Startsida / Inlägg

Schade, Scheiße, wie kann das passieren?

av Pierre Wingren, reporter

Ja, vad fasen hände egentligen? Det var väl förvisso väntat att det skulle gå sämre i Europa under våren för de tyska lagen. Det fanns inte riktigt på kartan att alla sju lag skulle ta sig vidare en runda till. Men det fanns inte heller på kartan att fem spelade matcher skulle sluta med tre kryss och två förluster. Nästa vecka ska även Bayern München och Schalke 04 spela i Champions League. Magkänslan säger att vi får uppleva en vinst och en förlust då.

Vad är det som har hänt då?

Givetvis är motståndet tuffare för lagen i Europa League. Och Borussia Dortmunds bortakryss mot Sjahtar Donetsk kan inte betecknas som svagt. Men några segrar blev det alltså inte den här veckan. För Hannover, Stuttgart och Mönchengladbach handlar det dock om formsvackor – eller har verkligheten hunnit ikapp dem?

Borussia Mönchengladbach spelade en fantastiskt underhållande match hemma mot Lazio. Italienarna satte det ack så viktiga kvitteringsmålet på tilläggstid. Innan dess hade Gladbach hunnit med att göra två straffmål, bränna en straff och ett frisparksmål. Lucien Favres lag har svårt att skapa målchanser när bollen inte är död, det saknas plötsligt fart och dynamik i offensiven. Och defensivt går inte laget att känna igen.

3-3 är åtminstone ingen förlust, men nu måste man vinna i Rom.

Chans att gå vidare: 40%

Hannover åkte till Moskva för att ta sig an miljardbygget Anzhi. Det började bra med ett tidigt ledningsmål men sedan visade Hannover upp sina försvarsproblem och hemmalaget kunde ganska enkelt spela till sig tre mål. Bortamålet gör att dubbelmötet lever, men Mirko Slomka måste få ordning på lagets försvarsspel innan torsdag. Precis som för Favre i Gladbach undrar man vad som har hänt. Hannover har dock under Slomkas ledning vänt på många tunga stekar.

Chans att gå vidare: 30%

VfB Stuttgart tog som planerat ledningen mot belgiska KRC Genk genom mittfältaren Gentner. Men hemmalaget lyckades inte gör fler mål. I stället gjorde man som vanligt lite väl många misstag, men Sven Ulreich storspelade i målet. I den 90:e minuten ser Stuttgart-försvaret än en gång svagt ut och den här gången lyckas inte ens Ulreich rädda Stuttgart. 1-1 var ett faktum. ”Det såg bättre ut än i de senaste matcherna”, säger sportchef Fredi Bobic. Måhända har han rätt, men Stuttgart måste sluta skänka bort mål.

Nu är det vinst eller oavgjort med minst två mål som gäller i Belgien.

Chans att gå vidare: 60%

Bayer Leverkusen kan ha roterat sig ut ur Europa League. Det är förståeligt att den åtråvärda Champions League-platsen via Bundesliga prioriteras. Hyypiä och Lewandowski valde helt enkelt att spara på krafterna och det märktes på spelet som inte alls var lika snabbt eller kreativt som i Bundesliga. Benfica gjorde 0-1-målet i andra halvlek och Leverkusen orkade in fixa till en kvittering. Nu väntar en tuff bortamatch i Portugal. Sämst mår nog Kadlec som borde ha gjort mål minuten innan Benfica kontrade in matchens enda mål.

Chans att gå vidare: 40%

De tyska klubblagen brukar bry sig om Europa League. Känslan är också att Gladbach, Hannover och Stuttgart verkligen försökte – men de kan inte för tillfället. Leverkusen kan, men de vill inte. Då blir det en dyster vecka i Europa.

Låt oss i stället blicka fram emot en härlig omgång av Bundesliga. Vi bjuds på ett toppmöte mellan Dortmund och Frankfurt på lördagkväll, en intressant uppgörelse mellan HSV och Mönchengladbach tidigare på eftermiddagen och låt oss inte glömma söndagens krismöte mellan Stuttgart och Hoffenheim.

Och redan i kväll talar Wolfsburgs fredagsstatistik för en seger mot Bayern München. Men bortalagets suveränitet talar för att den där statistiken kan gå och gömma sig någonstans.

Bundesliga omgång 22

Fredag 20:30

VfL Wolfsburg – Bayern München
Rekorddyre Javi Martinez saknas på grund av skada, men det känns inte ens lönt att försöka framställa det som ett problem. FC Bayern är överlägset den här säsongen och har inte ens släppt in något mål hittills i Rückrunde. Wolfsburg vill dock bjuda upp till kamp och nye tränaren Dieter Hecking har stört Bayern München förr med Nürnberg. En kul match är att vänta – med ett gott omen för alla Wolfsburg-supportrar: klubben har vunnit sina fem senaste fredagsmatcher. Lite rotation från Jupp Heynckes sida är att vänta då Arsenal står för motståndet i CL till veckan.

Lördag 15:30

Werder Bremen – SC Freiburg
Två lag som mår bra för tillfället, två lag som vill ut i Europa. Freiburg är fortsatt kungliga i det defensiva spelet, men offensivt har det låst sig en aning. Freiburg fick dock med sig en 1-0-vinst mot Düsseldorf förra veckan. Werder Bremen å andra sidan har äntligen vunnit två ligamatcher i rad och nu gäller det att fortsätta på den inslagna vägen. Arnautovic och Junuzovic är tveksamma till spel, men Ekici har fått en nytändning som heter duga. Frågan är om Werders pigga offensiv eller Freiburgs stabila defensiv går vinnande ur matchen?

Bayer Leverkusen – FC Augsburg
I början av säsongen fick Leverkusen med sig många bra resultat, trots att spelet inte stämde riktigt. Sedan vinteruppehållet har Leverkusen dock spelat riktigt attraktiv fotboll med många fina kombinationer i offensiven – men nu stämmer inte resultaten riktigt. Det, och det faktum att Leverkusen spelade så sent som i torsdags, ingjuter hopp i Augsburg-spelarna. Med store Mölders på topp och några nyförvärv har Augsburg blivit ett helt annat lag. Det här kan bli en tätare affär än vad tabellen säger.

Fortuna Düsseldorf – Greuther Fürth
”Lag vill, laget kan, men de kan inte avsluta. Därför ligger vi sist”, säger Fürths president Hack. Och precis så är det. Visst har Fürth gjort några dåliga insatser mot för bra motstånd, men överlag spelar Fürth bra fotboll. Men det blir inga mål – nu står hoppet till nyförvärvet Djurdjic som redan har nätat en gång. Och det här är en oerhört viktig match, Fürth måste få kontakt, samtidigt kan Düsseldorf bli indraget i bottenstriden om de nu förlorar på lördag. Fortuna får klara sig utan Bodzek och lagkapten Lambertz då de båda står på fem gula kort.

FSV Mainz 05 – Schalke 04
Adam Szalais form håller i sig och tillsammans med Mainz upplever han en härlig tid. Klubben ligger fortfarande på en Europa League-plats och mår bättre än lördagens motståndare Schalke. Szalais anfallspartner Parker saknas dock på grund av avstängning och tränare Thomas Tuchel lär fundera in i det sista hur han ska lösa det. Schalke rasar i tabellen och har spelat en bedrövlig fotboll på sistone – nu måste spelarna vakna och ta ansvar. ”Sådana matcher som i Mainz måste vi vinna. Där är vi favoriter och så måste vi bete oss”, säger Schalkes rivjärn Jermaine Jones. Huntelaar saknas ännu.

Hamburger SV – Borussia Mönchengladbach
En riktigt intressant fajt mellan två traditionsrika storklubbar som vill etablera sig i Europa igen. HSV har haft problem hela säsongen med att spela konstant, det ska bli väldigt intressant att se hur de följer upp 4-1-vinsten mot Dortmund nu mot Gladbach. Van der Vaart är ytterst medveten om Hamburgs problem ”Vårt problem är: den enda veckan spelar vi på ett sätt och den andra veckan på ett helt annat sätt”. Nu väntar ett tröttkört Gladbach efter 3-3-matchen mot Lazio, och det är ett Gladbach som saknar stabilitet. De släpper in för mycket mål och offensivt är det alldeles för statiskt.

Lördag 18:30

Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt
”Han är bäst”, säger Armin Veh om målvakten Kevin Trapp. Fotbollsmagasiner kicker ger honom rätt i påståendet, Trapps snittbetyg är fina 2,19. Detta kan jämföras med Neuer (3), Adler (2,48) och ter Stegen (2,95). Och det är han som ska stoppa Borussia Dortmund som dessutom måste klara sig utan avstängde Robert Lewandowski. Dessutom är spelgeniet Ilkay Gündogan tveksam. Med andra ord blir det kanske snarare Roman Weidenfeller som ska stoppa Frankfurts fartfyllda offensiv. En riktigt het fajt (tänk på 3-3-matchen i höstas) är att vänta och det handlar om tre viktiga poäng. Inför omgången ligger Dortmund tvåa och Frankfurt fyra.

Söndag 15:30

1. FC Nürnberg – Hannover 96
Hannover har förlorat de senaste fem bortamatcherna och är ett av ligans sämsta bortalag, och det är det som har kostat en bättre tabellplats. Hannover vill tvunget ut i Europa igen för att etablera sig. Mirko Slomka tycktes ha funnit ett mittlås som fungerade i Djourou och Schulz, men i Ryssland släppte duon till för många chanser. Återstår att se vem som får förtroendet mot Nürnberg. Der Club har spelat in fyra poäng på de senaste två matcherna och laget ser ut att trivas ganska bra under nye tränaren Michael Wiesinger.

Söndag 17:30

TSG Hoffenheim – VfB Stuttgart
Två krislag som bara måste vänta på trenden snarast möjligt. Hoffenheims försvar har för all del sett bättre ut i Rückrunde, men de förlorar ändå eftersom att det blir för lite mål gjorda framåt. Nu saknas avstängde Firmino. Stuttgart har fem raka förluster och Labbadia, som nyligen förlängde sitt kontrakt, sitter plötsligt löst om inte laget vaknar till liv. Stuttgart ser osäkert ut, ett misstag får laget att falla ihop. Oerhört viktigt möte – vem tar chansen?

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB