Startsida / Inlägg

Storebror större, starkare och bättre i derbyt

av Adam Pinthorp

Nä, det ville sig inte den här gången heller för Atlético. Man förlorade derbyt mot Real Madrid med 2-0 – detta trots att ”marängerna” inte ens behövde göra en bra match. Real behövde bara vara precis som en storebror skall vara: större och starkare.

Ska man vara helt ärlig gjorde varken Real eller Atlético en särskilt bra match. Spelmässigt kom inte de vitklädda alls upp i normal nivå, däremot var man felfria i defensiven. Atlético hade å sin sida lite mer boll än vad jag gissade på förhand, men kom aldrig igenom Reals vattentäta försvar.

Man kan prata om marginaler. Man kan prata om tur kontra otur. Eller så kan man prata om psykologiskt övertag. Det vi kan konstatera är att Atlético förlorade, och man gjorde en av säsongens sämsta insatser. Samtidigt hade man inte marginalerna med sig. Redan under uppvärmningen skadade sig Filipe Luis, där Daniel ”Cata” Diaz fick ersätta brassen som vänsterback. Redan då tror jag många Atlético-supportrar vred på sig i oro. Ska man klara av att besegra, eller åtminstone ta en poäng av Real, då måste man ha bästa möjliga laget på planen. Cata Diaz gjorde förvisso inte bort sig, men är inte alls samma offensiva vapen som Filipe är för de rödvita.

Den i mitt tycke matchavgörande situationen skedde redan i den 16:e minuten. Arda Turan, Atléticos kanske bästa spelare under säsongen, tar helt obegripligt med handen i ett farligt läge. Frispark Real Madrid, pang, och 1-0 genom Cristiano Ronaldo. Portugisen som blivit hårt kritiserad för att göra för lite frisparksmål valde ett ypperligt tillfälle att, åtminstone för stunden, tysta kritikerna. Därefter kantades matchbilden som sådan att Real inte behövde tokanfalla – utan kunde i stället ligga rätt i positionerna och utnyttja Atléticos misstag.

Vare sig det handlar om marginaler, en handssituation eller Real Madrids psykologiska övertag så vann de regerande mästarna, och man gjorde det välförtjänt. Man spelade ingen bländande fotboll, men man var effektivare än Atlético. Nu är poängavståndet lagen emellan fem poäng, och om ett par veckor möter de rödvit-randiga Barcelona på Camp Nou.

Barcelona rycker, sedan 5-1 och drömfotboll mot Athletic, i tabelltoppen. Men räkna inte bort Real Madrid än.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB