Startsida / Inlägg

1000 matcher med Heynckes och en mörk torsdag

av Pierre Wingren, reporter

Höstens succéartade Europa-spel har kommit av sig under våren. Av sju tyska lag är nu endast fyra kvar i de europeiska turneringarna. VfB Stuttgart är definitivt med i nästa runda, FC Schalke 04, Borussia Dortmund och Bayern München har ännu chansen att fixa avancemanget.

Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach och Hannover 96 tog adjö av Europa i går. Det innebär att Tyskland nu har ett lag mindre kvar än konkurrenterna England och Spanien.

Uefa-rankingen ser därmed ut som följer (2012/13):

1. Spanien 14,857
2. Tyskland 14,642
3. England 12,857

Totalt sett ligger tyska Bundesliga fortfarande på plats tre. England på plats två har ett försprång på 3,064 poäng.

Så vad hände ute i Europa i går?

Bayer Leverkusen åkte till Benfica för att vända ett 0-1-underläge. Tyskarna ställde upp med det bästa laget den här gången, men de får helt enkelt ångra rotationsexperimentet från första mötet. Leverkusen spelade en bra och tät match mot Benfica som dock vann med 2-1. Schürrle tryckte in ett mål för Leverkusen med en kvart kvar av matchen, men då svarade hemmalaget med att göra 2-1 och där dog hoppet. Innan dess hade tyskarna hunnit med två stolpträffar och Kießling gjorde ett mål som dock dömdes bort för en hårfin offside.
Fullt fokus på Bundesliga för Bayer nu.

Hannover 96 försökte och försökte mot ryska Anzhi i 97 minuter, men Pintos 1-0-mål från den 70:e minuten räckte inte till när ryssarna kvitterade med matchens sista spark. Ett tappert försök, men den här gången blev det inget nytt Europa-mirakel för Mirko Slomka och hans Hannover. De borde ha kunnat göra det bättre, men det märks att laget inte riktigt är i form för tillfället.

Det tyska glädjeämnet för kvällen hette i stället VfB Stuttgart. De åkte till Belgien och spelade hem en säker 2-0-vinst efter mål av Boka och Gentner. Stuttgart ställdes förvisso mot det enklare motståndet av de tyska lagen, men med tanke på lagets form i ligaspelet kändes det knappast som en självskriven seger. Men Stuttgart stod upp bra och nu väntar Lazio i åttondelsfinal. Matchenra spelas den 7/3 och den 14/3.

Gårdagens på alla sätt sorgligaste tillställning stod Borussia Mönchengladbach för. Efter den galna matchen i Tyskland, som slutade 3-3, stod det klart att Gladbach var tvunget att pressa Lazio i Rom. Det blev inte så mycket av det. Trots mer än 10 000 tillresta bortfans hade laget svårt att tända till, det var en insats som andades besvikelse. Tyskarna fick dessutom en dålig start på matchen då Lazio gjorde två mål innan Gladbach ens hittat in i matchen. Vi fick se ett försök till slutforcering, men det var för lite och för sent.

Resultatet och insatsen var en besvikelse – men andra händelser i Rom gjorde kvällen ännu sorgligare. För några månader sedan attackerades några Tottenham-supportrar när de mötte Lazio i gruppspelet. Den här gången var det Gladbach-supportrarnas tur att attackeras. Tre tyska supportrar knivhöggs innan matchen, gärningsmännen är ännu okända.

”Jag kan bekräfta attackerna. Lyckligtvis skadades ingen allvarligt”, säger klubbens säkerhetsansvarige, Volker Kluttmann.

Klubben meddelar att de tre drabbade supportrarna mår bra och att man håller kontakten. En tragisk händelse, minst sagt. Lyckligtvis blev ingen allvarligt skadad, men jag måste säga att jag tar illa upp av Lazio-presidentens uttalande – förutsatt att det stämmer. Låt mig återge hur han citeras i tysk press:

”Polisen måste fortfarande bekräfta att attackerna gjordes av fans eller om det är isolerade händelser som inte har någonting att gör med Lazio-tifosi. Vi ska inte ropa på vargen i onödan. De första två blev inte riktigt knivhuggna och den tredje har en reva på skinkmuskeln” – Claudio Lotito.

Som sagt, jag kan inte italienska och kan inte verifiera uppgifterna. Men om det här uttalandet är korrekt, ja, då är det bara skrämmande.

***

Bloggen passar på att gratulera Bayern Münchens tränare, Jupp Heynckes, till 1000 matcher i Bundesliga. Han har spelat 369 matcher som spelare och när hans FC Bayern möter Werder Bremen på lördag blir det hans 631 match som tränare. Och just Werder har en gång i tiden tränats av en annan Bundesliga-ikon – Otto Rehhagel. Det är bara Otto som har fler Bundesliga-matcher på kontot än Heynckes, närmare bestämt 1033.

Grattis till jubileet Jupp Heynckes, även om vi alla vet att du inte bryr dig.

***

En annan tränare som absolut inte har några 1000 matcher på kontot är Mike Büskens. 44-åringen har ansvarat för Greuther Fürth sedan 2009 och såg förra säsongen till att klubben skulle få spela i Bundesliga – för första gången någonsin. Men tolv poäng på 22 matcher senare får nu Büskens sparken. I morgon kommer Ludwig Preis, tränare i Greuther Fürth II, sitta på tränarbänken. Klubben söker dock efter en annan lösning.

”Den sportsliga situationen lämnade oss inget val”, säger Fürth-bossen Helmut Hack.

Mike Büskens gjorde ett suveränt jobb med lilla Fürth i 2. Bundesliga. Men det har inte riktigt räckt till den här säsongen. Spelmässigt har klubben oftast kunnat hävda sig, men en oförmåga att bestå i 90 minuter på den här nivån har varit påtaglig. För billiga insläppta mål och alldeles för svagt tryck i offensiven.

”Precis som Armin Veh eller Norbert Meier borde jag ha skrikit mer högljutt efter spelare med erfarenhet av Bundesliga. Där var jag säkerligen för återhållsam”, förklarar Mike Büskens kräftgången med laget.

Just nu vill han inte fundera på framtiden, men med tanke på hans långa spelarkarriär i FC Schalke 04 är det väl inte helt otänkbart att Büskens kommer att nämnas som en potentiell ersättare till Jens Keller.

Vi säger tack och adjö till Mike Büskens.

***

Ska väl också nämna att vi dessvärre inte får se Hannovers nyförvärv, mittfältaren Franca, på ett tag. Klubben bekräftar i ett pressmeddelande att den brasilianske mittfältaren har lagts in på sjukhus. 21-åringen lider av tuberkulos.

God bättring, Franca!

***

Bundesliga omgång 23

Fredag 20:30

SC Freiburg – Eintracht Frankfurt
Freiburg mot Frankfurt i en het nedflyttningskamp..eller nej, vänta nu, det stämmer inte. Lilla Freiburg och nyuppflyttade Frankfurt gör faktiskt upp om en kvalplats till Champions League. Inför omgången ligger Frankurt fyra, Freiburg ligger femma med fyra poäng upp till Frankfurt. Och det blir en match mellan ett stabilt och disciplinerat Freiburg mot ett tokigt och vilt Frankfurt. Fredagsunderhållningen är säkrad. Två unga och duktiga målvakter ställs mot varandra och det blir lite matchen i matchen mellan Freiburgs Baumann och Frankfurts Trapp.

Lördag 15:30

Bayern München – Werder Bremen
Jupp Heynckes firar 1000 och hans FC Bayern njuter av livet just nu. Laget har inte ens tappat poäng hittills i år och sammanlagt har man bara släppt in sju mål i Bundesliga. I London vann de tyska rekordmästarna med 3-1 och det skiljer 15 poäng ner till Dortmund på andraplats. Det är som upplagt för tre nya poäng, även om Heynckes sägs spela med Shaqiri, Gomez, Robben och Rafinha – men det är inte några dussinlirare direkt. I Bremen finns det dock en hel del offensiv potential som kan störa, en kille som Nils Petersen (utlånad från just FC Bayern) är säkerligen sugen på att stjäla showen. Bremens kanske viktigaste spelare, Clemens Fritz, missar dock matchen.

VfB Stuttgart – 1. FC Nürnberg
Bruno Labbadia och Stuttgart tycks sakteliga vakna ur vinterdvalan, men då gäller det att spinna vidare och ta tre poäng hemma mot Nürnberg. Efter fem raka förluster vann Stuttgart med 1-0 mot Hoffenheim och är det enda tyska laget kvar i Europa League. Men der Club blir ingen lätt nöt att knäcka – de har bara förlorat en match 2013, nämligen 0-3-förlusten mot Dortmund. Nürnberg får se upp med Stuttgarts kantspel som åter har fått fart, hemmalaget måste däremot se upp när gästerna får fasta situationer med dig – Nürnberg har gjort hälften av sina mål på fasta situationer.

FC Augsburg – TSG Hoffenheim
På sätt och vis omgångens mest spännande match, åtminstone på förhand. Här handlar det om att gripa tag i det där sista halmstrået. Wolfsburg, laget på säker mark, är långt borta och plötsligt är kvalplatsen ohyggligt attraktiv för Hoffenheim, Augsburg och Fürth. Det skiljer blott en poäng mellan Hoffenheim och Augsburg inför matchen. ”Alla förstår att det är en väldigt viktig match med tanke på tabellsituationen. Därför måste vi äntligen vinna våra hemmamatcher”, säger FCA-tränaren Markus Weinzierl. Hemmalaget får dock klara sig utan målvakten Manninger.

Hannover 96 – Hamburger SV
HSV har på allvar gjort anspråk på en Europa-plats efter två raka segrar mot de båda Borussia-lagen. Nu ställs de mot ett hemmastarkt Hannover. Thorsten Fink kan dock glädja sig över att Rene Adler åter är skadefri och ersätter därmed Drobny mellan stolparna. Hannover är som sagt beroende av hemmaspel den här säsongen – 23 av 30 poäng har de spelat in på hemmaplan. Ett tungt dubbelmöte, som förlorades, mot Anzhi sitter i benen. En trevlig match att vänta.

FSV Mainz 05 – VfL Wolfsburg
Mainz skräckmotståndare kommer på besök – Wolfsburg är det lag som Mainz har flest hemmaförluster mot. Efter 2-2-matchen mot Schalke förra helgen skulle dock Mainz behöva tre poäng för att hänga på i striden om Europa-platserna. Det mesta handlar om att Szalai måste vara i målform då Thomas Tuchels lag bränner en hel del chanser. Wolfsburg däremot ser bättre och bättre ut under Dieter Heckings ledning, även om det inte räckte för att ta poäng mot FC Bayern senast.

Lördag 18:30

Schalke 04 – Fortuna Düsseldorf
Schalke kämpade till sig en poäng mot Mainz och de fixade en poäng mot Galatasaray. Lever Schalke igen? Inställningen har för all del varit den rätta, men försvarsspelet är ännu under all kritik och organisationen i laget måste bli bättre. Ett disciplinerat Düsseldorf står för motståndet och Schalke får se upp med de snabba kontringarna längs med kanterna. Bodzek och Lambertz lär åter ta plats i Fortunas startelva efter avstängning. Farfan tveksam för Schalke.

Söndag 15:30

Borussia Mönchengladbach – Borussia Dortmund
Dortmund får ses som favoriter i Borussia-mötet då Gladbach har en tung period bakom sig. Laget har svårt att skapa målchanser och den tidigare så stabila backlinjen är en klass sämre sedan Dante lämnade i somras. Nu kommer Marco Reus tillbaka till sin gamla hemmaplan med sitt nya lag – han gjorde tre mål mot Frankfurt förra helgen och han måste fortsätta på den inslagna vägen då Jürgen Klopps båda anfallare är avstängda.

Söndag 17:30

Greuther Fürth – Bayer Leverkusen
Fürths första match utan Mike Büskens, troligtvis får vi se ett offensivare Fürth som helt enkelt måste börja vinna – och framför allt göra mål. 0-1 mot Wolfsburg och 0-1 mot Düsseldorf talar sitt tydliga språk. Nyförvärvet, krigaren Varga, saknas på grund av avstängning. Men det är inte ligans lättaste motstånd som väntar på söndag. Bayer Leverkusen krigar för en direktplats till Champions League och behöver inte längre tänka på något annat då de åkte ut ur Europa League i torsdags. Full fart framåt?

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB