Startsida / Inlägg

Diego López eller Antonio Adán?

av Adam Pinthorp

Årets första el Clásico ligger runt hörnet. Real Madrid tar emot Barcelona på Santiago Bernabéu i Copa del Rey. Den stora frågan alla ställer sig inför matchen är: vem kommer stå? Diego López eller Antonio Adán?

Förra veckan kom beskedet som Real Madrid-supportrarna befarade. Iker Casillas handskada var inte lika lindrig som det först verkade – den var mycket värre. Två till tre månader, beroende på hur rehabiliteringen går, får nu Real Madrid klara sig utan sin lagkapten mellan stolparna.

Den efterföljande frågan att ställa är naturligtvis: hur ställer sig José Mourinho till det här? Portugisen som har bänkat Casillas flera gånger den senaste tiden till förmån för Antonio Adán. Det går bara spekulera i om Mourinho faktiskt tycker Adán är en bättre målvakt, eller om det var någonting annat som hänt bakom kulisserna som faktiskt gjorde petningen till verklighet. Att det på något sätt funnits en spricka mellan Madrid-tränaren och Casillas har länge varit tydligt. Exakt vad det varit är desto mindre självklart, men oavsett vilket ska det ändå mycket till för att sätta en sådan viktig kugge som Iker på bänken. Det handlar trots allt om lagkaptenen, själen och på något sätt den som skall personifiera det Real Madrid vill stå för utåt.

Som en ersättare har man värvat in Diego López, som tidigare varit i Real Madrids ungdomsakademi, från Sevilla. Det som först ryktades i att kunna bli ett lån säsongen ut blev istället en permanent övergång, och López kritade på till 2017. Var det Mourinhos beslut att signa Diego López permanent? Vad är i sådana fall planen med honom?

Nu blir det verkligen upp till bevis för José Mourinho. Kommer Antonio Adán ges fullt ansvar framöver eller blir det Diego López som i första hand kommer vakta målet?

Adán stod helgens ligamatch mot Getafe där han, även om han inte fick överdrivet mycket att stå i, höll nollan. Spaniens största tidning Marca, som dessutom är Madrid-baserad, tror Adán även kommer vakta målet ikväll. Men det finns också flera som spekulerar i att Diego López kommer få chansen.

Eftersom Real Madrid är 15 poäng bakom serieledande Barcelona i La Liga finns all anledning att tro att man satsar hårdare än någonsin på att åtminstone tvåla dit sina stora rivaler i Copa del Rey. Därför blir målvaktsfrågan än mer intressant. För min tolkning är i alla fall den att den som vaktar målet ikväll är Mourinhos förstaval. Samtidigt kan man aldrig vara helt säker när det gäller honom.

José Manuel Pinto kommer naturligtvis stå för Barça, som i övrigt har sitt bästa lag tillgängligt. Att Barcelona gjort sin kanske bästa säsong någonsin medan Real Madrid sin sämsta på flera år behöver inte betyda någonting. I dessa möten är mentaliteten och inställningen minst lika viktig som själva formen.

Jag håller tummarna för att det är fotbollen vi kommer minnas från kvällen – ingenting annat.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB