Startsida / Inlägg

Segunda-kollen

av Adam Pinthorp

I La Ligas frånvaro är det åtminstone tur att Segundan finns att falla tillbaka på. Eller Liga Adelante, som den ofta också kallas. På svenska kan vi säga den spanska andradivisionen. För den har knappast tagit något uppehåll. Även om Villarreal brukar få klara sig utan landslagsmännen Hernán Pérez (Paraguay) och Ikechukwu Uche (Nigeria) har det faktiskt spelats full omgång – något som var den nionde i ordningen för säsongen. Ja, i skrivande stund är det faktiskt en match som saknas. Real Madrid Castilla får besök av Las Palmas under måndagskvällen vilket sedermera summerar omgång nio.

Vad har då hänt under säsongsinledningen? Det stora utropstecknet har Elche stått för. Man har, på nio matcher, vunnit åtta och spelat en oavgjord. Ett otroligt imponerande facit, och man leder tabellen med fem pinnar ner till tvåan Almería. Men man ska aldrig ropa hej, det är något som Elche lärt sig sedan tidigare. Förra säsongen var man och nosade på en topplacering. Man ledde faktiskt Segundan vid årsskiftet – sedan fallerade allt, och man blev till slut omsprungna av hela tio lag när säsongen summerades. Kanske har man lärt sig av sina misstag den här gången?

Jag tror faktiskt det. Med ett fartfyllt spel och flera individuellt otroligt skickliga spelare har Fran Escribá fått rejäl ordning på Elche. Den 47-årige tränaren gör faktiskt sitt första uppdrag som huvudtränare, efter att ha sett och lärt under några år som en av figurerna i Quique Sánchez Flores tränarstab. Och hittills finns få saker att klaga på. Elche har spelat vackert, aggressivt och effektivt. Man är ligans målgladaste lag med 21 fullträffar – och har dessutom släppt in minst antal mål, bara sex stycken.

En annan styrka laget verkar ha den här säsongen är att man har flera spelare som kan kliva fram och stå för det där lilla extra. Den duktiga keepern Manu Herrera, veteranen Edu Albácar (som gjort fyra mål som vänsterback under säsongsupptakten), pådrivaren tillika lagkaptenen David Generelo, liraren Jordi Xumetra och Espanyol-bekantingen Ferran Corominas är några namn som utmärkt sig positivt. Även 19-årige Carles Gil har gjort en strålande inledning. Gil som är inlånad från Valencia har hittills stått för tre mål och en assist från sin ytterposition – och har verkligen bevisat att han är ett namn för framtiden.

Det känns som att det är Elches säsong – hela vägen i i kaklet den här gången.

För vår ende proffssvensk i Spanien, Olof Mellberg, har det gått helt okej i Villarreal. Den gula ubåten ligger just nu på en tredjeplats efter att ha tappat poäng två omgångar i följd, efter en annars fin inledning på säsongen. Och med spelare som Marcos Senna, Bruno Soriano, Cani, Fernando Cavenaghi & Mateo Musacchio ska det naturligtvis inte vara annat än raka vägen upp för Villarreal. Men, det är lättare sagt än gjort.

De två övriga lagen, utöver Villarreal, som ramlade ut högsta divisionen i våras har däremot haft det kämpigt. Racing Santander och Sporting Gijón ligger på 15:e respektive 17:e plats i ligatabellen, vilket naturligtvis är för dåligt då de har höga ambitioner. Båda klubbarna har dock tappat flera viktiga spelare och kvalitén är så pass hög i Segundan att det därför kommer bli svårt att direkt ta klivet upp i finrummet igen. Men visst ska de klara av bättre än att harva i botten. Fast jag vet inte om det säger mer om Racing och Sporting än om övriga lag i Segundan egentligen.

Två andra lag som imponerat så här långt är Almería och Girona. De förstnämnda tippades hamna högt – medan Girona inte var lika favorittippade. Den katalanska klubben ligger just nu fyra, och är ligans näst målgladaste lag med 20 bollar i nät. Efter några år med blandade resultat kanske det äntligen är dags för lite framgång för Girona?

De två B-lagen i Segundan, Real Madrid Castilla och Barça B, har faktiskt redan ställts mot varandra i ett mini-Clásico. Den striden gick Castilla vinnande ur efter 3-2 på hemmaplan i en match där man var betydligt mer effektiva än sina antagonister. Och nykomlingen Real Madrid Castilla har klarat sig bra även i övrigt, och lär inte ha några större problem att fixa nytt kontrakt. Samma visa gäller Barça B, som bortsett från förlusten mot Castilla inlett säsongen väldigt övertygande och ligger på en femte plats i tabellen. Även de så omtalade supertalangerna Jesé Rodríguez (född 1993, Castilla) och Gerard Deulofeu (född 1994, Barça B) har hittills levt upp till förväntningarna och levererat. De må fortfarande vara väldigt unga, men det är redan namn som är värda att lägga på minnet.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB