Startsida / Inlägg

Rayo oväntad trea – eller?

av Adam Pinthorp

När det spanska fotbollsförbundet, LFP, presenterade statistik över bollinnehav efter de sju inledande omgångarna under onsdagen var det nog många som stannade upp lite extra. Barcelona toppade listan medan tokoffensiva Athletic ledda av Marcelo Bielsa var tvåa. Men trea var ingen annan av storheterna, utan istället Rayo Vallecano – något som var en överraskning för många. Huvudstadsklubben som inför säsongen tippades bli en slagpåse – men som motbevisat sig och inlett densamma på ett riktigt bra sätt.

Detta mycket tack vare nye tränaren Paco Jémez sätt att tänka fotboll. Han har vågat föra in sin spelfilosofi i Rayo till hundra procent – och hittills har den funkat väldigt bra. Den kan tyckas vara något chansartad – men när det väl går hem, ja då är det både vackert och underhållande.

Paco Jémez har spelat med trebackslinje i fyra av de sju inledande ligamatcherna. Detta bland annat på tuffa arenor som Benito Villamarín mot Real Betis, och Vicente Calderón mot Atlético Madrid. Mot Betis fungerade den offensiva uppställningen – och Rayo bärgade samtliga poäng. Mot Atlético blev man till en början överkörda – för att på slutet vara snubblande nära att lyckas med en vändning i stil med det Sverige i dagarna mäktade med mot Tyskland. Med andra ord hämta upp ett 4-0-underläge – mot en motståndare som på pappret är tre gånger så bättre, på dennes hemmaplan. Men matchen slutade 4-3.

De senaste matcherna har Jémez gått över till en mer traditionell fyrbackslinje – detta med högst blandade resultat. Frågan hur han kommer ställa upp fortsättningsvis är omöjlig att svara på, och jag tror inte det bara finns ett svar. Paco Jémez har på sju omgångar bevisat att han både vågar och tror på sin spelidé, och känslan säger att han även skulle kunna ställa upp med två försvarare, om han skulle ana att det vore det bästa.

Rayos inledande sju omgångar;

Rayo – Granada 1-0 (fyrbackslinje)
Real Betis – Rayo 1-2 (trebackslinje)
Rayo – Sevilla 0-0 (trebackslinje)
Atlétco – Rayo 4-3 (trebackslinje)
Rayo – Real Madrid 0-2 (fyrbackslinje)
Valladolid – Rayo 6-1 (trebackslinje)
Rayo – Deportivo 2-1 (fyrbackslinje)

På söndag fortsätter La Liga för Rayos del när man åker till Barcelona för att ta sig an tabelljumbon Espanyol. Hur man ställer upp då vet nog bara Paco Jémez – om ens han – svaret på.

Real Madrid återfinns på fjärdeplats enligt statistiken. I övrigt är det noterbart att lag som Sevilla, Real Betis & Mallorca – som inlett säsongen väldigt positivt – inte haft alls mycket bollinnehav i sina matcher.

 
Hela listan:
1. Barcelona: 66%
2. Athletic Bilbao: 58%
3. Rayo Vallecano: 56%
4. Real Madrid: 56%
5. Málaga: 54%
6. Valladolid: 53%
7. Celta Vigo: 52%
8. Atlético Madrid: 51%
9. Osasuna: 50%
10. Espanyol: 50%
11. Valencia: 49%
12. Real Sociedad: 49%
13. Deportivo La Coruña: 48%
14. Getafe: 48%
15. Zaragoza: 48%
16. Granada: 46%
17. Sevilla: 43%
18. Real Betis: 43%
19. Mallorca: 41%
20. Levante: 41%

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB