Startsida / Inlägg

Copa del Rey-lottningen färdigställd

av Adam Pinthorp

Snart är det dags för Copa del Rey-äventyret att dra igång på allvar. Idag lottades nämligen sextondelsfinalerna i säsongens upplaga – vilket också betyder att La Liga-lagen kliver in i turneringen.

På sedvanligt vis lottades lagen från Segunda B (tredjedivisionen) mot de spanska lag som är aktiva ute i Europa. Det finns ett par matcher som ser väldigt jämna och öppna ut på förhand, medan en del ser ganska lättippade ut. Även spelträdets framtida utveckling lottades fram under dagen, vilket bland annat avslöjar att Real Madrid och Barcelona först kan ställas mot varandra i en eventuell semifinal. Det kan alltså inte bli något el Clásico i finalen, som var faktumet för ett par säsonger sedan. En repris av finalen förra säsongen är inte heller möjlig – då Barcelona och Athletic, om båda tar sig vidare, redan stöter på varandra i en eventuell kvartsfinal.

Nedan följer hela lottningen;

Almería – Celta Vigo
Almería har inlett sin säsong i Segundan på ett övertygande sätt, och kommer definitivt ge Celta en rejäl match här. Känslan säger att gänget från Vigo kommer gå in mer för att fixa nytt kontrakt i ligan – så en varning för Almería är utdelad.

Alcoyano – Real Madrid
Bör naturligtvis bli busenkelt för Real Madrid – men ni som känner till historien vet att lag från tredjedivisionen slagit ut Real Madrid förr.

Sporting Gijón – Osasuna

Återigen en oviss match på förhand. Två lag som blandar och ger väldigt mycket, och är starka på respektive hemmaplan. Osasuna knappa favoriter.

Llagostera – Valencia

Semi-amatörerna Llagostera blev överlyckliga när de lottades mot storklubben från östkusten. Och det som för Llagostera kommer bli århundrades match lär bli en vanlig dag på jobbet för Valencia, som enkelt bör ta sig vidare.

Alavés – Barcelona

Det forna La Liga-laget Alavés, som även spelade UEFA Cup-final 2001, är nu nere och harvar i den spanska tredjedivisionen. Ska inte innebära några problem för Barças reserver att ta sig vidare här.

Córdoba – Real Sociedad

En öppen match där Real Sociedad, som på pappret har ett klart bättre lag, ändå står som favoriter. Men Córdoba gjorde en bra fjolårssäsong – både i ligan och i Copa del Rey – och bör inte räknas ut.

Eibar – Athletic Club

Bielsas offensiva Athletic var förra säsongens stora behållning i såväl Copa del Rey som Europa League. Men att tyda av deras inledning i EL den här säsongen kommer inte den inhemska cupen sluta i succé. Fast Eibar ska ändå inte innebära några problem för lejonen från Bilbao.

Cacereño – Málaga

Så som Málaga inlett säsongen finns väl inga skäl att tro att de inte springer hem det här på enklast möjliga sätt. Men med tanke på den hårda matchningen i både ligaspel och Champions League, kan det mycket väl bli så att Pellegrini låter ett väldigt reservbetonat lag få speltid, vilket också öppnar för en eventuell skräll. Men nej, inte den här gången. Málaga har alldeles för bra reserver för det.

Real Jaén – Atlético Madrid
Säsongens Atlético har bevisat att det egentligen inte spelar särskilt stor roll vilka som spelar – spelidén och upplägget från Simeones sida kommer vara detsamma oavsett. Därför ser jag ingen annan utväg än att Madrid-klubben tar hem det här mötet.

Ponferradina – Getafe

Ett Getafe som hittills blandat och gett, mot Segunda-nykomlingen Ponferradina, som mestadels förlorat under säsongsupptakten. Det lutar åt Getafe-avancemang, men Ponferradina, som slogs ut av Real Madrid förra säsongen och då bjöd upp till rejäl kamp, ska inte underskattas.

Las Palmas/Racing* – Rayo Vallecano

Oavsett om det blir Las Palmas eller Racing som ställs mot Rayo kommer det vara ett öppet dubbelmöte. Rayo har inlett säsongen förvånansvärt bra, men blandar också höga berg med djupa dalar. Helt ovisst.

Valladolid – Real Betis

På pappret är Real Betis det klart bättre laget, men Valladolid har sina stunder då allt klaffar, och då är man svårslagna. Hade dock satt mina pengar på Betis.

Melilla – Levante

Den stora frågan här är egentligen hur mycket Levante väljer att satsa på Copa del Rey, då de även har Europa League att tänka på. Även om Melilla på pappret inte ska ha mycket till chans och aldrig varit högre än Segunda B i seriesystemet vill jag ändå dela ut en skrällvarning.

Zaragoza – Granada

På förhand ett mycket jämnt möte som kommer avgöras på tillfälligheter. De som gör bäst ifrån sig på hemmaplan tar sig förmodligen vidare.

Deportivo – Mallorca

Ännu ett svårtippat möte mellan två på pappret jämnstarka lag. Deportivo spelar mer offensiv och frejdig fotboll, medan Mallorca, lett av Caparrós, håller på sitt defensiva tänk med snabba omställningar. Det kan sluta hur som helst.

Sevilla – Espanyol

Med tanke på det sättet som Espanyol inlett ligaspelet på finns ingen anledning att tro på någon ändring i Copa del Rey. Nej, här vinner Sevilla. När andalusierna samtidigt inte har något Europa-spel att tänka på kommer man satsa hårt på cupen.

Av topplagen syns Real Madrid, Valencia, Athletic, Barcelona & Málaga på samma sida spelträdet (de åtta första matcherna) – medan lag som Atlético & Sevilla huserar på den andra sidan. Och jag är ganska övertygad om att både Atlético & Sevilla är väldigt nöjda med den här lottningen – där båda känns som heta finalkandidater redan nu. Kanske kommer det bli en direkt strid mellan just de lagen om en av de åtråvärda finalplatserna?

Copa del Rey-äventyret tar sin början den 31 oktober, då den första matchen i samtliga dubbelmöten spelas. Returerna går den 28 november.

*Fotnot: Las Palmas – Racing Santander spelas ikväll torsdag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB