Startsida / Inlägg

Messi har lärt sig av sin läromästare

av Adam Pinthorp

Tidigare har Lionel Messi enbart gjort två frisparksmål under en och samma säsong. Nu, den här säsongen, har han redan mäktat med fyra frisparksmål – och då har han ungefär spelat en sjättedel i förhållande till antal matcher han spelade i fjol.

När Argentina mötte Uruguay i VM-kvalet natten till lördag, hade Messi och hans lekkamrater i anfallet – Di María, Agüero och Higuaín – stor lekstuga. Efter en mållös halvlek satte Messi 1-0 från nära avstånd, innan man gav Uruguay en rejäl lektion i hur fotboll spelas och hur ett mål görs. Agüero sist på bollen till 2-0 men Messi & Di María stod för det så eleganta förarbetet.

Sedan kom då målet som redan är, och kommer bli så omtalat. Leo Messi fick ett frisparksläge strax utanför straffområdet, i ett perfekt läge för en vänsterfot. Men istället för att curla den över muren gjorde han som sin läromästare en gång gjorde – smekte den under muren. Resultatet? Spiken i kistan vilket betydde 3-0 för Argentina.

Jag har aldrig associerat Messi som en vass frisparksskytt – förrän nu. Man har tidigare aldrig känt att det är riktigt farligt när den lilla loppan lagt upp bollen för att skjuta en frispark. Han har en fantastisk vänsterfot, men det har tidigare snarare varit undantag än regel att smälla in frisparkar. Nu är det andra bullar. Fyra mål på hittills 14 matcher är imponerande. Och med det fantastiska målet mot Uruguay är det enkelt att dra kopplingar till hans läromästare – Ronaldinho. Ni minns väl när han charmade fotbollsvärlden med att slå in en frispark under muren mot Werder Bremen i Champions League för en herrans massa år sedan?

Spanien körde planenligt över Vitryssland och vann bekvämt med 4-0. Det blev däremot en väldigt speciell kväll för Pedro Rodríguez, som gjorde sitt livs första hattrick. Dessutom hälklackade han fram till Jordi Albas 1-0-mål. En hyfsad match, som gav Vicente Del Bosque rejäla problem inför matchen mot Frankrike. Kan han lämna en stekhet Pedro utanför startelvan? Vem skall i sådana fall bort? Det är inte alltid så lyxigt som det låter att träna Spaniens landslag.

Apropå spelare i form. Radamel Falcao gjorde två nya baljor när hans Colombia slog Paraguay med 2-0. El Tigre har nu gjort mål i nio (!) raka matcher: Athletic (3 mål), Chelsea (3), Uruguay, Chile, Rayo, Valladolid, Real Betis (2), Málaga & Paraguay (2). Makalöst.

En annan som under landslagsuppehållet bevisade att målformen håller i sig var Mallorcas Tomer Hemed, som hittills stått för fem mål i ligaspelet, eftersom han slog till med ett hattrick när hans Isreal enkelt besegrade Luxemburg. Samme Hemed som förra säsongen i stort sett bara kunde göra mål på straff. Vilken uppryckning!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB