Startsida / Inlägg

Ska det gå vägen den här gången, Baptista?

av Adam Pinthorp

När Júlio Baptista skrev på för Málaga i januari 2011 gjorde han det som en räddare i nöden. Storsatsande Málaga hade fått in en stor stjärna som skulle skjuta klubben kvar i högsta divisionen. Det var precis det han gjorde, besten från Brasilien.

Den form Júlio Baptista befann sig i under sina första månader i Málaga hade jag dessförinnan inte sett skymten av sedan hans fantastiska sejour i Sevilla 2003-05. Idel skadebekymmer har gjort att brasilianaren aldrig fått den kontinuitet i sitt spel, även om hans formtoppar i såväl Real Madrid, Roma och Arsenal höll absolut högsta klass.

Den där första våren i Málaga klaffade dock allt för Baptista. Han var oemotståndlig i luftrummet, hans långskott satt som klistrade i kryssen och han trivdes utomordentligt i rollen strax bakom den ensamme anfallaren.

Utan Baptista hade förmodligen inte Málaga varit där man nu befinner sig. Tillsammans med Salomon Rondón var han den tveklöst största anledningen till att klubben fixade nytt kontrakt säsongen 2010/11, och hade man i stället ramlat ner till Segundan behöver man inte vara någon raketforskare för att inse att oljepengarna hade uteblivit. I alla fall inte pumpats in i samma stora mängd som ändå gjordes under sommaren 2011.

Den efterföljande hösten blev desto tyngre för Baptista. Anfallaren hann bara spela fyra matcher innan en skada satte stopp. Det pratades om ett par-tre månader först, men hela tiden utökades rehabiliteringstiden.

I nuläget har Júlio Baptista fortfarande inte spelat en enda minut sedan han cykelsparkade in segermålet för Málaga mot Getafe den 1 oktober 2011. Men så har han nu, efter nästan ett och ett halvt års skadefrånvaro, börjat träna för fullt igen. För tredje gången förvisso, sedan ett par månader tillbaka.

Är det då äntligen dags för Júlio Baptista, nu 31 år gammal, att lyckas ta sig tillbaka nu? Trots att det känns som en smärre evighet han har hållit till i Málaga, har han bara hunnit med 15 matcher i den ljusblå tröjan. Och jag gissar att jag inte är den enda som har hans fantastiska vår 2011 färskt i minnet och mer än gärna återupplever den spelaren.

*Uppdatering: Under dagens träning kunde inte Júlio Baptista fullfölja till hundra procent. Alltså är det tillbaks till rehabstugan för brassen. Frågan är om det någon som helt säkert kan fastslå vad som egentligen är med Baptista, och varför han aldrig kan bli spelklar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB