Startsida / Inlägg

DOKUMENT: Supertalangen som ska rädda Valencias säsong

av Adam Pinthorp

Det som började alldeles strålande i Racing fortsatte sedan med ett misslyckande i Real Madrid. Därefter har Sergio Canales haft 1,5 år av rent skadehelvete. Nu har han återhämtat sig från sin andra svåra knäskada, och hoppas kunna rädda Valencias hittills miserabla säsong.

Det var i Racing Santander som allting startade för Sergio Canales. Spanjoren började spela i klubbens ungdomsakademi redan som 9-åring, och gick sedan alla steg innan han till slut nådde A-laget. Efter imponerande insatser i Racing B säsongen 2008/09 blev Canales allt mer förekommande i A-laget.

Redan i september 2008, vid 17 års ålder, gjorde han seniordebut. Detta i en match mot FC Honka i UEFA-Cupen. La Liga-debuten lät inte vänta på sig mer än ett par veckor senare, då Racing mötte Osasuna. Men det var bara början. Den efterföljande säsongen (2009/10) kom Canales definitiva genombrott. Hans fenomenala insats borta mot Sevilla i början av 2010 är en av hans bättre i karriären – så här långt – då han mäktade med två mål när Racing vann med 2-1.

Mitt under sin fantastiska säsong i Santander-klubben slog så nyheten ner: ”Sergio Canales är klar för Real Madrid”. Redan i februari 2010 offentliggjordes övergången som först skulle äga rum den efterföljande sommaren. Men innan det blev sommar fortsatte Canales att leverera för sitt Racing, och hjälpte klubben att fixa nytt La Liga-kontrakt.

Som 19-åring tog supertalangen från Santander alltså steget till Real Madrid. Att han hade potentialen var det ingen som tvivlade på. Desto fler var frågande om han verkligen var redo för en klubb som Real Madrid. Med facit i hand kan vi enkelt konstatera att Canales inte var redo. I alla fall inte om vi ska tro José Mourinho, som trots lovorden inför säsongen bara gav spanjoren speltid i 15 matcher – de allra flesta via inhopp.

– Det var en tuff tid i Madrid. Jag lärde mig mycket på träning, men jag ville ju spela också, förklarar han.

– Jag tror dock att ju längre tiden går kommer jag lära mig mer från det jag upplevde i klubben.

Sergio hade mått bra av en utlåning direkt när han skrev på för Madrid. Nu gick han från att vara Spaniens kanske största talang till en plats på Real Madrids bänk (i bästa fall, emellanåt blev han också satt på läktaren). Vid den ringa åldern är speltid väsentligt för utvecklingen, kolla bara på Isco och Iker Muniain. Canales var klok och insåg sitt eget bästa. Han ville bort från huvudstadsklubben, och Valencia var direkt intresserade av att låna ynglingen. Så blev också fallet.

– När säsongen led mot sitt slut kände jag att jag ville lämna Real Madrid, men jag visste samtidigt att allt inte hängde på mig. När sedan Valencia var intresserade och nådde en överenskommelse med Madrid så fanns där inga tvivel från min sida, säger han.

– Jag kände att Valencia är ett lag med många unga och hungriga spelare. Det passade mig utmärkt. Hade Valencia inte varit mitt förstaval då hade jag inte varit här idag, fortsätter han.

Canales skrev på ett lånekontrakt med Valencia, men de första träningarna med klubben dröjde, då talangen då var i väg och spelade U20-VM i Colombia.

– Jag blev ivrig att börja träna direkt, men var samtidigt tvungen att hålla fokus på landslaget.

Efter ett spansk misslyckande i U20-VM flyttade så Canales till Valencia, och det dröjde inte länge innan publiken på Mestalla hade skaffat sig en ny kelgris. Men när mittfältaren steg för steg hade börjat etablera sig i startelvan förstördes allt på en sekund. I en hemmamatch mot Athletic Club ådrog han sig en korsbandsskada som skulle hålla honom borta från spel i minst sex månader.

Rehabiliteringen var lång och smärtsam för Canales, som annars hade fått en så bra start i sin nya klubb. Men tillbaka kom han, och det med besked. När Valencia var i ett tufft skede under säsongen kom återkomsten av Sergio som ett lyckobrev på posten. Starkare och bättre än någonsin tog han efter bara ett fåtal matcher en ordinarie plats i startelvan. Men som om supertalangen inte hade haft det tufft nog, slog så nästa skada till. I hans blott femte match sedan comebacken drog han på sig en ny korsbandsskada, detta i Europa League-semifinalen mot Atlético Madrid hemma på Mestalla.

Nu var frågeställningen helt annorlunda: kommer Sergio Canales någonsin komma tillbaka?

– Det var tufft att åka på en ny skada. Flera gånger kändes det hopplöst, men stödet från såväl klubben som supportrarna har hjälpt mig att ständigt vara motiverad, berättar han.

Sedan skadan mot Atlético i slutet av april i fjol, har Canales återigen fått kämpa med att återhämta sig. I december, drygt åtta månader efter skadan, började han träna för fullt igen. Han fick grönt ljus till spel i mitten av januari, och i onsdags gjorde han efterlängtad comeback igen. Detta mot sina förra lagkamrater i Real Madrid under Copa del Rey-kvartsfinalen på Mestalla.

– Att få spela igen var spännande. Det kändes fantastiskt att få ta emot hyllningarna från publiken.

– Jag hoppas kunna komma tillbaka starkare än någonsin. Skadorna har gjort att jag har fått nya perspektiv och blivit mentalt starkare. Jag har aldrig gett upp, säger han.

Och Canales hjälp kommer vara välbehövlig – om han förblir skadefri. Valencia har minst sagt haft en tuff säsong. Man har redan åkt ut Copa del Rey, och så här långt stått för ett misslyckande i ligaspelet (där 5-0-förlusten hemma mot Real Madrid senast på något sätt personifierar det). Man är dock kvar i Champions League – något som kan bli en stor räddning såväl sportsligt som ekonomiskt för klubben.

– Jag hoppas kunna hjälpa laget så mycket som möjligt framöver. Jag är skyldig Valencia allt efter det stöd de har gett mig, och jag vill visa det på planen.

Kan Canales återfinna den fina form han visat upp i de 16 framträdanden han hittills gjort i Valencia kommer Ernesto Valverde ha en utomordentlig playmaker att tillgå resten av säsongen. Och jag hoppas – för allas bästa – att han håller den här gången. Det rör sig trots allt om en alldeles briljant fotbollsspelare.

Sergio Canales, säsong för säsong

(Klubb – säsong, totalt antal matcher/mål/assist)
Racing – 2008/09, 8/0/1.
Racing – 2009/10, 31/7/5.
Real Madrid – 2010/11, 15/0/1.
Valencia – 2011/12, 15/1/2.
Valencia – 2012/13, 1/0/0.

Källor: SuperDeporte, ValenciaCF.es, Marca, LFP & VCFCentral.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB