Startsida / Inlägg

Frågan är när FC Bayern säkrar titeln

av Pierre Wingren, reporter

Hemmamatch mot mittenlaget Werder Bremen. 67-årige tränaren Jupp Heynckes fick blommor innan matchen, FC Bayern-tränaren firade trots allt 1000 Bundesliga-matcher som spelare och tränare. För att dela glädjen med sina spelare valde han att ge några bänkspelare chansen från start, mittfältsmotorn Bastian Schweinsteiger fick sitta på läktaren. Sex ändringar gjordes i startelvan jämfört med 3-1-vinsten mot Arsenal. Bayern München, som leder Bundesliga överlägset, visade inte upp några svaghetstecken trots den ganska friska spelarrotationen.

Werder Bremen försökte hänga med, de skapade till och med några halvlchanser. Men det stod ändå 2-0 till Bayern München i halvtid, och strax före vilan hade Sebastian Prödl dragit på sig ett rött kort. Inte optimala förutsättningar för att vända på matchen för Bremens del.

Bayern München spelade inte någon galafotboll, de tog det ganska lugnt och funderade säkert en hel del på jättemötet som väntar på onsdag – då kommer Borussia Dortmund till Allianz Arena. Men när de hade bollen och närmade sig Bremen-målet så började spelarna trolla och toklura ett vilset Bremen-försvar. 3-0. 4-0. Werder Bremen stack emellan och Kevin de Bruyne utnyttjade Dantes slarv och gjorde 4-1.

Mot slutet kände FC Bayern för att göra två mål till. 6-1 stod det på resultattavlan när matchen var över. Werder Bremen hade försökt, men de var inte ens nära ett rå på ett Bayern München som inte ens spelade sin mest engagerade fotboll.

På söndagen gick Borussia Dortmund och Bayer Leverkusen och spelade oavgjort mot Borussia Mönchengladbach respektive Greuther Fürth. Därmed drog FC Bayern ifrån ytterligare i toppen. Inte för att spänningen levde sedan tidigare, men det hela är ganska talande för den stora skillnaden mellan ligaledarna och de övriga lagen: Bayern München måste inte göra en perfekt match med bästa startelvan för att vinna.

Nu är frågan när ligatiteln blir officiellt klar. Just nu leder laget med hela 17 poäng, vi har elva omgångar kvar att spela. Klubben lär säkerligen sätta ett nytt rekord i alla fall. Det är svårt att inte imponeras av Bayern Münchens framfart i Bundesliga den här säsongen.

Att förlora med 1-6 är inte roligt. Det är inte roligt för spelarna, ledarna eller för supportrarna. Som på beställning fick de stackars spelarna upptäcka att deras bilar hade blivit vandaliserade och hånande slagord var sprejmålade på föreningslokalerna.

Eller vänta nu?

Så var det inte alls. Tvärtom förtjänar Bremen-fansen att hyllas här i bloggen. Det är såna här småsaker som är så fin med fotbollen, som man önskar kunde ske oftare. I stället för att mordhota klubbens spelare eller hitta på något annat djävulskap, så hade en grupp supportrar roat sig med att skriva små uppmuntrande lappar till spelarna. Tillsammans med en ask ”tröst-choklad” satt de här lapparna på vindrutorna på spelarnas bilar. Fint.

Tröstchocklad och lapp
Tröstchocklad och lapp

***

Ett annat lags spelare får nog skatta sig lyckliga över att klubben inte har så många supportrar som kan vädra sitt missnöje. TSG Hoffenheim är hela Tysklands skrattobjekt för tillfället. Inför säsongen satsades det stort och spelarna var väldigt självsäkra. ”Vi ska spela i Europa nästa säsong”, kunde vi läsa. Och en kille som Tim Wiese var helt säker på att han, med sina nya klubb, skulle ut i Europa – åtminstone skulle de komma före Werder Bremen i tabellen.

Nu handlar precis allt om att överleva i stället. Dietmar Hopp har investerat lite drygt 350 miljoner euro i det här projektet, ett projekt som just nu är på väg att kastas i nedflyttningens soptunna.

I lördags spelade laget en oerhört viktig match mot FC Augsburg. Skillnaden mellan klubbarnas lönebudget är enorm, men det är inte alltid pengarna som segrar. Inför matchen låg Hoffenheim på kvalplats, FC Augsburg låg en poäng efter i tabellen. Hoffenheim uppträdde utan vilja, utan idéer, utan lust. Augsburg trampade gasen i botten och exploderade av vilja – de ville vinna, till varje pris.
Det gjorde de också. 2-1 slutade matchen, segersiffrorna kunde dessutom ha varit större. Nu sitter TSG Hoffenheim verkligen i klistret och alldeles för få spelare tycks vara beredda att offra sig för laget. Dietmar Hopp har sagt att han inte kommer att överge klubben även om det blir nedflyttning i sommar, men som det ser ut just nu är det lika bra att han förlikar sig med tanken på att Hoffenheim håller till i 2. Bundesliga nästa säsong.

Eller kan de kanske vända på steken? Tränare Marco Kurz och sportchef Andreas Müller har i alla fall insett att spelarnas karaktär går att ifrågasätta. Kanske kommer vändningen nu? Kanske sorteras en hel del spelare ut, kanske börjar de kämpa om varje kvadratmeter på gräsmattan.

Kanske hade Hoffenheim till och med behövt en stor och ordentligt upprörd supporterskara?

Bundesliga omgång 23

SC Freiburg – Eintracht Frankfurt 0-0
Fredagens kvällsmatch handlade om vilket lag som ville ha första tjing på kvalplatsen till Champions League. Det var en intensiv match som dock inte bjöd på några mål, men chanser fanns det gott om. Första halvlek spelades till stora delar på mittplan, men det var Frankfurt som försökte mest och hade trots allt kontroll över matchen. I andra fick vi dock se det där aggressiva Freiburg som vi har lärt känna under fantastiske Christian Streich. Rosenthal och Ginter hade kanonläge att ge hemmalaget ledningen men Celozzi rensade bort bollen från mållinjen två gånger i rad. Frankfurt stack stundtals upp och anföll, men spelet tillhörde Freiburg och med lite mer flyt, eller kyla, kunde Freiburg har gjort ett par mål.

Bayern München – Werder Bremen 6-1
Jupp Heynckes firade 1000 matcher och valde att göra en hel del förändringar i startelvan. Bland annat fick Robben, Gomez, Contento och Shaqiri chansen från start. Bremen höll ut i ungefär 20 minuter, efter det gjorde FC Bayern lite som de ville. Robben gjorde 1-0 och assisterade till 2-0-målet innan första halvlek var slut. Bremens mittback, Prödl, hann även dra på sig ett rött kort strax innan halvtidsvilan. Bayerns ”b-lag” lekte vidare, de trampade knappast gasen i botten men gjorde väldigt vackra mål mot ett uppgivet Bremen. De Bruyne gjorde bortalagets tröstmål efter lite slarv av mittbacken Dante.

VfB Stuttgart – 1. FC Nürnberg 1-1
Inte omgångens mest upphetsande match, det var två lag som helst av allt inte ville förlora. Men det var ändå Stuttgart som ville mest och skapade flest chanser. Efter en negativ trend hade trots allt Labbadias lag vunnit en match i ligan och dessutom tagit sig vidare i Europa League. Traoré, som tycks vara i god form, gjorde 1-0 för hemmalaget i andra halvlek. Må så vara att målvakt Schäfer redan var överspelad. Men Nürnberg växlade upp och hittade till sist ett mål genom Feulner. Hemmaspelarna hade anledning att vara mer besvikna över resultatet efter matchen, men det var åtminstone ingen förlust.

Hannover 96 – Hamburger SV 5-1
Trötta spelare när man har spelat Europa League på torsdagen och sedan tvingas spela i ligan redan på lördagen? Icke, inte i Hannover i varje fall. Men så är också Mirko Slomkas lag starkt på hemmaplan, och vi visste nästan att HSV skulle gå bort sig eftersom att van der Vaart hade börjat prata om Europa igen. Diouf gjorde tidigt 1-0, då svarade dock van der Vaart med att göra 1-1 på straff. Men efter det tillhörde matchen Hannover, och absolut inte Rene Adler som såg olycklig ut vid flera tillfällen. Matchen slutade till sist 5-1 och Hannover tog en mycket viktig seger i jakten på EL-platserna.

FSV Mainz 05 – VfL Wolfsburg 1-1
Wolfsburg går knappast som tåget i ligan sedan Dieter Hecking tog över, men laget har blivit klart mycket stabilare och till nästa säsong finns det en fin grund att bygga vidare på. Matchen mot Mainz var en jämn tillställning. Benaglio bjöd hemmalaget på 1-0 och danske Zimling fick fira första målet i Mainz-tröjan. Kort därefter kvitterade Naldo. Efter en halvtimme drog Madlung på sig ett rött kort, men Wolfsburg föll inte ihop utan försvarade sig bra. Ett rättvist kryss.

FC Augsburg – TSG Hoffenheim 2-1
Nedflyttningsmötet mellan Augsburg och Hoffenheim slutade som misstänkt: ett hårt arbetande Augsburg vann över ett viljelöst Hoffenheim. Redan från start var det Augsburg som spelade bättre, ville mer, kämpade mer. Bortalaget däremot saknade idéer och gjorde för många småmisstag. Ji fixade ledningen för Augsburg strax för halvtid. I andra personifierade Sascha Mölders Augsburgs kämpaglöd när han tvunget skulle spela vidare oavsett blodet som rann från såret, och han gjorde förstås mål. Mot slutet försökte ändå Hoffenheim slutforcera och De Camargo fick in reduceringsmålet – men det var för lite och för sent. Augsburg går därmed förbi Hoffenheim i tabellen.

Schalke 04 – Fortuna Düsseldorf 2-1
Schalke byggde vidare på den smått stigande formen och ledde välförtjänt med 1-0 efter första halvlek, mittbacken Matip gjorde hemmalagets mål i en halvlek som kontrollerades av Schalke, men Düsseldorf försvarade sig bra och gjorde livet svårt för hemmalaget. I andra halvlek fick vi så se det Schalke som vi har vant oss vid på sistone – stress i uppspelsfasen och ett ytterst bristfälligt försvar. Bellinghausen satte dessutom dit 1-1 och Düsseldorf tog sakteliga över matchen. Men Schalke gav inte upp och än en gång var det Matip som fixade ledningen, och slutresultatet, för sitt Schalke. Nu är åtminstone EL-platserna inom räckhåll för Jens Kellers lag.

Borussia Mönchengladbach – Borussia Dortmund 1-1
En tråkig match med dåligt tempo, ett defensivt hemmalag och ett bortalag som spelade utan någon ”riktig” anfallare. Ynglingen Mario Götze spelade på topp och fixade fram en straff som han själv satte i mål. En välförtjänt ledning för Dortmund efter första halvlek. I andra började hemmalaget sakteliga vakna till liv och efter ett försvarsmisstag kunde unge Younes sätta bollen i mål till 1-1. Domaren kunde ha blåst offside, men lät spelet fortgå. Vid det här laget hade Dortmund tappat greppet om matchen, Mlapa brände ett jätteläge för Gladbach i slutet av matchen, likaså Kehl för Dortmund.

Greuther Fürth – Bayer Leverkusen 0-0
Efter besvikelsen i Mönchengladbach var det läge för Leverkusen att ta över den där andraplatsen i tabellen, men som så många gånger förr i klubbens historia låste det sig när spelarna när läget uppstod. Leverkusen var det bättre laget dock och om inte Hesl hade storspelat i målet hade söndagen säkert avrundats med tre Bayer-poäng. Det ska dock sägas att Fürth spelade modigt och skapade ett par riktigt fina chanser, bland annat fick Castro rensa på mållinjen i första halvlek. Inga mål, men mer underhållande än söndagens andra match.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB