Gomez gjorde reklam – Stuttgart klart för Europa

av Pierre Wingren, reporter

Bayern München får möta VfB Stuttgart i finalen av DFB-Pokal. Känslan är att matchen egentligen inte behöver spelas – hur ska Stuttgart kunna rå på det här FC Bayern? Men Bruno Labbadia och hans gossar sitter ändå i en komfortabel situation. När finalen spelas i Berlin har de inget att förlora – och de har redan fått en kvalplats till Europa League.

I tisdags bjöd VfL Wolfsburg på en fin insats borta på Allianz Arena. Hemmalaget Bayern München fick faktiskt vissa problem med ett kämpande Wolfsburg. Manuel Neuer behövde till och med rädda några bollar och dessutom släppa in en Diego-kanon. Trots den tappra insatsen var det dock uppenbart för alla som såg matchen att Bayern München var både en och två klasser bättre.

Xherdan Shaqiri stod för en pigg insats och det märktes inte ens att Franck Ribéry saknades på grund av avstängning. Mario Mandzukic och Arjen Robben gjorde 2-0 i första halvlek och strax innan slutet kom Diegos kvittering. Skulle det bli match av det här?

Nej, det skulle det inte. Shaqiri gjorde 3-1 fem minuter in i andra halvlek och Wolfsburg hade förtvivlat svårt att skapa riktigt heta målchanser. Så fort Bayern München vann bollen hände det något, det skapades målchanser och bortalaget hängde inte med i svängarna.

Sett över 90 minuter var matchen egentligen jämnare än vad slutresultatet vittnar om. Men det betyder inte att Wolfsburg egentligen var nära att skrälla. När Mario Gomez kom in med 13 minuter kvar av matchen valde han att utnyttja den tiden till lite egenreklam.

80:e matchminuten: Mario Gomez gör mål.
83:e matchminuten: Mario Gomez gör mål.
86:e matchminuten: just det, Mario Gomez gör mål.

Man kan säga vad man vill om Mario Gomez – men han är en tillgång för vilket lag som helst. Visst, han deltar inte lika mycket i spelet och han står inte för ett gediget hemjobb. Han försvinner ur många viktiga matcher. Men han är att lita på sett till en hel säsong med ligaspel, cupspel och spel i Europa. Han är fantastisk på att producera mål och efter tisdagens uppvisning har han höjt sitt värde – externt och internt.

När semifinalen var över kunde vi alltså konstatera att Bayern München hade kört över VfL Wolfsburg med 6-1. Rekordmästarna klart för final i Berlin.

Gårdagens match spelades mellan VfB Stuttgart och SC Freiburg. Hemmalaget tog tag i taktpinnen direkt och det dröjde inte länge innan Boka hade gjort 1-0 för Stuttgart. En gammal klyscha skvallrar om att ett lag är som mest sårbart precis när de ha gjort mål – Freiburg utnyttjade detta när Rosenthal rullade in 1-1 bakom Ulreich i mål.

Det syntes dock att VfB Stuttgart, som har genomlidit en tung säsong, ville mer än Freiburg. Kunde mer än Freiburg, orkade mer än Freiburg. Efter en halvtimme nickade Harnik in slutresultatet 2-1.

SC Freiburg försökte komma in i matchen och skapade en del lägen, de borde kanske även ha fått en straff med sig. Men i går var Stuttgart ett nummer för stort och ett antal brända lägen höll nere resultatet. Nu är Stuttgart finalklart och dessutom klart för kval till Europa League, en viktig bedrift med andra ord. Christian Streich och hans lilla sportklubb föll med flaggan i topp på alla sätt och vis. Och de har fortfarande chansen att uträtta något stort i Bundesliga då de ligger femma.

Två trevliga semifinaler och två rättvisa vinnare. Jag nöjer mig så.