Startsida / Inlägg

Dokument: Supertalangen på allas läppar

av Adam Pinthorp

Vem är egentligen Francisco Román Alarcón Suárez? Supertalangen som alla pratar om, och som i kväll ska leda sitt Málaga vidare i CL-äventyret.


Francisco Román Alarcón Suárez, eller Isco, som han kort och gott väljer att kalla sig, föddes i Málaga 1992. Han inledde sin fotbollskarriär i Benamiel, en klubb i Málaga, men flyttade som 14-åring till Valencia, för att fortsätta sin fotbollsutbildning där. I storklubben Valencia tog han snabbt för sig, och blev ett namn på mångas läppar. Det pratades om Isco, den lille store liraren som briljerat i ungdomslagen.

Han gjorde A-lagsdebut för Valencia den 11 november 2010, när han hoppade in och nätade två gånger om i Copa del Rey-matchen hemma mot Logroñés. Det var också i Valencia som Isco spelade sina första minuter i La Liga, efter att ha fått göra ett inhopp mot Getafe, bara tre dagar efter A-lagsdebuten. Det blev till slut sju matcher för Isco i Valencia-tröjan säsongen 2010/11, innan han den efterföljande sommaren flyttade tillbaka till sin hemstad, Málaga.

Fansen i Valencia blev rasande. Isco var den klart mest lysande stjärnan bland ungdomsspelarna, och spåddes en lysande framtid. Samtidigt hade han inte fått särskilt mycket utrymme under Unai Emerys sejour som tränare i klubben, och när Málaga (en klubb han supportat sedan barnsben) kom och knackade på dörren, och var villiga att betala Iscos utköpsklausul på sex miljoner euro, ja då fanns det där inga tvivel.

– I Valencia var det en tränare (Emery) som inte trodde på mig. Att ta steget till Málaga gav mig en chans att utvecklas mer. Det var en väldigt hektisk sommar för mig, men i slutändan blev det bra och jag fick komma till klubben som ligger närmast mitt hjärta, berättar Isco till Málagas officiella hemsida.

I storsatsande Málaga, med offensiva stjärnor som Santi Cazorla, Joaquín och Júlio Baptista, var det en stor utmaning som väntade den då 19-årige mittfältaren.

– Jag visste att det inte skulle bli lätt, men Pellegrini trodde på mig och sa att mina chanser skulle komma, säger Isco.

Och chanserna skulle komma – kanske snabbare än vad någon hade trott. De inledande omgångarna fick Isco inleda matcherna på bänken, men också hoppa in i de flesta. När sedan skadebekymren började hagla i Málaga, där bland annat både Baptista och Joaquín gick sönder, fick Isco sina chanser från start. Och som han tog dem. Med sin otroligt fina teknik, sitt eleganta löpsteg och sitt briljanta spelsinne tog han snabbt plats i Málaga-fansens hjärtan – och blev en oerhört viktig figur i Pellegrinis lagbygge.

– Att det har gått så snabbt med allting har kommit som en överraskning även för mig, förklarar han.

Det allra största kvittot på hans fantastiska prestationer under debutsäsongen kom i maj, när Vicente Del Bosque plockade ut ynglingen i sin preliminära EM-trupp.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag hade gjort min första riktiga säsong La Liga och blev därefter uttagen till landslaget. Det var överväldigande, berättar huvudpersonen själv.

Och även om Isco inte fick plats i den slutgiltiga EM-truppen – är han en spelare som i framtiden kommer betyda mycket för landslaget. I alla fall om vi får tro den före detta klubbkamraten Santi Cazorla:

– Isco har överraskat oss alla med sitt spel i Málaga, han är redan tillräckligt bra för att spela i A-landslaget. Han är framtiden, säger Cazorla.

Efter ett misslyckat OS, där Isco skulle vara en av nyckelfigurerna för Spanien, återvände han till ett Málaga i kaos. Cazorla lämnade för Arsenal, Rondón stack till Rubin Kazan. Höll luftslottet Málaga på att sprängas i bitar?

Efter ett par månader spelade av den här säsongen kan vi konstatera att så inte är fallet. Málaga som klubb mår mycket bättre än tidigare, och spelmässigt har man klarat sig nästan bättre utan fjolårssäsongens spelmotor Cazorla. En tredjeplats i ligaspelet, och två 3-0-segrar av två möjliga i Champions League. Det är facit så här långt. Av alla kvarvarande stjärnor är det en som stuckit ut lite extra – Francisco Román Alarcón Suárez. Eller Isco, som vi brukar kalla honom.

Den numera 20-årige supertalangen har den här säsongen tagit stora kliv i utvecklingen från just supertalang till världsstjärna. I premiäromgången av Champions League stod han för två mål i 3-0-segern mot Zenit, och blev senare också vald till omgångens bästa spelare.

Isco under Champions League-matchen mot Zenit S:t Petersburg, där han var planens gigant och också svarade för två mål.

Isco har ända sedan genombrottet förra säsongen kopplats samman med klubbar som Barcelona & Real Madrid. Det senaste ryktet tar Isco till Manchester City – som sägs ha spanjoren överst på sin önskelista bland spelare. Huvudpersonen själv trivs dock som handen i handsken i Málaga – där han nu får vara den stora stjärnan.

– Jag lever min dröm just nu, jag är oerhört lycklig i här, säger 20-åringen.

I kväll fortsätter drömmen för Isco och hans Málaga när de tar emot Milan hemma på La Rosaleda i Champions League. Med två raka segrar har man chans att göra ett ordentligt ryck i striden om vidare avancemang. Vi kan nog ta för givet att Milano-klubben läst på lite extra om 20-åringen som kommer husera i en fri roll på det offensiva mittfältet för Málaga.

Isco, säsong för säsong
(Säsong, totalt antal matcher/mål)
2010/11: 7 / 2 (Valencia)
2011/12: 35 / 5 (Málaga)
2012/13: 12 / 4 (Málaga)

Citatkällor: MálagaCF.es, Four Four Two & DiarioSur

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB