Startsida / Inlägg

Skandaldomaren i Hannover – och Adler tillbaka

av Pierre Wingren, reporter

Så var det dags att summera ännu en Europa-vecka. Framgångar var inte lika slående rent poängmässigt den här gången. Men faktum kvarstår att Bundesliga rockar Europa. Hittills har de tyska lagen spelat sig förbi de engelska den här säsongen. Det är vansinnigt starkt.

Borussia Dortmund kryssade borta mot Real Madrid, Schalke gjorde detsamma på hemmaplan mot Arsenal och Bayern München demolerade Lille på Allianz Arena.

I Europa League fixade Hannover 96 och Bayer Leverkusen en biljett till slutspelet efter segrar mot Helsingborg och Rapid Wien. En kul grej från Leverkusen-matchen var när bortasupportrarna sjöng ”Ni blir aldrig tyska mästare” riktat mot den eviga tvåan Leverkusen. Faktum är att Rapid Wien blev tyska mästare 1941.

Borussia Mönchengladbach frälstes av Juan Arango som fixade 2-2 i slutminuterna och har därmed övertaget på Olympique Marseille i gruppen. VfB Stuttgart tog en nödvändig seger borta mot FC Köpenhamn med 2-0. Livet leker för de tyska klubbarna ute i Europa, fotbollen leker och lever i Bundesliga. Potentialen i den här ligan är våldsam.

Tråkigt nog behövde Hannover 96 mer än lite tur med domaren i går. Hemmalaget spelade en suverän första halvlek, tog en snabb 1-0-ledning genom Diouf och i början av andra utökade Diouf till 2-0. Hannover var överlägset. Men så hände något. Hannover föll tillbaka och slappnade av. HIF utnyttjade det här på ett mycket bra och viljestarkt sätt.

2-0 blev 2-1, 2-1 blev 2-2. Djurdjic mål på Lindströms vackra assist var en läckerbit. Matchen levde i allra högsta grad, Hannover såg desillusionerat ut. Så kom nyss insatte Sobiech i en löpning mot straffområdet, Peter Larsson gör en, enligt mig, klockren glidtackling. Vad gör domaren? Pekar på straffpunkten. Och det här var upprörande på så många sätt.

För det första bör det nog inte vara en avblåsning. Men om man vill blåsa, det är faktiskt inte lätt att vara domare, då ska man åtminstone ha koll på att det skedde utanför straffområdet. Att sedan langa upp ett rött kort för snack (eventuellt?) och sedan ett rött kort för nödbroms – det känns bara helt jäkla fel. På den här nivån får det inte under några omständigheter se ut så här. Jag förstår Helsingborg-spelarnas frustration.

Inte blev det bättre av att Hansson är på Husztis straff men bollen går via ribban och in ändå.

På sätt och vis är det, med neutrala ögon sett, en rättvis hemmavinst. Hannover borde rimligtvis ha fått en straff redan i första halvlek när Peter Larsson får bollen på armen. Och Hannover var inte sämre än Helsingborg sett över 90 minuter.

Men en så här viktig match, i en Uefa-organiserad turnering, får inte lida av så många konstiga domslut. Det är pinsamt. När till och med Hannover-spelarna ställer sig tveksamma till domaren efter matchen vet man att det har gått riktigt galet till. Jag förstår svenskarnas irritation. Det var helt enkelt bedrövligt och ett mycket tråkigt sätt att avgöra en match på.

Gjort är gjort och dömt är dömt. Men låt den gode fransmannen få vila ett bra tag innan han får döma i Uefa-sammanhang igen. Om de vill köra vidare med honom i Frankrike är det fritt fram. Det var ju inte bara det att han dömde fel, han visade uppenbara brister i kommunikationen med spelarna. Det hör inte hemma i en fotbollsindustri som omsätter miljarder.

***

Tyskland spelar en träningsmatch mot Holland på onsdag. Klockan halv nio sparkar matchen igång i Amsterdam och vi kan väl hoppas på en hyfsat intressant match med tanke på rivaliteten. Jag avskyr dock dessa eviga träningslandskamper.

Det var inte längesedan jag skrev om René Adler här på bloggen. Jag önskade honom en ny chans i landslaget – det har han fått nu. Även Schalkes Roman Neustädter är med i truppen och kan alltså få göra debut i den tyska landslagströjan. Hela Bundesligas hetaste anfallare för året, Kießling, saknas dock fortfarande. Miroslav Klose kör vidare som ensam anfallare i truppen. I mina ögon är det fortfarande ett fantastiskt dåligt beslut av Joachim Löw.

Här är hela truppen:

Mål: Manuel Neuer (Bayern München), Rene Adler (Hamburger SV)

Försvar: Jerome Boateng, Philipp Lahm (Bayern München), Mats Hummels, Marcel Schmelzer (Borussia Dortmund), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Per Mertesacker (Arsenal), Heiko Westermann (Hamburger SV)

Mittfält: Lars Bender (Bayer Leverkusen), Mario Götze, Ilkay Gündogan, Marco Reus (Borussia Dortmund), Julian Draxler, Roman Neustädter (Schalke 04), Mesut Özil (Real Madrid), Toni Kroos, Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Lukas Podolski (Arsenal), Andre Schürrle (Bayer Leverkusen)

Anfall: Miroslav Klose (Lazio)

***

Bundesliga omgång 11:

Fredag 20:30

FSV Mainz 05 – 1. FC Nürnberg
Mainz har hittat formen och har sett riktigt bra ut de senaste matcherna. En stor anledning till det är att anfallaren Adam Szalai har börjat leverera på allvar. Nürnberg har, åtminstone för tillfället, jobbat sig ur krisen. 1-0-vinsten mot Wolfsburg var välbehövlig. Samtidigt förlorade faktiskt Mainz mot Bremen i en välspelad match. Mak är tillbaka för Nürnberg efter twitter-kritiken.

Lördag 15:30

Bayern München – Eintracht Frankfurt
Vem hade trott att det här skulle vara en toppmatch? Frankfurt reser till serieledande FC Bayern där en tuff match väntar. Överraskningslaget har spelat positiv fotboll och imponerat, men på sistone har det sett sämre och svårare ut. Nu väntar alltså rekordmästarna som har en 6-1-vinst mot Lille i ryggen och en fin hemmahistorik mot Eintracht: på 41 matcher har FC Bayern vunnit 32 och bara förlorat tre stycken. Occean kan petas från startelvan till förmån för Hoffer eller Matmour. Bayern behöver vi inte säga så mycket om – toppform!

Schalke 04 – Werder Bremen
Tillbaka i vardagen och då väntar ett offensivglatt Werder Bremen på Schalke som tog en meriterande moralisk vinst mot Arsenal i Champions League. Huub Stevens får dock klara sig utan Uchida och Höger som skadade sig i matchen. Höwedes lär få rycka ut och ta hand om högerbacken. Werder Bremen tycks ha hittat lite stabilitet i spelet, och det är just då man brukar falla ihop igen. Hunt är het.

SC Freiburg – Hamburger SV
Freiburg har fortsatt att imponera under tränare Streich och kommer säkerligen att spela modigt mot ett mer namnkunnigt HSV. Ginter lider av ryggproblem och missar eventuellt matchen, Flum ska däremot vara spelklar igen. Hamburg hade fin form innan FC Bayern kom och förstörde allt med 3-0. Men Fink blickar framåt och vill nu se segrar mot Freiburg, Mainz och Düsseldorf.

FC Augsburg – Borussia Dortmund
Även Borussia Dortmund återvänder till vardagen när FC Augsburg står för motståndet i stället för Real Madrid. Augsburg har spelat bra fotboll i de flesta matcherna, men laget gör alldeles för få mål. Något man vill passa på att ändra på när mästarna kommer på besök. Dortmund är i stort behov av tre poäng och måste snart hitta spelet även i Bundesliga om inte topp-tåget ska gå. Mölders lär göra comeback för Augsburg, som så desperat behöver någon som gör mål.

Fortuna Düsseldorf – TSG Hoffenheim
Fem matchen, fyra förluster och ett kryss. Verkligheten är på väg ikapp nykomlingen Düsseldorf. En fin insats senast mot Leverkusen räckte inte till då laget vaknade för sent. Nu väntar Hoffenheim som äntligen vann en match förra omgången. Reisinger tillbaka för Düsseldorf men den tänkte stjärnan Voronin lär än en gång stå utanför startelvan. Viktig poängmatch för båda lagen.

Söndag 15:30

VfL Wolfsburg – Bayer Leverkusen
Vad har Düsseldorf, Fürth och Wolfsburg gemensamt? Långt ner i tabellen, visst. Men framför allt, och det här är mer oroväckande (eller snarare anledningen till tabellplaceringen), de tre lagen har ännu inte vunnit någon hemmamatch den här säsongen. Bayer Leverkusen vill befästa sin position som ett topplag och är i bra form, Wolfsburg åkte på en 0-1-smäll mot Nürnberg när alla trodde att det äntligen skulle gå bättre. Blir nog en riktigt intressant tillställning med ett sylvasst kontringsspel från Leverkusen.

Söndag 17:30

VfB Stuttgart – Hannover 96
Ett möte mellan två Europa League-lag, som båda vann sina nyckelmatcher i torsdags. Hannover har spelat många lustiga matcher den här säsongen och det svänger ordentligt. Kan ett stabiliserat Stuttgart utnyttja det? Labbadias lag har sett bra ut på sistone och Ibisevic är lika stekhet framför mål som Hannovers Diouf. En intressant kamp där. Precis som den mellan Ulreich och Zieler i mål. Här lär det kunna gå undan.

Greuther Fürth – Borussia Mönchengladbach
Även Fürth hoppas som sagt på en första hemmavinst och laget har sakta men säkert börjat anpassa sig till Bundesliga. Senaste matchen mot Frankfurt var bra, framför allt andra halvlek tillhörde ett ineffektivt Fürth. Gladbach har kommit på benen igen efter en slarvig och svag säsongsinledning. 2-2 borta mot Marseille var starkt gjort och formen är på uppgående i alla fall. Favre har fortfarande problem med att kompensera Reus och Neustädter – Dominguez har sakteliga börjat fylla Dantes skor.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB