkusen blir omgångens största vinnare?

Med det sagt vill jag dock påstå att Bayern München har ligatiteln i en liten ask. Om de dessutom vinner på lördag så slänger de ner den där salladsskålen till trofé i en gigantisk skattkista , låser den och kastar bort nyckeln.

Borussia Dortmunds lagkapten Sebastian Kehl missar stormötet. Bayern Münchens ädeltekniker Arjen Robben är också skadad. Mario Götze och Ilkay Gündogan är tveksamma till spel för Dortmund. Tuffe Luiz Gustavo saknas på FC Bayerns mittfält. Förhoppningsvis ska väl dock Götze och Gündogan kunna spela vilket hade varit nyttigt för matchen. Vi vill inte behöva lyssna till ursäkter, vi vill se stjärnorna sprudla av liv. Vi vill se en maktkamp inom tysk fotboll.

Borussia Dortmund har sårat Bayern-själen två säsonger i rad. Jürgen Klopp och hans Dortmund har vunnit de fyra senaste ligamatcherna, tagit två ligatitlar och dessutom segrat i finalen av DFB-Pokal mot FC Bayern. På ett fräckt, snabbt och frejdigt sätt. Det kan förstås inte accepteras i München och lördagens match handlar om så mycket mer än tre poäng i ligastriden – det handlar om upprättelse. Och det ser onekligen ganska bra ut för ligasuveränerna FC Bayern inför matchen. De har varit dominanta i Bundesliga och spelar med en annan självklarhet, en annan drift. De har en otrolig kvalitet i laget den här säsongen och bredden är häpnadsväckande, något som saknades för ett år sedan. Dortmund och München har bytt plats i det avseendet. Nu är det laget från södra Tyskland som vinner matcher med hjälp av bänken, som höjer den interna konkurrensen vid skador.

Så se till att avboka era åtaganden, fejka sjukdom om så krävs. Kyl en öl eller två, släng ihop lite currywurst och köp en vetekringla. Sätt er i tv-soffan och låt det finaste tysk fotboll kan erbjuda för tillfället skölja över er. Det blir inte mycket bättre än så här en kall lördag i december. Det smäller i München på lördag.

Bundesliga omgång 15:

Fredag 20:30

Fortuna Düsseldorf – Eintracht Frankfurt
Det var heta scener när lagen möttes under våren i 2. Bundesliga, känslorna kokade över. Det kan alltså bli en intensiv match i kväll när de båda nykomlingarna drabbar samman. Frankfurt och Veh har försvarsproblem med skadade Anderson, dessutom är kapten Schwegler avstängd. Frankfurt såg inte bra ut senast mot Mainz i 1-3-förlusten. Düsseldorf tankade välbehövligt självförtroende när de spelade 1-1 borta mot mästarna.

Lördag 15:30

Schalke 04 – Borussia Mönchengladbach
Schalke har åkt på några tunga förluster på bortaplan men är ännu obesegrade hemma i Gelsenkirchen. Intressant nog har Gladbach trivts bra på bortaplan utan någon förlust de fyra senaste bortamatcherna. Schalke har sett en aning segt ut nu under hösten och skulle säkert må bra av ett juluppehåll snarast möjligt. Gladbach lyckades vinna mot Wolfsburg trots att de var totalt underlägsna spelmässigt – upprepar det scenariot sig?

Bayer Leverkusen – 1. FC Nürnberg
Wollscheid och Hegeler spelade i Nürnberg förra säsongen, nu håller de till i Leverkusen som har gått och blivit Bayern-jägare nummer ett. Leverkusens 4-1-seger mot Bremen var imponerande att skåda, ett kvitto på hur bra laget kan vara. Nürnberg har sakteliga hittat formen och spelet igen och vann senast mot Hoffenheim. Leverkusen lär vara revanschsuget efter fjolårets bittra 0-3-förlust mot Heckings lag.

FSV Mainz 05 – Hannover 96
Mainz spelade bra mot Dortmund men förlorade trots det, senast mot Frankfurt såg det bättre ut med målskyttet och Tuchel tycks äntligen ha sammansvetsat laget likt säsongen 2010/11. Ynglingen Parker gjorde debut mot Frankfurt och harmonierade fint med Szalai på topp, Parker gjorde ett mål och ett assist. Hannover kunde äntligen vinna mot Fürth efter att tidigare ha förlorat två matcher. Slomkas lag är åter med och konkurrerar om de ack så åtråvärda Europa-platserna.

FC Augsburg – SC Freiburg
Markus Weinzierls jobb hänger på en skör tråd och nu väntar en hårdknäckt nöt i form av Freiburg. Augsburg har bara tagit en poäng på de senaste fem matcherna och lider dessutom av skadeproblem. Ingen enkel uppgift för den nye tränaren att vända på trenden. Freiburg å andra sidan var obesegrat i fem matcher innan FC Bayern blev ett nummer för stort i 0-2-förlusten. I samma match fick Diagne rött kort, Caligiuri fick sitt femte gula. Tunga bortfall för tränare Streich.

Greuther Fürth – VfB Stuttgart
Fürth spelade återigen bra fotboll mot Hannover men har det svårt framför mål – följaktligen slutade matchen med en 0-2-förlust för nykomlingen. Fürth har nu tolv matcher i rad utan seger, ett tung facit. Stuttgart inledde matchen mot Augsburg bra men tappade greppet om de tre poängen allt mer, till sist kunde dock Labbadias killar fira en seger. För den gode Bruno Labbadia blir det ett kärt återseende med arbetsgivaren som han lämnade 2008.

Lördag 18:30

Bayern München – Borussia Dortmund
Och så var det dags för höstens match – som dessvärre inte blir så nervkittlande som vi hade hoppats. Det är väl utan tvekan så att Dortmund bara måste vinna om de vill ha något att säga till om i titelstriden. FC Bayern har elva poängs försprång inför matchen och ett lag fyllt av självförtroende. Dortmund gick på pumpen hemma mot Fortuna Düsseldorf och fick bara en poäng med sig. Jürgen Klopp hoppas att de skadade landslagsspelarna Götze, Hummels och Gündogan kan medverka i stormatchen, men det står ännu ett frågetecken bakom deras namn. Bayern har en revansch att utkräva efter fyra ligaförluster i rad mot Dortmund. Robben missar definitivt matchen enligt dagens rapporter. Förbered er på en knall.

Söndag 15:30

TSG Hoffenheim – Werder Bremen
Markus Babbel får alltså fortsatt förtroende, åtminstone en match till. Tränaren har suttit på Hoffenheims bänk i 28 Bundesliga-matcher och kan endast stoltsera med sju (!) segrar. Ett på tok för magert resultat för en klubb som Hoffenheim, särskilt med tanke på sommarens spelarköp. I Bremen fortsätter berg- och dalbanan. Stolta segrar blandas med svaga kryss och hårresande förluster. 1-4 senast mot Leverkusen och än en gång bar försvaret en stor skuld. En viktig match för två lag som söker sin plats i Tyskland.

Söndag 17:30

VfL Wolfsburg – Hamburger SV
Wolfsburg har spelat mycket bättre under Köstners ledning, men 0-2-förlusten mot Gladbach var onödig och den sved. Laget ligger ännu i tabellens källare. När omgångens sista match ska spelas är det möjligt att Wolfsburg ligger på en kvalplats. Hamburg bevisade mot Schalke att de kan vinna även utan van der Vaart. Hans ersättare, Arslan, drog dock på sig sitt femte gula kort och tränare Fink tvingas tänka om på nytt. Tre stora poäng står på spel.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB