Startsida / Inlägg

Bundesligabloggen – sillybloggen?

av Pierre Wingren, reporter

Vinterns transferfönster stängde den 31 januari. Okej, det finns alltid en liten chans att någon spelare lockas till den ryska ligan eller någon annan nationell liga som ännu får lov att köpa spelare. Men överlag borde allting lugna ner sig, fotbollen borde åter stå i primärt fokus. Men det blåser en hiskeligt kraftig ryktesvind i Tyskland just nu och medierna tycks nästan ha glömt bort att Bundesliga, Europa League och Champions League är i full fart. Det frossas i smaskiga rykten och jag funderar nästan på om jag ska byta namn på den här bloggen.

Allting härleds till Bayern München och Pep Guardiola. Det sägs att den gode Pep vill ha en mer spelande anfallare i laget och att klubben har bestämt sig för att Borussia Dortmunds målkung Robert Lewandowski är rätt man för uppgiften. Om vi ska tro på flera olika tyska redaktioners uppgifter så är affären i stort sett klart – åtminstone står det klart att Lewandowski och Bayern München är överens. Pep till FC Bayern har startat en fantastisk kedjereaktion som toppar förstasidorna dag ut och dag in.

Lewandowski till Bayern München är den stora snackisen. Men på grund av den affären ryktas halva Europa till Dortmund. Edin Dzeko, Stefan Kießling, Bafetimbi Gomis, Mame Biram Diouf, Adam Szalai och Christian Benteke är bara några spelare som sägs stå högt upp på Dortmunds önskelista.

Men Pep till FC Bayern för givetvis med sig fler rykten. I sommar kommer Pep att få klara sig utan Mario Gomez då det inte finns någon plats för honom i truppen. Förutom Lewandowski ska den spanske tränaren dock kunna ställa upp med fler nyförvärv: Isco, Sebastian Rode, Neymar, Luis Suarez, Benat Etxebarria och många fler. Jag hoppas ni förstår att jag inte är allvarlig. Faktum är dock att ryktesspridningen är brutal. Och det mitt under säsongen – det råder onekligen en otrolig hajp.

Men Pep till FC Bayern för givetvis med sig fler rykten – precis som Schalke 04:s dåliga spel. Bild Zeitung hävdar att Jupp Heynckes kan komma att ta över Ruhrklubben i sommar. Heynckes, 67, kunde tänkt sig att köra vidare i FC Bayern men det här blir hans sista säsong då klubbledningens val föll på Pep. FC Bayern menade att Jupp Heynckes väljer att pensionera sig i sommar, något som 67-åringen snabbt dementerade. Faktum är dock att han är arbetslös i sommar. Kanske är han tysk mästare, Champions League-mästare och vinnare av tyska cupen i sommar. En hyfsad merit.

Nu vill alltså Bild ha det till att Jupp Heynckes tar över efter Jens Keller i sommar. Schalkes sportchef Horst Heldt är inte så sugen på att prata om de uppgifterna ”Vi kommer inte att kommentera det”, säger han till nyhetsbyrån SID.

Bayern Münchens president, och Heynckes goda vän, Uli Hoeneß tror inte särskilt mycket på uppgifterna: ”Det kan jag inte tänka mig. Det är antagligen ett aprilskämt”, säger han.

FC Bayerns ordförande Karl-Heinz Rummenigge låter dock lite mer seriös, han menar att Heynckes gör ett magnifikt jobb i klubben, ”men jag vet inte vad Schalke och Jupp Heynckes har för planer. Jag tror att Jupp Heynckes fattar ett beslut i lugn och ro”, säger han.

Heynckes har faktiskt ett förflutet som tränare i Schalke. Säsongen 2003/04 förde han Schalke till en sjundeplats i Bundesliga, men efter en tung start säsongen därefter ersattes han av Ralf Rangnick. Det låter lite vilt och tokigt, men jag måste säga att det hade varit en trevlig affär. Schalke hade fått en rutinerad tränare, Heynckes hade fått chansen att avsluta karriären med en äkta utmaning och Schalke hade köpt sig lite tid innan näste framtidstränare ska utses.

Karusellen snurrar snabbt just nu. Trots att januari är förbi har de tyska redaktionerna fullt upp. Något lugn tycks inte heller finnas i sikte. Pep till Bayern München har gjort tillvaron till en konstant silly season.

***

På tal om spelarövergångar: TSG Hoffenheim är ett lag som har köpt och köpt. Men det har knappast blivit någon succé för det. I söndags förlorade man krismötet mot VfB Stuttgart med 0-1 och nu är det hela tio poäng upp till säker mark. Hoffenheim ligger på en kvalplats, men Augsburg jagar och har blott en poäng mindre. På lördag möts de båda klubbarna i vad som blir en vägvisande fajt.

Hoffenheim och sportchef Andreas Müller har nu gett upp hoppet om en komfortabel tabellplats. Klubbens nya mål lyder: försvara kvalplatsen. ”En, två spelare hade normalform, de andra hade inte det. Det är alarmerande inför kommande matcher”, säger en märkbart upprörd sportchef efter förlusten mot Stuttgart.

Förutom en hel hög med handpenningar har Hoffenheim, uppskattningsvis, lagt ut ungefär 26 miljoner euro på nya spelare den här säsongen. Det vore en överdrift att påstå att klubben har fått valuta för pengarna…

Nu är krisen total och det blir intressant att se vilken klubb som hanterar nedflyttningskampen bäst – laget Augsburg eller projektet Hoffenheim? Eller kan till och med Fürth blanda sig i?

Det kommer att bli en svettig strid mellan bottenlagen, samtidigt kan vi njuta av det getingbo som Europa-platserna är. Det är bara i absoluta toppen av tabellen som spänningen har försvunnit. En nervkittlande vår blommar sakteliga ut i Bundesliga.

***

Bundesliga omgång 22

VfL Wolfsburg – Bayern München 0-2
Tio segrar på elva bortamatcher talar sitt tydliga språk – FC Bayern är fortsatt överlägset i Bundesliga. I fredags mötte de ändå ett lag som faktiskt inte hade gett upp på förhand. Wolfsburg spelade riktigt bra och pressade högt. Det var jobbigt för FC Bayern ett tag, men det här laget vill inte förlora. Mandzukic drog till med en underbar cykelspark och gjorde mål mot sina gamla lagkamrater, men Wolfsburg gav inte upp för det. Det var dock bortalaget som skapade de hetaste chanserna, men det definitiva avgörandet dröjde till slutminuterna när inhoppare Arjen Robben äntligen fick göra sitt första mål för säsongen. Ska även nämnas att Patrick Helmes fick göra comeback efter korsbandsskadan.

Bayer Leverkusen – FC Augsburg 2-1
En blek insats mot Benfica i torsdags följdes upp med en viktig hemmavinst mot bottenlaget Augsburg. Leverkusen var det bättre laget matchen igenom, men Augsburg stod upp bra och kämpade för sin sak. Kießling gjorde sitt 15:e mål för säsongen och ligger därmed delad etta tillsammans med FC Bayerns Mandzukic. I andra halvlek försökte Augsburg jobba till sig fler klara chanser och med 20 minuter kvar fick Parkhurst ett jätteläge – men Leno räddade och i anfallet därefter serverade Kießling Lars Bender som placerade in bollen till 2-0. Reduceringen kom genom Mölders – men alldeles för sent. En viktig Leverkusen-seger.

Werder Bremen – SC Freiburg 2-3
Freiburg hade en seg start på det nya året om vi tittar på det offensiva, men efter förra helgens 1-0-vinst tycks knutarna ha lossnat. Man kan bara imponeras av Christian Streichs Freiburg som tog ledningen tre gånger om i en härlig match. Werders inlånade Nils Petersen hade återigen en bra dag på jobbet och såg till att Bremen kunde kvittera matchen vid två tillfällen, men det var samme Petersen som också träffade stolpen två gånger. Freiburg marscherar mot Europa.

FSV Mainz 05 – Schalke 04 2-2
Mainz såg lite svagare ut, Schalke å andra sidan har äntligen börjat kämpa om viktiga poäng i matcherna. Det var dock Mainz som tog ledningen i matchen, men Schalkes nyförvärv Michel Bastos gjorde ytterligare ett ligamål. Och det skulle bli fler den här eftermiddagen. Pospech gjorde sitt första Bundesliga-mål och gav åter Mainz ledningen i matchen, men än en gång skulle Schalke kvittera genom Bastos. Schalke kan åtminstone börja hoppas på en bättring efter en inspelad poäng i Mainz.

Hamburger SV – Borussia Mönchengladbach 1-0
Det börjar bli god stämning i Hamburg, i Gladbach börjar det bli lite jobbig stämning. HSV gavs samma fördel som Augsburg – de fick möta ett lite tröttare lag. Som om inte Gladbach redan hade nog med tempoproblem…Det var holländaren Rafael van der Vaart som gjorde matchens enda mål, och som han gjorde det. Ungefär 25 meter från mål avlossade holländaren ett stenhårt skott som vred sig in i ter Stegens högra kryss. Om HSV nu bara kan bli mer konstant under våren så är en plats i Europa nära. Gladbach å andra sidan stirrar sanningen i vitögat: ”Vi måste sluta tänka på förra säsongen. Den är förbi, vi har ett annat lag. Vi kan inte spela lika bra som för ett år sedan – det kan vi glömma”, säger tränare Lucien Favre.

Fortuna Düsseldorf – Greuther Fürth 1-0
Fürths målvakt Hesl fick en perfekt start på matchen när han räddade Schahins straff och efter det stod han för ett antal bra räddningar. Men det räckte inte, Bellinghausen utnyttjade Zimmermanns misstag och sköt 1-0 till Düsseldorf. Hemmalaget borde förstås ha gjort fler mål, men det är mindre viktigt då de trots allt spelade in tre viktiga poäng. Fürth såg lite svagare ut och känslan är att tron på ett nytt Bundesliga-kontrakt, rättare sagt en kvalplats, sakteliga håller på att sina.

Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt 3-0
Omgångens toppmatch inleddes i ett rasande tempo och ett spelsuget Dortmund tog omgående hand om matchen. Reus kom fri, Trapp räddade. Reus kom fri, gjorde mål. Reus kom fri än en gång och gjorde ytterligare ett mål. Robert Lewandowskis ersättare, Julian Schieber, ville inte vara sämre än polacken och såg till att bli utvisad efter två gula kort. De regerande mästarna spelade med en man mindre i en timme men Frankfurt lyckades inte hota mer än vid ett par tillfällen. I stället var det kvällens stora hjälte, Marco Reus, som punkterade matchen med sitt hat-trick. Även bortalagets Inui hann plocka på sig ett felaktigt andra gult kort och visades ut. Leverkusen och Dortmund tog sig inte närmare FC Bayern, men har skaffat sig lite avstånd ner till Frankfurt.

1. FC Nürnberg – Hannover 96 2-2
En härligt svängig match som inledningsvis dominerades av hemmalaget. Kiyotake borde ha gjort 1-0 under den perioden men i stället var det Hannover som tog ledningen genom Huszti. I andra halvlek var det åter Nürnberg som försökte styra spelet och de fick också in ett viktigt mål när Klose nickade in Kiyotakes frispark. Samme japan skapade dock ofrivilligt ett bra läge för Hannover som Ya Konan gjorde 1-2 av. Men i stället för att punktera matchen slutade det till sist 2-2 när Polter satte bollen i nät på tilläggstid.

TSG Hoffenheim – VfB Stuttgart 0-1
Det var verkligen en match mellan två krislag, men bortalaget Stuttgart fick en drömstart när Traoré dansade förbi flera Hoffenheim-spelare innan han serverade Harnik som kunde nicka in bollen till 0-1 efter bara ett par minuter. Stuttgart hade sedan svårt att få igång spelet, men man lyckades bevaka sin ledning utan större problem mot ett Hoffenheim som såg för slarvigt och för viljelöst ut. En rättvis och ack så skön seger för Bruno Labbadias lag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB