Startsida / Inlägg

Omgångens awards

av Adam Pinthorp

Omgångens trend #1:
Vilka missar vi har upplevt under den gångna omgången. Víctor Casadesús var först ut mot Athletic, Álvaro Negredo brände rejält ett läge som i princip var öppen bur mot Málaga, och i måndags stod både Diego Salomão och Mario Bermejo för brutala missar. Det verkar helt enkelt vara inne att stå för fasansfulla missar. Något som också spelar den här omgången – som bara bjudit på 17 mål.

Omgångens trend #2:
Efter 0-2 hemma mot Málaga i det andalusiska derbyt sjöng Sevilla-publiken att man ville få bort president José María Del Nido. Och det var inte första gången under säsongen. Därefter fyllde Valencia-supportrarna på med samma melodi när man sjöng om sin egna president Manuel Llorente. Detta efter en ny hemmaförlust. Precis som det verkar trendigt att missa brutala målchanser verkar det också vara inne att kräva presidentens avgång. Vem står näst på tur?

Omgångens drömträff:
Tidigare under säsongen var jag på plats när Barcelona slog Valencia med 1-0 på Camp Nou. Då avgjorde Adriano med ett riktigt drömmål. Mot Atlético stod brassen för en ny makalös fullträff, som var ganska snarlik den mot Valencia. Den stora skillnaden var att han nu i stället använde vänsterfoten, och vek in från motsatt kant.

Senast en försvarare gjorde fem mål på de 16 inledande omgångarna var 18 år sedan. Även då var det en Barcelona-försvarare, nämligen Ronald Koeman. Men holländaren hade en stor fördel med tanke på att han var så giftig på fasta situationer. Adriano har alltså gjort fem spelmål som ytterback – trots att han inte ens är ordinarie i Barça.

Omgångens spelare:
Han kom till La Liga som ett osäkert kort. I alla fall om ni frågar mig. Men Málaga-ledningen kanske hade sett Martín Demichelis gömda potential. Nu har han i alla fall bevisat att den finns, och hela säsongen har han varit en gigant i Málagas backlinje. Matchen mot Sevilla var inget undantag, där han i andra halvlek också gick upp som defensiv mittfältare och bemästrade även den rollen mästerligt. Kryddade sin insats med ett väldigt avgörande mål dessutom.

Omgången ”släkten är värst”:
Han värvades till Valencia efter att ha gjort stor succé i Rubin Kazan. Men framgångarna uteblev i Spanien för Chori Domínguez, och trots flera chanser lyckades han aldrig i Valencia. I somras bröt man kontraktet och i stället valde Chori att få till Rayo Vallecano. I söndags var det just komiskt nog Chori som stod för matchens enda mål på Mestalla och sänkte därmed sitt förra lag. Släkten är allt värst ibland.

Omgångens yngling:
Förra omgången stod Levantes ungtupp Rubén García för en strålande insats när Mallorca kördes över med hela 4-0. Då gjorde mittfältare, som är född 1993, också ett av målen. I söndags vann Levante på nytt, detta borta mot Zaragoza med 1-0, och García stod på nytt för en eminent insats. Dessutom gjorde han matchens enda mål vilket gav tre poäng till Valencia-klubben.

Omgångens historiska:
För första gången genom La Liga-historian gick hela sju av tio hemmalag mållösa från sin match. Något som alltså aldrig tidigare hänt. Varken Mallorca, Granada, Sevilla, Zaragoza, Valencia, Deportivo eller Celta Vigo lyckades få hål på sina motståndare den gångna omgången.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB