Först straffsumpare, sedan matchvinnare – IGEN

av Adam Pinthorp

Vi backar bandet några dagar. Till i lördags, närmare bestämt. Joaquín har drömläge att slå in segermålet för Málaga mot Valladolid från elva meter, klockan står på 85 minuter. Han smäller bollen över målet. Två minuter senare revanscherar han sig, och blir sedermera ändå matchvinnare för sitt Málaga.

Vi flyttar fram bandet till i kväll. Málaga mot Milan på La Rosaleda. Årets, nej historiens match för Málaga och dess supportrar väntade. Första halvlek är jämn, hemmalaget pressar Milan högt och är aggressiva. Så får man också ett gyllene läge att gå till paus i ledning – när man tilldöms straff. Joaquín stegar upp – igen. Och han bommar straffen – igen.

Det är med sur eftersmak Málaga nu går till pausvila. Men, Joaquín skulle revanschera sig. Tjugo minuter in i andra slår han till, och skickar Málaga upp i en 1-0-ledning. En ledning som man lyckas hålla tills domaren sätter pipan i munnen och blåser av tillställningen.

Joaquín blev alltså matchhjälte – igen – för Málaga. Detta trots att han åter missade en straff. Och även om han kommer bli hyllad för att kommit tillbaka, lär han inte vara förste straffskytt framöver.

Málaga står nu på nio poäng efter tre spelade CL-omgångar. Full pott, det vill säga. Man har dessutom 7-0 i målskillnad. Jag vet inte vilket som är mest imponerande? Att de tagit Europa med storm är i alla fall något som är glasklart – och nu vill det mycket till för att man inte ska ta sig vidare till åttondelen. Ja, det vill nog mycket till för att man inte ska vinna gruppen – där Milan är närmast bakom med fyra pinnar.

Nä, det blev ingen rolig kväll i Dortmund för Real Madrid. Hemmalaget, tillika de regerande tyska ligamästarna, gjorde en strålande insats mot de regerande spanska ligamästarna. När Cristiano Ronaldo smällde in 1-1 rätt så omgående efter Robert Lewandowskis ledningsmål, trodde nog många att Madrid skulle vända matchen helt. Så blev aldrig fallet.

I stället blev Marcel Schmelzer den stora hjälten när han skickade in 2-1 för Dortmund i mitten av andra halvlek.

Och tänk nu vad viktig den där vändningen mot Manchester City i första omgången var för Real Madrid. Utan den hade det sett mörkare ut än vad det nu gör på José Mourinhos skadelista – där Sami Khedira numera kan räknas in sedan han fick utgå skadad under kvällen.

Gruppen är nu helt vidöppen – där Dortmund på sju poäng och Madrid på sex – ändå har övertaget. Ajax på tre pinnar skall dock inte räknas ut på något sätt. Jag tror ändå Real kommer fixa det till slut.

• Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader