Startsida / Inlägg

Berlin, Berlin wir fahren nach Berlin!

av Pierre Wingren, reporter

Dags för semifinaler i storslagna DFB-Pokal. Cupmagi, dramatik, fotbollspoesi. Tyska cupen har en förmåga att bjuda oss på det vi så gärna vill ha – fotbollsunderhållning med tillhörande minnen. Så sent som i kvartsfinalen stod SC Freiburg för en makalös vändning när de i slutminuterna lyckades vända 0-2 till 2-2. I förlängningen segrade Freiburg – FSV Mainz-spelarna låg utslagna och oförstående på gräsmattan. DFB-Pokal.

Sedan 1985 har finalen alltid spelats på Olympiastadion i Berlin – och det är just därför rubriktexten ständigt skanderas av supportrarna. Man vill till Berlin. Man vill spela final, man vill lyfta den smått oestetiska pokalen i Berlins natthimmel. Även spelarna vill förstås till finalen i Berlin och som en extra bonus för besväret får det segrande laget kvala in till Europa League.

Borussia Dortmund är regerande mästare men Bayern München blev ett nummer för stort i kvartsfinalen. Och det är just FC Bayern som får ses som klara favoriter till cuptiteln.

Semifinalerna ser ut som följer:

Tisdag 20:30
Bayern München – VfL Wolfsburg (sänds på TV10).

Onsdag 20:30
VfB Stuttgart – SC Freiburg (sänds på TV10).

Bayern München har vunnit DFB-Pokal vid hela 15 tillfällen, men någon mättnad tycks inte ha infunnit sig. Det snackas om en tuff uppgift och att fullt fokus krävs för att nå målet – finalen i Berlin. Jupp Heynckes kommer naturligtvis att göra förändringar i startelvan jämfört med ligamatchen mot Nürnberg. Den stora frågan är vem av anfallarna som får chansen från start. Franck Ribéry är avstängd även den här matchen och Holger Badstuber samt Toni Kroos är skadade sedan tidigare.

Oavsett hur mycket Jupp Heynckes och spelarna pratar om respekt för motståndet och viljan att vinna så är det ändå just det som blir kvällens stora utmaning – de måste motivera sig trots att Champions League-semifinalen mot Barcelona bara är en vecka bort. Bundesliga-titeln är redan säkrad. Nu ska Bayern München även återerövra cuptiteln.

VfL Wolfsburg har spelat en svag säsong, besvikelsen hänger i luften och förpestar de vardagliga sysslorna. Men säsongen kan räddas om de tar sig till final och vinner den – då får de trots allt chansen att visa upp sig i Europa. Dieter Hecking tog över laget i vintras men den önskade effekten har uteblivet, även om det under långa stunder har sett bättre ut, det har funnits linjer i spelet och en tanke bakom aktionerna. Lagom till cupknallen på Allianz Arena börjar ett visst självförtroende smyga sig in i truppen, laget har inte förlorat på fem raka ligamatcher. Dessutom har Wolfsburg presterat bättre på bortaplan den här säsongen.

Tar VfL Wolfsburg den sista chansen i kväll? Om inte annat får vi en härlig duell mellan två kroatiska anfallsspelare: Ivica Olic och Mario Mandzukic. Olic representerade FC Bayern mellan 2009 och 2012, han hann vinna ligan och cupen med storlaget från södra Tyskland. I somras valde han att fortsätta sin karriär i VfL Wolfsburg och hans prestationer har blivit allt bättre sedan Dieter Hecking tog över.

Mario Mandzukic gick andra hållet. Han lämnade Wolfsburg som lagets bäste målskytt och skrev på för Bayern München. En skada på Mario Gomez och härligt självförtroende från EM öppnade upp dörren till en startplats i FC Bayern – och Mandzukic har verkligen tagit chansen. Genom uppoffrande spel har han tillfört laget en ny dimension.

”Varje match börjar på noll. Vi vet att det blir svårt. Men vi tror på oss och hoppas kunna överraska. Då måste vi dock stå för en kanoninsats och behöver även lite flyt. Vi måste nyttja de få chanser vi får”, säger Olic till Wolfsburgs hemsida.

Om han har haft kontakt med Mario Mandzukic? Givetvis.

”Han sa att det blir svårt för oss. Men jag svarade honom att vi kommer att ge allt”, säger han.

Christian Streich tävlar med vuxna spelare

Morgondagens match spelas mellan Stuttgart och Freiburg – två lag som brinner för att nå det stora målet. Bruno Labbadias VfB Stuttgart har genomlidit en tung säsong, men känslan är att vinden har börjat vända. Först kom 2-1-segern mot Eintracht Frankfurt och i söndags besegrades Mönchengladbach med 2-0. Stadion kokade, spelet stämde och en del leende var tillbaka på folks läppar. Stuttgart nu chansen att rädda säsongen – mitt framför de egna supportrarnas ögon.

Mittbacken, tillika lagkaptenen, Serdar Tasci är fortfarande tveksam till spel, men i övrigt ser det behagligt ut i Stuttgart-lägret. Anfallaren Vedad Ibisevic har inte gjort något spelmål i Bundesliga det här året, men han har presenterat sig som en cupmålskytt med ett mål i varje match på vägen till semifinal.

Ett taggat hemmalag är att vänta, det viktigaste kommer dock handla om att hålla huvudet kallt. Säsongens stora problem har varit försvarsspelet och sammanhållningen mellan lagdelarna. Stuttgart måste, precis som mot Mönchengladbach, uppträda som ett kompakt lag.

SC Freiburg har redan skrivit historia genom att ta sig till semifinal, tränaren Christian Streich har satt ihop ett hungrigt lag som spelar fotboll långt över de givna förutsättningarna. Räkna med att den här sammansvetsade gruppen vill stå för större bragder. Freiburgs styrka ligger i en kompakt defensiv och ett lag som fungerar utmärkt tillsammans. Efter en mindre formsvacka är laget åter att räkna med och i Bundesliga ligger man på en imponerande femteplats. Sebastian Freis, Marco Terrazzino och Joohannes Flum står på skadelistan.

Christian Streich har faktiskt firat tre vinster i DFB-Pokal – men ”bara” med U 19-laget. 47-åringen ser fram emot onsdagens cupknall mot Stuttgart, men poängterar att han och spelarna ser det här som vilken tävlingsmatch som helst.

”Vi förbereder oss på precis samma sätt som inför en vanlig Bundesliga-match. Det finns inga 120 procent, vi har nämligen bara 100. Men de kommer vi att ge”, säger han.

Och det är nog nyckeln för framgångssagan Freiburg – att inte överdramatisera eller tänka för mycket. En tuff och tät duell är att vänta.

Det är april, vårvärmen driver in och det är dags för DFB-Pokal. Fantastiska förutsättningar för två fina fotbollskvällar.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB