Startsida / Inlägg

2000-talets hetaste Madrid-derby

av Adam Pinthorp

Senast Atlético Madrid besegrade Real Madrid var i oktober 1999. Man spelade visserligen två säsonger i Segundan precis därefter, men har alltså inte lyckats besegra stadsrivalen på de tio senaste säsongerna som de tillhört La Liga.

Säsongen 1999/00 var det Jimmy Floyd Hasselbaink som var Atléticos stora stjärna och skyttekung. I dag heter den spelaren Radamel Falcao. Den stora frågan alla ställer sig är så klart; kan colombianen leda Atlético till sin första seger i El derbi Madrileño på över ett decennium?

Den spontana känslan är att Atlético Madrid aldrig haft ett bättre slagläge under de tio åren bakåt i tiden än vad man har nu. Man ligger tvåa i ligan – åtta poäng före Real Madrid. Dessutom har Diego Simeone präntat in en vinnarmentalitet som inte setts skymten av sedan hans egna glansdagar som spelare i klubben, kanske inte ens då. Att Atlético spelar en väldigt ”snål” fotboll som är som allra effektivast mot lag som har mycket boll gör inte heller chanserna mindre inför matchen.

För visst kommer matchbilden vara som sådan att Real dominerar bollinnehavet, medan Atlético pressar högt och kommer satsa på kontringar. Men samtidigt som det gynnar Simeones manskap, ska man också komma ihåg att Real är väldigt skickliga på sin sak. Det har man om inte annat bevisat de senaste tio åren, där man har ett löjligt facit gentemot Atlético. Men även om resultaten talar sitt tydliga språk bör det tilläggas att man inte alltid varit överlägsna ”lillebror” spelmässigt. Faktum är att Atlético vid flera tillfällen spelat väldigt bra, framför allt på Santiago Bernabéu, men aldrig lyckats vinna under 2000-talet. I de tio senaste derbymatcherna på Santiago Bernabéu har fyra slutat oavgjort – medan Real vunnit sex.

En annan intressant sak är att det spekuleras i att Florentino Pérez tröttnat lite på José Mourinho. El País skriver att om derbyt går åt pipsvängen för Real, kan Mourinho ha gjort sitt i huvudstadsklubben. Och jag tvivlar på att det inte skulle ligga någon substans i de ryktena. Mourinho har ju för vana att inte bli särskilt långvarig i sina klubbar. När det dessutom inte gått som en dans på rosor den här säsongen känns det inte helt otänkbart att man tillsätter någon ny inför nästa säsong. Eller ja, vem vet, Mourinho kanske inte ens blir kvar säsongen ut?

Precis som det ska vara inför en stor match är frågorna många men svaren få. Något som däremot är säkert är att den nuvarande tabellettan Barcelona kommer gynnas oavsett resultatet i matchen – så länge man vinner sin match mot Athletic, som spelas på Camp Nou precis innan Madrid-derbyt. Vinner Real, ja då rycker Barça ifrån Atlético i toppen. Blir det oavgjort, då gör man ett ryck ifrån båda Madrid-klubbarna. Och skulle Atlético vinna, då hamnar Real hela 14 poäng bakom katalanerna vilket jag tror hade varit för mycket för att kunna ta igen.

Pressen ligger helt och hållet på hemmalaget i kväll. Publiken är krävande på Bernabéu, och med tanke på det facit man har gentemot Atlético kräver man, så klart, en seger – speciellt också med tabelläget i åtanke.

När lagen drabbades samman på Santiago Bernabéu förra säsongen syntes en banderoll med texten ”vi vill ha ett värdigt derbymotstånd”. Efter den matchen, som slutade 4-1, ändrades nog inte Real-supportrarans syn på sina derbykonkurrenter. Kommer storebror Real Madrid fortsätta förödmjuka Atlético ytterligare, eller kan de rödvit-randiga slå tillbaka efter 13 års väntan? Svaret får vi i kväll.

Fyra snabba inför matchen

– Atlético Madrid har tre gånger tidigare haft ett försprång på åtta poäng eller mer inför El derbi Madrileño. Senast det hände var säsongen 1995/96, då man kom till spel 12 poäng före rivalen. Den gången vann Real Madrid, men Atlético tog hem ligaguldet.
– José Mourinho har plockat ut den 17-årige talangen José Rodríguez till matchen.
– Atlético har gjort sin bästa säsongsinledning någonsin med 34 poäng på 13 omgångar.
– Real Madrid har gjort i snitt 3,33 mål på hemmaplan den här säsongen. Atlético snittar 1,33 mål på bortaplan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB