Das wunder von Dortmund

av Pierre Wingren, reporter

Jesus tog tre dagar på sig. Borussia Dortmund behövde bara 69 sekunder för att återuppstå från de döda. 1-2 blev 3-2. BVB vidare till semifinal, Málaga smärtsamt utslaget. Jag kan inte tänka mig en bättre plats än Westfalenstadion för ett sådant spektakel, ett nytt stycke fotbollshistoria skrevs. Gårdagens 90 minuter var inte välspelade, men det var en dramatisk och intensiv match. Det var fotboll som vi känner den, som vi älskar den. Och det var tio års klubbhistoria nedkokad till 90 minuter. Borussia Dortmund inledde som favoriter, föll ner i en djup avgrund och var nära att gå i graven – då kom upphämtningen som ingen trodde var möjlig.

Och Westfalenstadion exploderade. Litervis med öl flög över läktarna. Eufori. Fotbollsmirakel. Definitionen av högljutt skrevs om i går. Borussia Dortmund har nått semifinal i Champions League för första gången på 15 år. Den här matchen kommer dock att leva vidare så mycket längre. Ett nytt kapitel har skrivits i den oändligt stora fotbollsboken. Den 9 april 2013, Dortmund. Wahnsinn.

Málaga hade gjort sin läxa. De spelade klokt, de visste att Mats Hummels passningsfot saknades. De täppte till ytorna på mittfältet och tvingade Neven Subotic och Felipe Santana att sköta uppspelen. När spanjorerna vann bollen spelade de modigt i offensiven, de jagade det där förlösande bortamålet.

Borussia Dortmund hade nerverna utanpå tröjorna. Det sedvanliga spelet fanns inte, felbesluten var många. Viljan fanns där, men inte lugnet.

Det var också bortalaget som gjorde matchens första mål. Dortmund-spelarna var steget efter sina motståndare och Joaquin kunde placera in 0-1. Borussia Dortmund, som knappt hade skapat mer än en halvchans, behövde nu göra två mål.

Spelet stämde inte, Dortmund var inte att känna igen. Men så räckte det med 20 sekunders briljans. Piszczek vann bollen, den färdades längs kanten, slogs in mot Marco Reus som elegant klackade fram till Robert Lewandowski som lyfte bollen över Caballero i mål och sen rullade han in 1-1. Matchen levde igen.

I andra halvlek blev dramatiken stor och matchavgörande händelser avlöste varandra. Roman Weidenfeller stod för några kalasräddningar, Caballero ville inte vara sämre och växte till en gigant i målet. Reus brände, Götze brände. Det började påminna om matchen i Málaga. Bollen ville inte in.

Efter 82 minuter hände det som inte fick hända. Westfalenstadion tystnade. Endast bortasupportrarna hördes. Stor fest. Málaga hade tagit ledningen med 2-1, Eliseu gjorde målet, och det godkändes trots att det var offside. Ett grymt slut på en fantastisk Champions League-saga.

Stadionspeakern Nobby Dickel lät smått uppgiven när han ropade ut ”fyra minuters tilläggstid, fyra minuter kvar att spela”. Vad skulle kunna hända?

Ett mirakel. Ett nutida svartgult mirakel.

Jürgen Klopp fick önskad effekt av sina byten. Nuri Sahin och Mats Hummels var på planen med känsliga passningsfötter och stort ledarskap. Julian Schieber hade kommit in på topp för att ta luftkampen med motståndarförsvararna.

Marco Reus får bollen framför mål efter en flippersituation i straffområdet. 2-2. 90+1 minuter spelade. Vad nu?

Fotbollens alla lagar och regler hade upphört att gälla. BVB-spelarna visste antagligen inte ens vad de höll på med. Allt de visste var att de skulle framåt, att de aldrig skulle ge upp. Publiken eldade på. Publiken och spelarna blev ett, de växte ihop till en svartgul tromb som förstörde allt i sin väg.

Marcel Schmelzer kastar bollen till Robert Lewandowski som slår ett inlägg mot fyra offsidestående spelare, Schieber vinner duellen och i en kaotisk situation får han sedan fram bollen till Felipe Santana av alla spelare – och han gör Målet. 3-2. Westfalenstadion exploderar. Två mål på tilläggstid och Borussia Dortmund vinner matchen. Ett fruktansvärt grymt slut för Málaga som stod med ena benet i semifinal. Ett sagolikt slut för Borussia Dortmund som återuppstod från de döda.

Den normalt sett så analyserande och eftertänksamme Ilkay Gündogan hittade knappt några ord: ”Efter slutsignalen sprang jag bara. Jag vet inte vart jag sprang, jag bara sprang. Helt plötsligt hade jag Marco Reus om armen. Jag släppte inte taget om honom. Den här matchen var en känsloexplosion, den skrivs in i historieböckerna”, säger han.

Han förstod inte vad som hade hänt. Hur blev 1-2 till 3-2 på tilläggstid? Gündogan, 22 år gammal, kom till klubben förra säsongen. Han har utvecklats till en ledare på mitten och i går kunde han stoltsera med en passningskvot på 91 procent. En liten stund senare hittade han fler ord: ”Strax efter målet (Eliseus) byttes jag ut och satt på bänken. Där begravde jag huvudet i min tröja och tänkte hela tiden på våra missade chanser i första matchen. Det kändes väldigt orättvist att vi skulle åka ut nu. Då trodde jag inte heller att vi skulle kunna vända på det här”, säger han.

1-1 i irreguljära mål, 3-2 till Dortmund i matchen. Ett högst tveksamt domarteam. Under långa stunder ingen högkvalitativ fotbollsmatch. Ändå ett stort drama, en otrolig intensitet och ett makalöst slut.

Borussia Dortmund är klart för semifinal. Jag har fortfarande hjärtat uppe i halsgropen. Tack Málaga och BVB för en fantastisk fotbollsupplevelse. Jag förstår varför jag älskar den här sporten så mycket. Genialiskt.

Aus, das Speil ist aus!

Das wunder von Turin?

Borussia Dortmund gjorde det i går – Galatasaray var faktiskt nära. Är det en sådan fotbollsvecka? Ska Juventus förvåna fotbollsvärlden och slå ut Bayern München?

Skulle inte tro det.

Ingenting kan eller ska uteslutas, men det var klasskillnad mellan lagen när de möttes på Allianz Arena. FC Bayern fick med sig en skön 2-0-vinst, men andra ord räcker det att göra ett mål i kväll för att Juventus ska behöva göra fyra. Vad som på förhand känns som ett omöjligt uppdrag för italienarna är kanske deras största vapen: de har inget att förlora.

Jupp Heynckes, Arjen Robben och Manuel Neuer är inne på samma linje inför matchen. Ja, FC Bayern har ett fint utgångsläge men Juventus kommer att bjuda på stor kamp. Det gäller att fokusera i 90 minuter och göra jobbet. 0-2-förlusten mot Arsenal var en väckarklocka, i den matchen saknades skärpan framför mål och trots att de tyska rekordmästarna var överlägsna kunde det ha slutat illa.

Det tyska mästerskapet säkrades i lördags och FC Bayern valde att fira stillsamt – vilket förstås var väldigt klokt. Det återstår fortfarande en hel del av säsongen och det är inte läge att slappna av nu. Det här känns som sagt som en avgjord match på förhand, men gårdagens spektakel har förstås även påverkat Bayern München-spelarna. Än en gång har de påmints om att fotboll är fotboll och att den tjocka damen måste sjunga innan något är klart.

Förutom Holger Badstuber och Toni Kroos har Jupp Heynckes ett komplett lag. Philipp Lahm, Dante, Luiz Gustavo och Mario Mandzukic ska passa sig för domarens gula kort.